用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 替有自閉傾向的兒子選小學,應以什麼作為考慮因數﹖ ...
樓主: katharine
go

替有自閉傾向的兒子選小學,應以什麼作為考慮因數﹖ [複製鏈接]

Re: 替有自閉傾向的兒子選小學,應以什麼作為考慮因數﹖

我想再提一提大家~~我既意見就真係意見
大家應該係實地去睇該小學既計劃及設施~假若大家想清楚EMB(教統局)對該學這方面的評價,大家可以去找找該學校既外評報告,看看EMB的評分。因為這個評分是由EMB統一既評核,所以會中肯一點~在揀選SEN學校比你地既小朋友時,請留意以下因素~~
1. 小朋友特殊需要既程度
2. 自閉行為的嚴重性及類型
3. 學校SEN計劃既類型
4. 支援網絡
5. 老師對待這些小朋友的經驗
6. 你地能與學校合作教導既時間

Hi Sammilam, sorry to jump in. can you give me some advice for TKO district. Thanks.

我會覺得培僑或海星都不錯

sammilam:
thank

I also live in Island East.   太古 is unwilling to accept our kids.  Don't consider this choice.  明德 is much better.

mapletree 寫道:
Dear sammilam,

我住港島東,仔仔發展遲緩,請問有那些學校可以選擇.

或太古小學是否適合?煩請指教. 謝謝!

我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

Sammilam 寫道:
我會覺得培僑或海星都不錯

Dear Sammilam

謝謝你既意見

mamee

大家應該係實地去睇該小學既計劃及設施~假若大家想清楚EMB(教統局)對該學這方面的評價,大家可以去找找該學校既外評報告,看看EMB的評分。因為這個評分是由EMB統一既評核,

請問從何處可以睇到教統局對學校的評分.

下面既網址有03-05年外評報告~
你要詳細睇下EMB對該校既評核~
假若沒有你想搵既學校,即是代表lee間學校未做外評http://www.emb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=4288

唔該, 我都想問家住馬鞍山區, 仔仔發展遲緩,請問有那些學校可以選擇  

tks
cathleen

3e,

天保民 is Special School not main stream.

st
===============================
由 3e 於 2005-11-23 18:22:20

各位媽咪, 請問你地有無聽過天保民呢間學校呢, 英文好似係mary rose, 係九龍塘浸大對面, 我最近認識一位家長他的兒子在這間學校讀一年級, 有輕度自閉. 如是我上網睇呢間學校的資料, 佢辨小一至中五的課程, 唔知

哦.....明白了, 多謝st指教
‹ 上一主題|下一主題