用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屯門兆麟聖彼得係唔係咁有power,請fans出招! ...
go

屯門兆麟聖彼得係唔係咁有power,請fans出招! [複製鏈接]

屯門兆麟聖彼得係唔係咁有power,請fans出招!

在網上大部份媽咪都說兆麟聖彼得好,究竟有幾好?我有參觀過,的確是地方寬大,但對於它們的教育理念或方法就好少人講,。
今年我也有帶阿女去面試,我想在面試的時候好好詢問一番,但只得幾分鐘都無幾會去問,現在好想找支持它的fans
出出招,除了環境好,還有甚麼因數,令fan們死心塌地。                  

Re: 屯門兆麟聖彼得係唔係咁有power,請fans出招!

小朋友讀得好開心,唔會扭計唔返學,英普水平平均,個個小朋友都識背唐詩,課外活動組出外表演機會多,小學派位理想,老師有愛心,師資好,outing多....

Re: 屯門兆麟聖彼得係唔係咁有power,請fans出招!

多謝你回應我,你個小朋友多少歲?Can You Tell Me More?

我個囡e+5歲啦,佢8月嘅,讀k1時啱啱3歲,舊年聖誕節帶咗佢去聖誕party,有個天才表演時間,佢話想表演喎~~咪俾佢上台玩囉,佢話要唱聖誕歌,點知佢唱咗支日文版出嚟 我都唔知佢唱得啱唔啱架,因為我都唔識嘛 咁啱有2個日本客喺度,佢地都話佢唱得好好喎    好彩無失禮啫    阿囡好似仲未夠喉咁,我咪叫佢背唐詩囉....嘩~~今次就真係全場鼓掌啦   
後來有好多人都問阿囡係咪讀緊邊間名校,又有人話我做乜谷到個囡咁行....我話佢係屯門讀之嘛,都唔係讀佢地心目中嘅名校,而我又真係無催佢喎 又唔係我教佢嘅?學校教之嘛~~又關我事 不過阿囡就攪到呢個做阿媽嘅感覺好high啦~~   

hviy,

請問你阿囡是否讀全日班?

咁呢間同青山村果間有咩野分別呢~
我個女報左青山村果間~咁呢間又好唔好呢~
曈曈豬就快四歲喇

pancy,

全中    阿回囡讀k1時有咗阿妹,驚個工人攪唔惦2個,咪申請k2轉全日班囉    不過e+半日班都有d日文喺早會,午會時講,而唐詩就個個都識,响排洗時好似唱歌仔咁唱    e+k3就識講英文故事,阿囡己經可以講晒三隻小豬"I know you are a big bad wolf, I will not open the door let you in~~"    佢第一次係响食飯時講,攪到我差d啃親

cherry2003,

青山村嗰間係正校,可能只係無攪咁多特別活動同表演,因為我個屋苑都有幾個小朋友考唔到兆麟,e+讀緊青山,我地班細路成日有機會扮鬼扮馬,一陣又化裝舞會,一陣又時裝表演,連做媽咪嘅都好唔得閑,青山嗰班就無咁多呢d野玩,但係青山嗰班好似比較斯文d乖d,不過升小一都唔差架....

hviy 寫道:
cherry2003,

青山村嗰間係正校,可能只係無攪咁多特別活動同表演,因為我個屋苑都有幾個小朋友考唔到兆麟,e+讀緊青山,我地班細路成日有機會扮鬼扮馬,一陣又化裝舞會,一陣又時裝表演,連做媽咪嘅都好唔得閑,青山嗰班就無咁多呢d野玩,但係青山嗰班好似比較斯文d乖d,不過升小一都唔差架....

唔該哂妳既解答~
曈曈豬就快四歲喇

補充番少少,其實我個囡都唔算好叻架咋,佢有好多同學比佢仲叻呀~~~不過我e+見到佢咁都己經好有滿足感囉   

屯門兆麟聖彼得d老師真係好有愛心, 亦好照顧在職MAMI,
好似觀課之後, 有個家長日就安排左 一D MAMI係夜晚約見
而我果日去到都傾到成8:00 , 仲有好多 MAMI 等緊, 估計都要成9:XX 先完,但 D 老師一樣好好笑容, 好有耐性.

最重要1 點係, 每個小朋友真正做到愉快中學習同埋有良好O既品德

你個女好叻呀!我個女都是8月出世!話說要讀下午班才有得學曰文係唔係呀?我今日會打算去交留名費,如果我有唔明的地方我會再請教你, 唔該!

上午班有早會,下午班有午會,喺呢個時段會有少少日文如老師早晨or午安or聖誕快樂,歌詠組就有教唱日文歌,而k2開始有全日班,於午餐後有語言小組,k2就學好多日文,k3就學咗英文講事,唔知下學期會唔會加強响普通話就唔知啦,不過同其他媽咪都覺得佢地d英文發音好準       
如喜歡小朋友有多d表演機會,不妨考慮俾佢地参加學校嘅課外活動組,跳舞,國術都會勁多商場表演,我個囡本相部己經好多表演相啦~~好鬼正    遲d上咗小學就無咁多呢d野玩架啦....

hviy,

你囡囡真係幾叻,我諗好多讀名校嘅小朋友都無你個女識咁多請問轉全日班難唔難呀?學費連什費要幾錢?半日班又要幾錢呢?唔好意思,問你咁多問題!

pancy,

半日班$1365,全日班$2360+$700膳食費,如想轉讀全日班可於開學後寫信俾校長申請,但要k1學期尾至知結果,07k2應該有2班,但k1上下午共10班,你話難唔難??    阿囡k2嗰年得一班,都係到咗暑假至 到個位番嚟咋~~

hviy,

我囡囡在碼頭區讀K1,開學三個多月,我不太喜歡這校的教學方針(雖然囡囡都喜歡上學) ,不時考慮K2轉校,請問聖彼得interview嚴格嗎?有無多餘位留給插班生呢?

megmama,

佢地會收插班架,可以直接問學校,有時見d新同學係新搬入嚟屯門而插班,好似都係見吓主任,唔使點考有位就收架啦.其實都可以問吓下學期,如果無位咁k2都會收咗你先啦...

hviy,

多謝你

hviy,

請問知唔知 K1幾月會開學(8月or9月)?約幾多號?Thanks!

一般會9/1開課,k1適應期會早2日,約8/30,31,首週會漸進時間上課,即1小時,2小時,上班媽咪記得要自己安排好接送,2nd週會正常上課,如怕小朋友開學時哭,可以帶埋小朋友去家長會和新生開放日,等佢早d熟識學校環境...
‹ 上一主題|下一主題