用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀油麻地天主教小學(海泓道)既小朋友, 幼稚園係讀邊間架 ...
go

讀油麻地天主教小學(海泓道)既小朋友, 幼稚園係讀邊間架? [複製鏈接]

讀油麻地天主教小學(海泓道)既小朋友, 幼稚園係讀邊間架?

我想問下大家作個參考, 揀邊間幼稚園同派邊間小學有無關係既呢?
我聽朋友講話無關係, 所以我想問下, 如果真既, 咁我 “是但”
揀一間幼稚園比BB讀, 係咪都可以派到去油麻地天主教小學呢?
Thanks!

Re: 讀油麻地天主教小學(海泓道)既小朋友, 幼稚園係讀邊間架?

我個人認為如你想讀私校小學, 就一定要選好程度的幼稚園
真的有好處, 又或者如果到時派位不理想, 想申請其他學校, 亦會有幇助. 但如果你一心一意只要派位間學校, 你就不需要理讀甚麼幼稚園. 提提你:如果你選間幼稚園k3都沒有默書,
考試, 小朋友上小學會適應慢些.辛苦些.希望幇到你.

Re: 讀油麻地天主教小學(海泓道)既小朋友, 幼稚園係讀邊間架?

唔記得話我小朋友讀金巴倫幼稚園,派位到新油天, 適應ok.

meyonw,
多謝妳既意見! 按妳既意思, 如果想小朋友讀間好既小學, 揀幼稚園都要搵返d好既教學質素既學校, 當小朋友上到小學都唔會因為成績有些差距而追唔上. 係咪?
金巴倫幼稚園係響九龍塘, 應該係間好好既學校,
妳既小朋友派到新油天, 應該能夠適應到啦!
妳係 自行分配學位 or 統一派位 派到架?

‹ 上一主題|下一主題