用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 本人是幼稚園老師,你有問題可以問我,我知道的話我會盡量 ...
樓主: missmoon
go

本人是幼稚園老師,你有問題可以問我,我知道的話我會盡量回答。 [複製鏈接]

Re: 本人是幼稚園老師,你有問題可以問我,我知道的話我會盡量回答。

就憑妳d反應,就感到妳係一位點樣老師.....
不過呢D只係我o既愚見
我唔想俾人話我認叻
我重申一句
我冇講過我o係名校教
我只係話o係私校教
我亦冇講過我教得好
請某個人唔好亂加D罪名o係我身上
我亦唔需要你讚我

正如Charlotte_mom所講(其實我一開頭見到missmoon話:"我唔會叫我朋友d仔女去私立幼稚園道讀,只會叫佢地去d政府資助學校讀,即係東xx院、保x局等。"
我已經睇到眼都突出黎)
我只係覺得太針對私立幼稚園,並冇其他意思

Re: 本人是幼稚園老師,你有問題可以問我,我知道的話我會盡量回答。

各位老師,
我囡囡係左撇子,讀緊k1,我囡囡寫"一"字係由右至左咁寫,我想問用左手寫寫字0既筆順應該係點?中英文有冇唔同?雖然我都係天生左撇子,但細個被人強迫用右手寫,而家我已經唔識用左手寫,遲d我囡囡要寫既字深左我都唔知點教...

想問吓各位老師一條龍係咪到上小學就唔駛煩呢 係咪好過其他無直屬小學嘅學校呢 如果啓思(九龍塘)同大埔道崇真你哋又會覺得边間好呢
穎穎媽媽

kao 唔洗理d無謂人.得閒再上黎chat.呢度係自由ge地方.佢冇權趕人走...

kao 唔洗理d無謂人.得閒再上黎chat.呢度係自由ge地方.佢冇權趕人走...

Go!Baby 寫道:
my friends are  some net teachers,in  their field ,they told me some  cckg net teacher are not really spoken in  pure english....just  they told me!!

Go!baby,

If then, are CCKG's English teachers very good?  Why is this school soooooo popular?  Just because of its special relationship with DGS/ DBS?  How is it if compared to other international kinders? Pls tell more if you know.  Thanks.

同妳一樣,屬同一種人[quote]

無謂人.

同妳一樣,屬同一種人
d無謂人.得閒再上黎chat.呢度係自由ge地方.佢冇權趕人走...

各位自稱老師請注意 :

當我睇到呢個topic 我就明白點解D人complain 現在D教育咁失敗。

為人師表應該做一個好榜樣比學生學習, 如果你們係幼師的話就要更加留意, 因為咁細的小朋友完全沒有分辨對與錯的能力, 真係學壞易, 學好要三年。  但我只係見到一群自稱老師的人物像潑婦罵街般你一言我一語, 語氣態度完全看不出有任何修養, 咁樣你地點樣做個好榜樣?點樣會教好D小朋友?

我冇話MISSMOON岩晒,雖知每個人的睇法都會受他們的經驗所影響, 世事冇野絕對岩或絕對錯晒, 大家都只係擺出呢分亨下者, 唔駛玩〝單打〞。妨者MISSMOON態度及語氣又唔係差, 只可能文字溝通出錯既問題, 再加上佢都收左聲, 而你們還繼續批評, 似乎係氣量及修養上你們巳輸了一大仗。

Agreed!! 點解近日突然會多左咁多個新加入會員呢?? 大家心中有數!!

本人並不是支持任何一方, 但呢個topic係MISSMOON開既, 佢都係出自真心去幫大家, 我諗大家都希望可以聽到各方老師比的意見, 對嗎?

[quote] 由 chuchuma 於 2005-11-15 10:30:02

我冇話MISSMOON岩晒,雖知每個人的睇法都會受他們的經驗所影響, 世事冇野絕對岩或絕對錯晒, 大家都只係擺出呢分亨下者, 唔駛玩〝單打〞。妨者MISSMOON態度及語氣又唔係差, 只可能文字溝通出錯既問題, 再加上佢都收左聲, 而你們還繼續批評, 似乎係氣量及修養上你們巳輸了一大仗。

同意 chuchuma
我相信missmoon都出於一份好意,想幫吓d家長,亦冇想像d自稱教師有咁大回嚮,我做家長根本冇要去分私校或什麼學校分別,只想知自已小朋友情况,希望我個小朋友不是妳們的學生
[img align=left]http://psc.disney.go.com/disneychannel/liloandstitch/downloads/messengerIcons/50x50_icon_25.gif[/img][img align=left]http://psc.disney.go.com/disneychannel/liloandstitch/downloads/messengerIcons/50x50_icon_23.gif[/img][img align=left]http://psc.disney.go.com/disneychannel/liloandstitch/downloads/messengerIcons/50x50_icon_20.gif[/img]

mymelody2003 寫道:
Agreed!! 點解近日突然會多左咁多個新加入會員呢?? 大家心中有數!!

本人並不是支持任何一方, 但呢個topic係MISSMOON開既, 佢都係出自真心去幫大家, 我諗大家都希望可以聽到各方老師比的意見, 對嗎?

[quote] 由 chuchuma 於 2005-11-15 10:30:02

醒目開學勳章

kao

咁你覺得大埔道崇真如何,我見你將崇真放第3位,請給些意見,
因我明天要去交留位費,創價及培正要26/11先面試..

Thank!!!!

Hi everyone,

I've talked to quite a few early childhood education professors from HKIED, they all commented that among most of the kindergardens named below, 創價 is the best choice for kids.
:pint:

路過,
其實我知都有幾多老師有時間都上嚟BK看看,
像我朋友(幼師),她都會看返自己園D家長討論,她說從中可以了解多少少家長和小朋友,又或者自己做得好唔好,改進吓.
有時候做老師都幾大壓力,講出來討論吓會舒服些,俾她們減吓壓吧!
現在很多幼師人工低(離普到每月二千,返一至六,朝七午三都見過),福利少,工作多,都幾慘架.

Hi 1026GORDAN

which kingdergarten, can you pm to ?

真係慘!趕走咗MISSMOON,冇人答問題.

Agree.   [quote]
Hello Baby !!

Hi Kao,

憑妳的經驗, 請問大埔道祟真or又一村禮賢好?

hello~~我係住shamshuipo~~
我想問下呢...
聖多馬堂,德貞同埋怡靖苑0個度間宏恩幼稚園邊間好d呢????
thx!!!!
‹ 上一主題|下一主題