用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 本人是幼稚園老師,你有問題可以問我,我知道的話我會盡量 ...
樓主: missmoon
go

本人是幼稚園老師,你有問題可以問我,我知道的話我會盡量回答。 [複製鏈接]

Re: 本人是幼稚園老師,你有問題可以問我,我知道的話我會盡量回答。

sorry~我想打的係:
SC d 老師成日都俾「人」complain唔友善
[quote]
chanwyf 寫道:
我都無話sc學校老師員工唔友善, 佢

Re: 本人是幼稚園老師,你有問題可以問我,我知道的話我會盡量回答。

missmoon,

我囡囡係04年3月出世的, 因06年9月才2歲6個月,是否要到07年9月先有學校收(是否一定足2歲8個月至收呢?), 咁妳覺得有無需要俾佢讀幼兒班呢?(因要讀多一年). thanks!!

你點知政府資助果d唔會乞簿d小朋友?
我好多朋o係政府資助果d到教
一樣有黑暗面

I don't think all private kindergartens are poor as said, and i also heard a lot of negative comments for PLK kindergartens and some non-profit kindergartens;  It is too bias to say so...
also, i think we have to trust our own feeling, and give more advices instead of hearing only one or two persons, especially you don't know his/her background, most of the people claim they are professional.,..

剛畢業的亦有很多種,證書、文憑定係ce?
乜現在有政府大機構?政府冇開幼稚園??
現在有開的是那一間??

kao 寫道:
我都有好多朋友o係政府資助果d度教
政府大機構都有
但唔見得有你講得咁好
都有請好多剛畢業出黎教
唔係淨係私立至會咁

幼稚園一定要足2歲8個月至收~~你個case係要07年先入學。
joan121 寫道:
missmoon,

我囡囡係04年3月出世的, 因06年9月才2歲6個月,是否要到07年9月先有學校收(是否一定足2歲8個月至收呢?), 咁妳覺得有無需要俾佢讀幼兒班呢?(因要讀多一年). thanks!!

引文:第二:,一般政府資助幼稚園老師的薪金係私立幼稚園老師薪金1.5-2倍。人工高當然可以留到好既老師,反而私立幼稚園的老師有d料同有d經驗就會轉返去d政府資助幼稚園係好正常。咁樣比較之下我諗你地都知邊d老師會好d啦~~果d佳x、啟xd老師多數都係年輕、剛畢業,冇經驗,唔信你留意下。

你都曾經試過係新入行o既老師
如果你睇到呢度野
會有咩感想
而且人工高唔等於就可以留到好既老師
一間唔好o既學校出幾多錢都唔會留到好既老師
一個好老師亦未必只會向前錢看
同樣向錢看的也未必不是好老師,因為而家生活艱難

monmantong 寫道:
I don't think all private kindergartens are poor as said, and i also heard a lot of negative comments for PLK kindergartens and some non-profit kindergartens;  It is too bias to say so...
also, i think we have to trust our own feeling, and give more advices instead of hearing only one or two persons, especially you don't know his/her background, most of the people claim they are professional.,..

Agree!!!

而家好多學校都未必請QKT
好多只請CE
剛畢業當然冇經驗
但至少已符合入職要求
唔似以前F.3畢業都可以入職

[quote]
missmoon 寫道:
我兩類型都有做過~~!!
依家緊係俾政府資助果d啦~~至少唔駛乞簿d小朋友!!!
[quote]

政府資助果d即係邊間?
睇下係咪真係咁好

其實我都同意政府資助的學校資源會比學生多d,學生得到的照顧會較多。因為學校有很多的行政都需要跟隨指引去做,而且很多都要向政府報告,因此學費大部份都係用番在小朋友。

相反,私資的幼稚園當然是牟利最重要,否則要自負盈虧,所以資源較少放在學生身上都係人之常情,對嗎??

其實,我個人意見小朋友係資助幼稚園返學會得到較多和開心d

冬日勳章

我覺得資助同私立都無所謂...
最重要係老師本身既質數問題,如果係一個好老師的話,係邊度教,都一樣出色!
我都係幼師,不過已經退役.......

pigpig 寫道:
最重要係老師本身既質數問題,如果係一個好老師的話,係邊度教,都一樣出色!

Agree!!

同意 ^^
我都係幼師 , 我都做到就快要退役......

pigpig 寫道:
以笑臉迎接每一天 , 以信心去對抗逆境  ^0^
一個人的快樂 , 不是因為他/她擁有得多 , 而是因為他/她計較得少 ^0^
因為愛,學會珍惜.因為愛,學會不捨.因為愛,你要學會放下.
每個人都有一顆慈悲心,視乎你有沒有好好運用它. 慈=施予別人快樂, 悲=拔走別人痛苦.

sorry to the people 會因為我講的說話而唔開心
可能我有的講漏左,我並不是在說私立老師一定是一個唔識去愛錫小朋友的老師,亦不是說剛畢業的老師是個冇學問的人。

我一直在說的只是間學校個制度問題,並不是在說私立學校的老師是個壞人。因為我也做個私立學校,知道在私立學校老師的苦處。老師一直都想為小朋友做得好,但學校肯放在小朋友身上的錢實在是可減就減。非必要的就乜都話唔買,唔可以。私立學校亦不是沒有好老師,只是在私立學校只為牟利的影響下,許多老師都不能發出怨言。

第二:政府資助學校比私立幼稚園薪金高1.5-2倍,在這個制度下,老師當然較喜歡應徵資助學校,而數量一定會比私立的多,如公務員為何薪金高,又多人應徵一樣,多人應徵才能找出最好的。我點出的只是在私立學校會存在這個制度上的問題,從而令到整間學校的師資下降,一直都不是在針對私立幼稚園老師。但若果私立幼稚園會跟政府資助的幼稚園一樣薪金的話,當然這個情況就不會發生。

第三,CE畢業的老師才是現今幼稚園裏最好的老師,因為他得到的學問是最新的,創意也是最多的,因為他不會受之前的事所局限,給予幼兒發揮的機會也是最多的。我之前說在私立幼稚園很多都是剛畢業的老師,因為他們未理解行情,又受到幼稚園好難做,好多人要搵好耐都搵唔到工的傳言影響,所以有幼稚園請他們,他們就肯去做,根本不是說他們不可靠。因為他們可能一心打算先搵經驗,幾千蚊冇所謂。但在私立牟利幼稚園的制度下,他們將來可能會所出不同的選擇。

讀完CE的老師~即是幼稚園概覽中的教學人員資歷下的幼稚園教育證書人數,各位媽媽亦可參考這個數字去比較師資。很以有人以前說他很多朋友都到政府資助學校任教亦不足為奇,因為他們現在是幼稚園爭著請的人,唔需要俾錢培訓已經有很好的資歷。

我一直想帶出的都是私立學校制度上的問題,在現今私立牟利幼稚園在這個制度下的影響。眼見坊間不少XX國際幼稚園XX英文國際幼稚園,給予老師的薪金只有$4000-5000,真的難以想像他們如何請到一個肯為學校付出的老師,只要有人肯接受$5000當全日的薪金,學校就可以繼續享受他們的收益。當然,接受的的老師一定不是為錢看,一是為經驗,一是真的找不到工作才願意做。老師在這些私立牟利幼稚園真的做得很艱難。

carolhym 寫道:
其實我都同意政府資助的學校資源會比學生多d,學生得到的照顧會較多。因為學校有很多的行政都需要跟隨指引去做,而且很多都要向政府報告,因此學費大部份都係用番在小朋友。

相反,私資的幼稚園當然是牟利最重要,否則要自負盈虧,所以資源較少放在學生身上都係人之常情,對嗎??

其實,我個人意見小朋友係資助幼稚園返學會得到較多和開心d

其他唔講, 呢句就好有問題law!

[quote]
missmoon 寫道:
....如公務員為何薪金高,又多人應徵一樣,多人應徵才能找出最好的。......[quote]

我覺得冇問題~~多人應徵能請到好的機會係一定俾少人應徵的機會高!!!人地講緊係個老師資歷呀~!!

我亦覺得佢講得好有道理~~牟利幼稚園只為牟利,係好正常。只不過我地唔係行內人~有D野我地冇見過唔知都唔出奇。佢只係想點出牟利幼稚園在制度上的影響! 你地D人睇到一兩個唔

其實想請教香港的幼師需具什麼資格?讀完CE的老師是否就是教院/浸大等機構培訓出來的?幼稚園概覽中的"幼稚園合格教師"其實是什麼?

missmoon,
What do you think of Keen Mind and St Nicholas? Which one seems better?

幼稚園合格教師~~其實就是QKT,係入職幼稚園老師的最低學歷,職前培訓的話就要讀一年,教院/浸大/李惠利都有開辦呢D課程,,在職培訓的要讀1-2年。而CE即係比QKT再高一個層次~職前要讀成3年,在職讀完QKT再讀都要2-3年時間。當然再好D就係學位啦!!

幼稚園合格教師-->幼稚園教育證書-->學位

mamamui 寫道:
其實想請教香港的幼師需具什麼資格?讀完CE的老師是否就是教院/浸大等機構培訓出來的?幼稚園概覽中的"幼稚園合格教師"其實是什麼?
‹ 上一主題|下一主題