用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 本人是幼稚園老師,你有問題可以問我,我知道的話我會盡量 ...
樓主: missmoon
go

本人是幼稚園老師,你有問題可以問我,我知道的話我會盡量回答。 [複製鏈接]

Re: 本人是幼稚園老師,你有問題可以問我,我知道的話我會盡量回答。

wnanama 寫道:
我想問下幼稚園請的外籍英語教師 和普通話專科教師的工資各有多少?這兩方面的教師是否一样是資助比私立好?

could you share pls?thanks!

Re: 本人是幼稚園老師,你有問題可以問我,我知道的話我會盡量回答。

missmoon,

All of us know that CCKG is very very popular and it is very difficult to enter.  Do you think that this kinder is really so outstanding?  I believe that it is excellent for English teaching, but nowadays, there are many other international kinders which can also provide NET to teach English, so is CCKG still better than other kinders?

Thanks for your advice in advance.

kao很同意你的說法
我也是 CE 幼師
請問仲有冇幼師係度

i am a QKT teacher,and teaching over 7 years.....la

my friends are  some net teachers,in  their field ,they told me some  cckg net teacher are not really spoken in  pure english....just  they told me!!

Hello!
我想問下課程深d定淺d好呢?
因為2-6歲是學習的黃金期, 是否應比多d o野佢學, 開發多d他們的頭腦.
而且太淺(到k2下學期至學寫簡單的字), 會否升上小學時不夠其他小朋友快跟上, 會好辛苦呢.
但現在好似多數的幼稚園都好少功課及較遲才學寫字.
請比d意見. Thanks.

"最重要係老師本身既質數問題"

這正是最大的問題,作為家長又如何得知?

好多時,我們見到的,都只是假象.

kao:
missmoon開頭講問幼稚問題,唔係想响到同妳爭論d乜,妳
亦可以自已開個topic有關私稚問題,妳响度嚴重左住其他
媽咪
妳想人讚妳係名校一位人工又低又教得好老師,我讚咗妳,妳
可以走la :tongue:

醒目開學勳章 王國長老

咁又唔好咁講, 其實我一開頭見到missmoon話:
"我唔會叫我朋友d仔女去私立幼稚園道讀,只會叫佢地去d政府資助學校讀,即係東xx院、保x局等。"
我已經睇到眼都突出黎
我無咩教育專業資格, 我只係家長, 我個女, 果時讀既nursery係一間一d都唔出名既私校, 所謂國際幼稚園$3000一個月(夠profit making喇掛?), 但佢俾小朋友既關心, 係真係一流既, 我係好後期至知, 原來唔係間間幼稚園都好似呢間咁: 見天氣好, 成班校工就湊晒d小朋友落街玩波晒太陽, 咩圖書館郵局花市一年都唔知去幾多, 幾乎個個月都有親子活動, 我唔係話呢d野有一定等於好, 而係學校方面付出幾多心機至辦得成? 呢度咁多幼師一定好明白, 一年一度旅行or遊戲日, 真係忙到d staff頭大, 何況個個月都有? (仲要我講緊係2歲班wor! 有幾多學校肯同2歲小朋友出街?)
我個女讀得非常咁開心, 黎梗我都會俾細仔去讀
私校有好多"牌子", 我公司都有開私校, 就係果種"教署唔俾學校賣野俾學生賺錢, 我中間setup間supplier公司"攝"一"攝"先" (各位幼師明啦), 就家長利益黎講, 絕唔係一間好學校
我個女讀既都係私校, 我地係直接去校服舖買校服, 訂書係開cheque俾出版社, 學校係無賺過家長一毫子, 比較起前排好紅既九龍塘某名校, 可以夠膽死搵自己開既課外活動公司, 返學校攪課程, 真頭就係明呃啦! (但好多家長明知都又心甘命抵, 仲話校長好慘wor)
我都明版主係想幫人, 但如果"一竹篙打一船人", 以一個advisor既身份, 話"我唔會叫我朋友d仔女去私立幼稚園道讀"--換句話說即係覺得唔好啦! 就似乎有d誤導喇

各位幼師,請俾D意見:
1. 香港五常法幼稚園(綠悠軒)
2. 真理浸信會何袁惠

I think this topic is so strange, suddently there are a lot of new members answering..
and also if some parents want to ask questions about kindergaten to xxx , xxx never respond them but xxx said she will reply if you have any questions.

missmoon 寫道:
幼稚園合格教師~~其實就是QKT,係入職幼稚園老師的最低學歷,職前培訓的話就要讀一年,教院/浸大/李惠利都有開辦呢D課程,,在職培訓的要讀1-2年。而CE即係比QKT再高一個層次~職前要讀成3年,在職讀完QKT再讀都要2-3年時間。當然再好D就係學位啦!!

幼稚園合格教師-->幼稚園教育證書-->學位

Thank you very much, missmoon.

深明幼師不易為. 在此向各位幼師致意,繼續努力!

各位老師, 本人現開始為囝囝選讀幼稚園而頭痛, 因為有些課程為 全統教學 及 活動教學, 我覺得幼稚園期間, 小朋友應該輕輕鬆鬆無壓地上學, 所以我PREFER活動教學, 但相對呢種教學對小朋友學寫字及英文GRAMMAR方面比較弱, 當升讀全統教學的小學時小朋友可能跟唔上進度, 到時佢辛苦自己又辛苦; 假如讀 全統教學 就可能沒有這些煩腦, 因為小朋友由細時巳經習慣這種學習模式, 但另一方面佢地在幼稚園期間巳經有功課的壓力.  此外, 各位有聽過位於西區的 - 明愛淩月仙幼稚園嗎? 教師質數如何? 因為呢間學校係心怡的選擇, 但活動教學令我些擔心.

由於身邊沒有這方面經驗的朋友可請教, 希望各位可以比些意見  

Hi Charlotte Mom
我個女都快2歲,而我都想佢讀得開心D! 可否話我知你囡囡讀那一間??
可以email:[email protected]
Thank you!

咁又唔駛奇怪既
梗有新人架啦
我夠係新人啦
咁我剛剛知道呢度咪新咯

至於係私立或者政府資助學校的老師
亦不可能知道全香港各區的幼稚園質素掛
所以佢地冇答亦唔奇

我認為私立一定有好亦有不好
政府的亦然
講到尾都係個別老師質素問題

大家若然真心幫助呢度既媽咪
不如唔好再講呢個問題
盡量答提出問題既媽咪罷啦

反正都係意見一個
大家參考參考而已
幾位老師杯茶亦不一定是大家杯茶呢

各位老師, 如果你的學生請病假兩個幾星期, 你地係咪會打個電話比家長了解下小朋友情況, 而且我個仔入院係做大手術, 但係我仔仔班主任兩個幾星期以來一個電話都冇, 我覺得太過份, 完全不關心自己的學生, 只有我打電話去學校交代情況, 前幾日去學校拿校服, 遇到她, 她才問喉一下, 想問如果有學生請咁耐假, 你地會點呀,
你地話這間學校係咪不好, 應唔應該轉校.

1026GORDAN 寫道:
各位老師, 如果你的學生請病假兩個幾星期, 你地係咪會打個電話比家長了解下小朋友情況, 而且我個仔入院係做大手術, 但係我仔仔班主任兩個幾星期以來一個電話都冇, 我覺得太過份, 完全不關心自己的學生, 只有我打電話去學校交代情況, 前幾日去學校拿校服, 遇到她, 她才問喉一下, 想問如果有學生請咁耐假, 你地會點呀,
你地話這間學校係咪不好, 應唔應該轉校.

咁好似係關个班主任事.
吾知間學校點.

Oscar媽

我會排創價,培正,大埔道崇真

不過我建議你可以打去學校問o下睇o下有冇得俾你參觀一下
我有朋友D仔女o係創價到讀
老師幾nice,教學有責任感
培正用 母 語 教 學 , 在 幼 稚 園 階 段 , 小 朋 友 主 要 透 過 唱 兒 歌 學 習 英 文 ,採 用 主 題 教 學 法 , 注 重 合 群 及 創 造 性 。
若我有更多資料,我再pm俾你
sorry,咁遲至回覆你

不過呢D只係我o既愚見
我唔想俾人話我認叻
我重申一句
我冇講過我o係名校教
我只係話o係私校教
我亦冇講過我教得好
請某個人唔好亂加D罪名o係我身上
我亦唔需要你讚我

正如Charlotte_mom所講(其實我一開頭見到missmoon話:"我唔會叫我朋友d仔女去私立幼稚園道讀,只會叫佢地去d政府資助學校讀,即係東xx院、保x局等。"
我已經睇到眼都突出黎)
我只係覺得太針對私立幼稚園,並冇其他意思

1026GORDAN

你仔仔好番未呀?
希望佢快d好番^^
其實你覺得間學校好唔好?
因為如果間學校好
又適合你仔仔
佢又讀得開心o既話
我就建議你諗清楚
因為可能只係個別老師o既問題
你可以去同學校反映一下
或者問o下其他班o既媽咪
睇下係學校定係個別老師o既問題
再作決定

祝你仔仔早日康復

wnanama 寫道:

我想問下幼稚園請的外籍英語教師 和普通話專科教師的工資各有多少?這兩方面的教師是否一样是資助比私立好?

Dear teachers here,

I'm not a teacher, I just want to know more. Could anyone kindly tell me pls?

Thanks!

‹ 上一主題|下一主題