用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幼稚園升小學能否適應
go

幼稚園升小學能否適應 [複製鏈接]

幼稚園升小學能否適應

其實我而家要幫我個仔決定那一間幼稚園.
1. 綠陽 - 課程深, K1已經要寫字
2. 荊冕堂士德校 - 無課本, 少功課, 校舍大

第一間怕太難, 太辛苦, 嚇怕他.
但有人話, 如太淺, 升小學時會很辛苦, 不夠其他小朋友快追得上.
又想他幼稚園讀得開心D, 輕鬆D.
請比D意見.  Thank you.

Re: 幼稚園升小學能否適應

Hello,你好。我個仔現在讀緊P.2。他以前讀綠楊(綠楊新村個間right?)在好耐以前這間學校真的很好的,校長好有經驗,大部份老師都係資深的老師。但是在小兒升K3時個校長給人(她的boss)迫走,大部份舊老師走晒之後,間學校就只是會講錢。千萬不要給interview時的大playroom握到你,第日會變晒幾個課室,一班有二、三十人,上課前就有兩個老師係課室你見到,但是好多時就只剩下一個老師係課室。以前有music room,現在為了收多D學生就改左間課室收D兩歲既小朋友,成間學校連玩既地方都無幾多。仔仔同學們的brother or sister都唔再繼續讀這間學校因為間學校現在所有野都係向錢看,總之你pay差不多二千元就好唔值!講程度就o.k.,一定可以接到P.1(如果同我個仔個時無變的話)。聖母都幾好呀係教會學校,可以去睇下。還有小小意見,我以前都問過幼稚園校長應該給小朋友讀間深D定淺D的小學,她說你想先若後甜or先甜後苦?我想用係choose幼稚園度都有幫助掛。

yycr,
o華! 聽你咁講, 真係要重新考慮至得.
本來諗往, 佢話有外籍老師, 而且k1有1/3時間咁多.
課程難d, 第時易d適應小學課程.
貴少少都ok啦.
但聽你講只得一個老師上堂咁離譜, 都唔駛諗有咁多外籍老師的時間上課.
但我問門口d家長又話幾好咁.
而聖母, 我miss左派表的時間, 是否已不接受申請了?

媽咪們,請問有小學都是用活動教學的嗎?

Dear Chunmame,
點解現在讀緊D家長話幾好,我想因為他們大多數都不知到之前的事,所以咪覺得幾好。我們這班由K.1讀到K.3的當然知到晒間學校D好同唔好野啦!好似校長個位,當舊校長走了之後,個boss就叫左其中一個英文老師做校長,她是在外國大的,又未做過學校管理方面D野,點可以是但叫個人做呢?無幾耐她走左,個boss又叫另外一個鬼妹做,結果都係走埋,個boss成日找D外國人做校長咪係想話人知佢個間係好似國際學校,得個幾個外籍老師成日站係學校門口就係國際學校咩?咪有係等D唔知情的家長以為係咪走黎讀囉,這樣做佢就可以收高D學費!我真係無作野架,大家都係為人Daddy or Mummy,我都唔想人地D仔女讀間唔好的學校。你不防打電話去問下聖母仲收唔收。另外有間浸信會都好好架,呀仔好多同學D brother & sister 都走左去個度讀。  

Hi, llcathy,
應該有很多小學都是用活動教學的,不過到了P.4就多數開始轉回傳統教學,因為在P.5下學期至P.6就要計分for升form one,所以學校要開始吹谷成績。你住那一區呢?看看有沒有家長可以幫到你。

千萬不要逼小朋友咁快抄寫,佢地會好抗拒,我識有個家長,佢話比我知,佢小朋友好抗拒做功課,因K2就要寫好多字,咁樣 落去,小朋友點會鍾意學習.只會得不償失.

羊咩咩太太 寫道:
千萬不要逼小朋友咁快抄寫,佢地會好抗拒,我識有個家長,佢話比我知,佢小朋友好抗拒做功課,因K2就要寫好多字,咁樣 落去,小朋友點會鍾意學習.只會得不償失.

Totally agree!
My kid is studying in an activity based KG. She started writing in K2 and now she can write a lot of words and she loves writing very much! She's now K3 only.
‹ 上一主題|下一主題