用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 12網, 灣仔區
go

12網, 灣仔區 [複製鏈接]

12網, 灣仔區

如果係女仔, 有無好的小學介紹?  最好係自己有子女正在就讀, 可以比多d經驗同意見.  Thank you very much!

Best regards,
TT

Re: 12網, 灣仔區

我女女讀緊瑪利曼小一,這間學校是活動教學,所以每個小朋友都好喜愛返學,而且英文水準真的很好

How about boys ?? any suggestion ?

flower99,

May I know which kinder your daughter studied? SMM / LLC ?

psmama
1.  Wah Yan
2.  St. Joseph
3.  Hennessy
4.  St. James

My daughter studied at LLC now.
TT
hellolanlan 寫道:
flower99,

May I know which kinder your daughter studied? SMM / LLC ?

你就好o拉, 女女讀緊瑪利曼, 我想這間學校好多人都好想入, 請問你女女會唔會讀得好幸辛苦, 多唔多功課, 老師會唔會比好大壓力小朋友? 請問你女女幼稚園在那裡讀?  Thank you!
TT
flower99 寫道:
我女女讀緊瑪利曼小一,這間學校是活動教學,所以每個小朋友都好喜愛返學,而且英文水準真的很好

我女女幼稚園讀SMM.瑪利曼其實都幾輕鬆,功課簡直唔多,而且每日都係在學校做完功課先放學,所以返到屋企淨溫書就搞掂,我覺得溫書真係好重要,學校唔比咁多功課目的都係希望佢地有時間溫習,而且手冊每日都會寫低當日要溫習既野,只要個小朋友肯每日跟住手冊做就唔會辛苦,老師上課時自有一套教學方式,亞女話上堂好似玩遊戲咁,但我又覺得佢地又吸收喎,所以我好buy老師果套,起碼我個女現在學識看英文故事書(無圖畫果款),這點我和我老公都 ,佢地上堂一般都唔可講中文,亞女話如果有野問和想去個廁所都要用英文問,如果講左中文就會變做朱仔

Thank you for your information!  I will consider your recommention.

TT

TT 寫道:
如果係女仔, 有無好的小學介紹?  最好係自己有子女正在就讀, 可以比多d經驗同意見.  Thank you very much!

Best regards,
TT
Hi ,TT.
本人小女就讀嘉諾聖方各學校,本校學生斯文大方,精乖伶利,初時小女實左有D不慣,但現在飛步上進,妳看見她一雙大眼睛,雖然小小年紀,衹是讀小一,便能夠提着一本故事書,非常容易讀出.初時覺得學校好像急進D.但現在看見小女,看書或作文(大約三十字)好像沒有難度,而且英文進到非常好,最更要先生非常有愛心教導.

donnacrystal 寫道:
Hi ,TT.
本人小女就讀嘉諾聖方各學校,本校學生斯文大方,精乖伶利,初時小女實左有D不慣,但現在飛步上進,妳看見她一雙大眼睛,雖然小小年紀,衹是讀小一,便能夠提着一本故事書,非常容易讀出.初時覺得學校好像急進D.但現在看見小女,看書或作文(大約三十字)好像沒有難度,而且英文進到非常好,最更要先生非常有愛心教導.

呢間真係幾好....如係灣仔本區揀佢的話..亦唔難入...不過就幾辛苦...朋友說測驗要九個字做九頁字...五分鐘要完成一頁紙.....

thanks pmamylee,

dear parents,
do you think it's difficult to get a place in Wah Yan in 2nd round ( I think it's hopeless in 1st round  :cry: )

小女 today have 5 mark can study in  wan chai st francis canossian school so i am very happy i want to know it is many homework to do

hilouey

Dear all

St Francis VS  St Paul (Happy Vallery), Which one is better?  Pls share!

Congratulation!  St Francis is a famous primary at Wanchai.
TT
Hilouey 寫道:
小女 today have 5 mark can study in  wan chai st francis canossian school so i am very happy i want to know it is many homework to do

hilouey

donnacrystal 寫道:

donnacrystal,

你個女是否讀嘉諾撒聖方濟各學校?
我有個朋友幾個女讀此學校,大女原校升上中學,讀左一年就到了海外繼續讀書。佢成日彈間學校,佢話學校作風保守,課外活動冇乜,佢話學校唔照顧成績稍差的學生。
我記得佢個大女當年全級考一百以後都入到中學部,我當時好懷疑,我覺得佢個女會唔會讀得好辛苦,結果佢就選擇比個女到外國讀書,佢話而家好過以前。
佢話好多在聖方濟各考前面的女生(成績好),升上原校中學唔係佢地的首選,佢地會考庇理羅士(佢認為庇理羅士比聖方濟各好)。唔知我這個朋友的說法,你們認同嗎?因為我覺得佢非常主觀。

My daughter studies at St Paul's (Happy Valley).  The Principal and teachers are nice and experienced.  Quantity of homework everyday is moderate.  Like other traditional schools, there are English and Chinese dictations every week. There will be tests for every three to four chapters of the main subjects.  The English and Maths standards of the school is high.  My daughter studies happily. :

各位12綱的mama,

12綱會如何排位 ?  我的小朋友是囡囡,如擇咗女校, 細老如何撰擇 ? 另外想知道有無好的保母車到Tsueng Kwan O 介紹 ?

ttma

donnacrystal,

你個女是否讀嘉諾撒聖方濟各學校?
我有個朋友幾個女讀此學校,大女原校升上中學,讀左一年就到了海外繼續讀書。佢成日彈間學校,佢話學校作風保守,課外活動冇乜,佢話學校唔照顧成績稍差的學生。
我記得佢個大女當年全級考一百以後都入到中學部,我當時好懷疑,我覺得佢個女會唔會讀得好辛苦,結果佢就選擇比個女到外國讀書,佢話而家好過以前。
佢話好多在聖方濟各考前面的女生(成績好),升上原校中學唔係佢地的首選,佢地會考庇理羅士(佢認為庇理羅士比聖方濟各好)。唔知我這個朋友的說法,你們認同嗎?因為我覺得佢非常主觀。[/quote]HI,MIMI1234
吾知点同你解識好,當年我幫女女選校是瑪利曼,聖方濟和聖保綠,根本入讀边間我都很開心,因本人喜歡女校,現在派獲聖方濟我很喜歡.妳朋友說保守,我看法又吾喺喎,雖然有d制度看似保守,但管理一間女校我都想小朋友不容易学壞,如有時間妳可親臨本校,看看我們的学生,由小学至中学都沒有一個飛女型學生,做父母可放心一点,還有妳朋友說差的學生老師不体諒,我說又錯啦!本人是家長義工,很多時能接觸學校!我亦知道女女班边個讀書不是很好,老師會叫一些讀書叻的同学幫手照顧.我亦看見老師對一些不是特別出息的學生,都是笑容滿面.或者妳朋友女兒可能中學生,自尊心可能重了一些嗎?以我所知香港中学只收回自已小學,按政府規定只收104人,如果多出無得讀下去.都是對,基本上到六年級全級都只是120-130人.按照我女兒現在1年級計.還有課外活動,現在逢星期六規定學生選1項學,有樂器班,畫班,跳舞班,戲劇班,亦規定當選1樣後,由小1至小六都要學,因學校不想学生每樣半途而廢.由專業教師執教,不是也也烏!可从小朋友學到很pro.最更要每樣收費極之平宜,不像有一些学校濫收費用.還有泳隊和體操隊呢!小三有女童軍,紅十字,交通安全,應有盡有,可能以上說話你都可能覺得我主觀.但我極BUY現在學校的教法.至少我女兒讀得非常開心啦!       

HI,mimi1234 and donnacrystal.
我亦同意donnacrystal說法.已我所知如上述名女校,很多Top的學生到中學都會大兜亂.     
‹ 上一主題|下一主題