用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 集思廣益, 給點意見, 大家分享…
go

集思廣益, 給點意見, 大家分享… [複製鏈接]

集思廣益, 給點意見, 大家分享…

大家覺得讓自己子女入讀名校幼稚園(例如九龍塘那些), 是為了甚麼呢?

請大家只說出自己意見, 不要攻擊別人, 如他人之意見唔合你心, 請都不要re.

既然我問得大家, 小弟理應自己先講:
其實我覺得只是”買”一個保障, 因如果大抽獎未如理想, 去考其他小學, 讀過所謂名校始終有著數.

現今的教育制度就是這樣, 很無奈...

Re: 集思廣益, 給點意見, 大家分享…

比d意見啦唔該   

讓仔仔入讀名幼稚園,希望可較易入讀較好的私小或直資,而且很多名幼稚園課程較深,希望仔仔升上小一較易適應..

大部份讀的人會認為係信心的保證.:idea:

me too. 另我亦喜歡偏向傳統的學校,讓小B 自小學守紀律、負責任、有自學精神,某間名校在這些方面真做得不錯,所以我本人不是 buy 名牌既名,而是其口碑!

菜菜子 寫道:
讓仔仔入讀名幼稚園,希望可較易入讀較好的私小或直資,而且很多名幼稚園課程較深,希望仔仔升上小一較易適應..
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

Hi hi cherly,

你所提及的那間是否"金桔園"呢?

因小弟正考慮緊這間...

[quote]
cherly 寫道:
me too. 另我亦喜歡偏向傳統的學校,讓小B 自小學守紀律、負責任、有自學精神,某間名校在這些方面真做得不錯,所以我本人不是 buy 名牌既名,而是其口碑!

cherly:

我諗我和你想的是同一間呢....

newfather:

haha...金桔園...好搞笑的代名詞...   

環境啦...九塘好多幼稚園都係平房式, 有戶外地方, 感覺開揚同空氣流通d.  屋村入面通常好多得5000千都已經係一間幼稚園, 你見過無窗既幼稚園未oY? 我係荃灣真係見過..無窗向商場入面.  點會唔病呀?!  好多公屋樓下個d有d對住個垃圾房.  
同學仔啦... 你當我歧視啦, 我唔想有日亞仔亞女番黎整句粗口我歎, 唔想佢地同我講想食"之"肉, 唔係食豬肉.   唔係話九塘無dd人, 不過應該較少d 無教養既新移民入讀掛..
師資...就以金桔園為例, 老師年資應該深d, 因為較少見到妹妹仔.  人地又跟政府既薪金.  歷史咁耐..點樣教學生都已經有一套..唔駛著樣試.   
以上純粹個人意見..
--- 2J 作品

菜菜子, 即係邊間呀?

好搞笑的代名詞, 諗左好耐呢

菜菜子 寫道:
cherly:

我諗我和你想的是同一間呢....

newfather:

haha...金桔園...好搞笑的代名詞...   

My son will interview on tomorrow...but the chance is very low cause my son still can't speak yet

I agreed 讓仔仔入讀名幼稚園,希望可較易入讀較好的私小或直資,而且很多名幼稚園課程較深,希望仔仔升上小一較易適應..

Joeyjoeycheng,

still can't speak yet is not a problem, as long as he can follow teacher's instruction to complete commands.

Good luck, my son also has interview tmr at 金桔園, see you!

Joeyjoeycheng 寫道:
My son will interview on tomorrow...but the chance is very low cause my son still can't speak yet

我曾經想過在名幼稚園"買"一個保障, 但暫時過不到自己那關, 希望我的想法不會連累兒子!

我兒子明天都要去"金桔園"面試, 唔知會唔會只係得個"桔"呢?     

twokidsmum,

金桔園在你心目中不算是名幼稚園嗎?

twokidsmum 寫道:
我曾經想過在名幼稚園"買"一個保障, 但暫時過不到自己那關, 希望我的想法不會連累兒子!

我兒子明天都要去"金桔園"面試, 唔知會唔會只係得個"桔"呢?     

我報了幾間...男孩子的選擇沒有女孩子的多.  我以前從沒有替大女兒找過九龍塘的名校, 今天是第一次去九龍塘面試...簡直大鄉里出城! 不太習慣...

可能期望過高, 有點失望, 雖然已有多少心理準備.  既然早已幫兒子報了"金桔園", 都會去面試看看環境再算, 但心情輕鬆, 沒有甚麼期望囉!

twokidsmum,

順其自然, 及平常心, 祝成功!

我都會去金桔園面試, 是最後一間了! 我會選兩間, 然後慢慢考慮.

new father
my interview is 3pm...how about u??

我明天2:30/2:45左右(唔記得時間)面試, 唔知多唔多人呢? 我面試完有地方去!

Joeyjoeycheng,

mine is 3:45pm, very close ar...

may be can see you

Joeyjoeycheng 寫道:
new father
my interview is 3pm...how about u??

Hi,

My daught will interview at 15:15 (12/11).

chmanpong
‹ 上一主題|下一主題