用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 本人是幼稚園老師,你有問題可以問我,我知道的話我會盡量 ...
樓主: missmoon
go

本人是幼稚園老師,你有問題可以問我,我知道的話我會盡量回答。 [複製鏈接]

Re: 本人是幼稚園老師,你有問題可以問我,我知道的話我會盡量回答。

想知道荃灣聖母同天主教聖多黙邊間好D?

Re: 本人是幼稚園老師,你有問題可以問我,我知道的話我會盡量回答。

大家好,

我是路過的, 為何missmoon開的話題會有人入來生事的?
唔認同的人可以唔入來, 為何無端端有人自己出來代人答問題呢?  真奇怪 .......

唔通...有人出一套想趕人走而用唔同user入來說教的方法?  

露 絲 :-)

agreed!!!

tamme 寫道:
同意 chuchuma
我相信missmoon都出於一份好意,想幫吓d家長,亦冇想像d自稱教師有咁大回嚮,我做家長根本冇要去分私校或什麼學校分別,只想知自已小朋友情况,希望我個小朋友不是妳們的學生

Lovelymame 寫道:
Hello!
我想問下課程深d定淺d好呢?
因為2-6歲是學習的黃金期, 是否應比多d o野佢學, 開發多d他們的頭腦.
而且太淺(到k2下學期至學寫簡單的字), 會否升上小學時不夠其他小朋友快跟上, 會好辛苦呢.
但現在好似多數的幼稚園都好少功課及較遲才學寫字.
請比d意見. Thanks.

好的幼兒教育是能夠在這個黃金時期培養出小朋友的主動學習動機, 對知識追求有樂趣.  (當然品德培育這個階段是很很很重要的. )學多d, 是在思維上, 創意上, 問題思考上給他們開發而不是硬要他們k1要學懂寫字, k2 要學識多少個生字,怎樣怎樣! 但奈何不是個個家長都這樣想, 總是希望自己的小朋友學深些就冇死!!! 為何呢??? 就要說香港政府的教育及考試制度, 令到兒童過早去接受不是他們年紀要學的"知識" 而忽略了兒童基本的發展. 而一些標榜著課程深的學校就認運而生.  這是香港市場現實的需要.

6年前我讀過3年有關兒童成長及心理發展的課程, 對於香港的教育無話可說地心淡!

我曾經聽過有個prof. 說過, 歐美十多年前己出了報告指出, 填鴨式的教育教出來的小朋友無疑成績分數上效活動式教學出來的小朋友為高及突出, 但這個情況在小朋友太約到了G4-G5開始就會慢慢拉平.

總括而言, 平均的數據,傳統教學下的小朋友是出成績, 活動教學的是出能力.

你要有成績的小朋友?  還是要小朋友有能力呢????

認清自己想要什麼就知道選什麼學校了!  

Pulmma,

你講得真是對呀!  回想當年個大兒子讀填鴨式的幼稚園, 以為深啲, 一定無死啦....後來先之他是"死古古"的, 一啲都唔識變通.  但小兒子好彩轉得快, 如果唔係就慘啦....因為小兒子無大兒子那麼醒目, 日日比人話蠢, 不過轉了活動教學的幼稚園後, 雖然比唔上大兒子那麼醒目, 但勝在個腦非常靈活懂變通.   你知啦...個人已唔夠醒目已敗了比人, 如果唔懂靈活就更慘.  
活動教學雖然比一般學校淺, 不過吸收力勁強, 無中文書, 但突然間會識很多字, 學到的字又懂不同的運用, 佢地真係識果個字架...唔似大兒子在幼稚園時學字的態度, 大兒子學的雖然深啲及多啲, 看似很勁, 不過細心觀看你會發覺他是認字而不是真的識的, 所以活動教學的分別在於這裡, 對日後有很大的幫助.
所以我唔會驚小兒子的學業跟唔上小學的.

WYmom 寫道:
missmoon,

All of us know that CCKG is very very popular and it is very difficult to enter.  Do you think that this kinder is really so outstanding?  I believe that it is excellent for English teaching, but nowadays, there are many other international kinders which can also provide NET to teach English, so is CCKG still better than other kinders?

Thanks for your advice in advance.

我都想知呀!答下我地啦!唔該!
真係想知點解佢咁勁     

而且太淺(到k2下學期至學寫簡單的字),

這不關乎深淺問題,是人體發展.3歲的小朋友,小肌肉尚未完全發展,要執筆寫字我覺得是拔苗助長.

至於名校,我相信是input 好,output好.有些報告都說名校(小/中)是負增長的,eg100個band1入,只有90個band1出.但比其他只有50個band1入,70個band1出,名校自然表現好.
[

露絲,

而家間間都話自己活動教學, 請問填鴨式的幼稚園係邊間呀?

ss2003,

例如: (即例如jar) 保良局...........傳統式教學......

露絲
乜保良局唔係活動教學呀? 你仔仔以前都係讀保良局呀?

醒目開學勳章 王國長老

呢幾年, 好多新式既傳統小學成立, 好多家長爭崩頭想仔女入(包括我), 不過, 實在太多人爭喇, 好似我個女報果間, 1400爭120個位! 結果我個女好幸運有得second in, 但暫時都係waitlist
一樣好唔開心既野 (其實小學版亦有家長呻過), 呢d標榜激發學生思考, 活動教學, 鼓勵學生主動發言既學校, 到頭來揀學生既標準, 唔係要最主動最叻(當然呢d係必要條件之一), 而係要十項全能中英數又得, 課外活動又得, 為校增光又得, 正如果個小學版家長所講, 面試其中一關係要小朋友讀一本中文書, 一本英文書, 你話, 如果唔係幼稚園程度深, 點識讀呀!
所以, 揀幼稚園, 無可避免地, 都係要揀間程度高, 考小學至有把握(除非校長好有牙力啦, 咁程度高低都無所謂喇)
無奈啊! 我而家都好後悔幫個女揀左間英文程度唔高既幼稚園, 所以, 將來俾我揀, 我都會揀間程度深d既俾仔仔....係呀,真係好心淡, 我又唔係想佢入sfa, dbs, lasalle, spcc果d超高班學校, 但底子打得好d, 機會幾時都比人多(殘酷既現實)
Pulmma 寫道:
[quote]
但奈何不是個個家長都這樣想, 總是希望自己的小朋友學深些就冇死!!! 為何呢??? 就要說香港政府的教育及考試制度, 令到兒童過早去接受不是他們年紀要學的"知識" 而忽略了兒童基本的發展. 而一些標榜著課程深的學校就認運而生.  這是香港市場現實的需要.
我曾經聽過有個prof. 說過, 歐美十多年前己出了報告指出, 填鴨式的教育教出來的小朋友無疑成績分數上效活動式教學出來的小朋友為高及突出, 但這個情況在小朋友太約到了G4-G5開始就會慢慢拉平.
總括而言, 平均的數據,傳統教學下的小朋友是出成績, 活動教學的是出能力.
你要有成績的小朋友?  還是要小朋友有能力呢????
認清自己想要什麼就知道選什麼學校了!  

Charlotte_mom :

所以我成日都說香港的教育短視LAW!!!!!! 要自己地方富強, 教育很重要, 看看HK~~~~ 仲話要CUT $$$$$ 大學又CUT! 小學唔駛班又CUT, 遲遲唔肯推行小班教學!!      

你說的底子是情度深的Kinder. 著數些????? 很可悲的現實呀!!!

如果你想in 的小學要個小朋友讀識什麼什麼書, 才是收生標準的話, 就不要選活動教學的學校了!!!  即是說你想你的小朋友有一些虛無的分數.  

香港的考試制度一日唔改, 香港的教育一日都唔會好.  你估全香港的教育人士, 教統局的人, 教育局長唔知活動教學好???? 唔知太早要小朋友學一些不是他們年紀要學的東西是唔適合?????? 他們一早知~~~~~

早十多年前教統局已開始發展活動教學!! 很多學校都有參與, 奈何活動教學是潛發小朋友思維能力, 分析能力, 組織能力的方法, 測驗分數出來明顯是比練習式的教學出來的為低, 怎麼辦呢????? 要升中, 分banding的, 慢慢地這些加入發展活動教學的學校又變番做填鴨式學校了!!!

醒目開學勳章 王國長老

咪就係多謝我地偉大既教統局lor, 無果樣整果樣, 有時間資源, 玩改革都係為"打擊大集團"rather than做好教育, 講得理由冠冕堂皇, 事實邊樣有建設性地為下一代著想 ??? 攪黎攪去, 都係政治遊戲, 苦左家長, 苦左孩子(唔係高官家長孩子, 係我地d平民百姓姐! )

cecilau,

真聰明呀!  功課多到cc下.  花款很多, 好多野學, 初初都認得個字, 不過好快就唔記得啦.
現在每日只做10幾個字, 有1or2條句子.  有時會做1頁中文字, 不過唔係2個字就做足全頁, 而是2個字做1行, 總共做8行唔同的字(大約), 不過個個字都識(真神奇 ).  
所以我好開心呀   , 佢地比較喜歡聽故事學字架, 求知欲很強 .

想問spcc喺唔喺st.Paul convent 呀?

Hello...
我想問將來會升边間小學同個小朋友原本讀边間幼稚園有無關係嫁?   

HI..
仲有想問根德同約克邊間好啲呀???     
唔該..晒.   

露絲, Pulmma,
可否分享下你們的小朋友讀那一間活動教學的幼稚園?
如果唔方便公開,可否 pm 比我?
我唔係八掛,係有心求指引的.
唔該   

missmoon:

請問培道同籃田靈糧堂邊間好啲?我個仔係啲坐唔定ge小朋友,所以都唔知比邊間留位費!!!............

Thank you very much!

醒目開學勳章 王國長老

SPCC=St Paul's Co-Educational College 聖保羅男女(通常d人叫小學都係咁叫, 一係就叫"堅小"(堅尼地道小學)/"麥小"(麥當奴道小學)
‹ 上一主題|下一主題