用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇媽媽帶過歲半大BB搭飛機,要預備什麼呢? ...
go

有冇媽媽帶過歲半大BB搭飛機,要預備什麼呢? [複製鏈接]

有冇媽媽帶過歲半大BB搭飛機,要預備什麼呢?

有冇媽媽帶過歲半大BB搭飛機,要預備什麼呢?
我就快要帶我B坐長途機,都幾擔心到時唔知點,阿B又唔知係飛機上食乜好!

Re: 有冇媽媽帶過歲半大BB搭飛機,要預備什麼呢?

飛機起飛和降落時會有很大的嘈音, 如果你的BB有食安撫奶嘴的話, 就在這兩段時間俾佢食, 這樣佢的耳膜就不會有太大的壓力.

我暑假時帶夠兩個小朋友去美國添(一個5歲,一個歲半),
最梗要問家庭醫生攞定D安眠藥,臨上機先俾佢食,你先會
有覺好訓。仲有問清楚airlineD bbml 係乜,因為我上次佢
哋只係俾D嬰兒菜同果汁,歲半都唔會食啦!
:-P :-P :-D :-P :-P

如果沒有吃奶嘴, 你可以在起機或落機時開奶俾佢飲, 或者可以預備一些糖,零食, 等小朋友在機上可以食..至於起飛機餐, 你可以request baby meal (預先訂的), 較適合小朋友喜好~~

我以前帶仔仔出門前會去叫醫生開定d平安藥俾小朋友, 以備你在海外時不時之需, 你還可叫醫生開d睡覺藥, 如果小朋友在機上真的唔舒服喊得好勁時, 可以吃了藥睡覺, 幸好我仔仔那時在機上乖乖, 不然都好煩.....

cj177916,

記住要帶"咩"帶,於扣安全帶訊號亮起時要用架,於booking時要預先confirm 可帶BB嘅座位,通常喺飛機上都會有BB罐頭同BB菓汁,帶多兩樽水,因為飛機上好乾,空姐又未必可以成日咁快攞到水俾你,亦可以帶多幾合粟米片做零食,一般航空公司都會有臘筆俾小朋友玩架,而自己食飯時咪問空姐攞多個飽俾BB囉,仲要帶張薄被,有時d冷氣會好凍,佢地d氈好污糟架...
如果驚BB食唔飽,可以帶杯裝薯蓉或即食麥皮都得架.   

我hand carry 幾條尿片,濕紙巾,兩三次奶粉&奶樽(視乎機程),bb餅乾,一套衫(以備不時之需),披肩(可以同bb兩份用),一兩個小玩具,同埋手提電腦用以播放佢最深愛的兒歌vcd

基本東西一定要帶囉!但切記就是當飛機起飛或將落時給BABY喝水吧!這樣他的耳朵不會太辛苦!還有帶點棉花幫BABY塞住耳朵吧!
愛是恆久忍耐又有恩慈!
所以帶著我們的忍耐恩慈去對待孩子吧!
該用戶已被刪除

醫生俾得BB食嘅所謂安眠藥,梗係唔同你大人食
個D啦!知唔知小朋友傷風鼻塞嘅時候醫生都會
開呢D藥俾佢臨訓前食架!你問吓自己個醫生
幾多人搭飛機問佢攞啦!歲半BB冇位坐,BABY
BASINET又訓唔到,你佑十幾個鐘佢會好舒服訓到
覺呀?一係學你甘講,唔好搭飛機攞?!
:-P :-P :-D :-P :-P
該用戶已被刪除

其實BB仔真係唔適合坐飛機架,事關每坐一個小時飛機,身體所受的幅射程度相等於照了一張X光片,那麼坐13小時飛機就等如承受了13次 X-Ray 之幅射含量。

囝囝自從兩三歲起便嚷著要坐飛機,直至他四歲多時我們才免為其難地和他坐了一次飛機去東南亞咋。

首先要check 吓航機可否reserve有多點leg room的座位,有airline可以提供小床(depends on the length of your baby) 如:英航。某些航機可帶BB車入機艙and keep in their wardrobe,某些一定要寄倉,問清楚冇咁論盡。不要對child meal存有希望。尿片、奶咀、零食、玩具、水、書、孭帶、CD和外套被仔(totally agree) 長途機多數是夜機,如不是,請和孩子玩得累一點才上機。最重要是在機上孩子一睡,媽咪要爭取時間瞓覺。否則

Yes, try to get some rest before you leave.  
There maybe jet lag, some kids adapt easily and some take a while.  Get some more sun to help the body adjust and remember to drink more water!

Have a good trip!

I AGREE! YOU MUST BRING SOME TOYS TO HIM AND THE PLAN UP AND DOWN TIME YOU GIVE HIM EAT SOME CANDY!!
RACHEL&MAVIS 寫道:
安眠藥...咁細個食安眠藥、有冇攪錯?   

我寧願唔搭飛機。   

起飛或降落時,bb可能會耳鳴,留意下,或者帶d軟糖比佢食,等佢可以吞食既時候可以通耳或分散注意力.我記得我囡囡在飛機降落時,喊得好勁,猛話要大便,其實佢唔知點表達,當時好狼狽,好在空中服務員立即送上 cookie,玩具,等等,我囡囡先收聲.記得帶d輕便玩具和故事書可時之須,咁你和bb咪可以有個舒適既航程啦!

帶D水&帶排便藥     

D媽咪有些意見唔錯,不過,我個仔去日本時,唔知道水質和香港唔同對BB有影響,最後三日無大大.佢唔舒服不停喊,嗰日本朋友帶我哋去醫院,醫生同佢放咗便就無嘢.我哋返來香港後問醫生,佢叫我哋下次帶D水溝開&帶排便藥.

各位媽咪:

你地D資料幫到我好多呀,唔該晒!<p>
我希望到時我阿B唔會扭計就好啦, 但係我都唔知係咪應該帶D 粥仔上飛機比佢食,因為平時佢都係食開粥仔o既,我驚D Baby Food唔o岩佢食呀.

要帶乜

我bb40天大已坐飛機,最重要飛機上落時給她飲奶或水,減少耳膜的壓力。

請多帶件大人衫,如bb嘔吐有得換,唔係有排臭...
have a nice  trip
‹ 上一主題|下一主題