用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖若瑟-九龍灣消息
樓主: shuet_tam
go

聖若瑟-九龍灣消息 [複製鏈接]

Re: 聖若瑟-九龍灣消息

請問各位知唔知聖若瑟今年收幾多個小朋友呀?

各位已收取錄信的家長, 你們會讓仔仔在此校讀書嗎?  

昨晚我上它的Website, 看到這校用英語為教學語言的科目有英文, 數學及常識, 而中文是用普通話為教學語言的, 其它便用廣東話附以英語。  而又推行在課堂內外也以英語或普通話溝通, 及希望家長也能盡量作出配合, 讓小朋友有多些機會運用。 所以我相信這間小學應該是不錯的.    但為何它的中學又好像不大好呢, 若是由這間小學升上中學的學生, 沒理由應付不了英語授課, 但為何中學部會是中文中學呢???

不可否認這家小學是家不錯的英文小學, 但點解中學會是中中呢?我就聽人講過, 佢以前也是家英中的, 但由於師質出現問題, 被教育局打回中中的.

如果唔好睇到中學咁遠 (話晒仲有6年, 到時D教育制度都唔知又會變成點? 諗咁遠都無用), 我個人認為聖若瑟絕對是所很好的英文小學, 很值的一讀.

仔仔現時已有3間學校收取 (2私1直資), 而聖若瑟暫時是我的首選, 當然要等埋SFA & TSL先可作決定

Hello,

我仔仔都收取錄信, 有第一個水泡, 覺得安全點, 還會等下星期一的抽獎.  請問St Joseph的水準如何? 有冇讀 St Joseph 的家長可以分享下?

thanks!
:

有無人在18.11才收信
‹ 上一主題|下一主題