用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇小朋友已備取錄聖公會荊冕堂士德幼稚園 ...
樓主: cindylmw
go

有冇小朋友已備取錄聖公會荊冕堂士德幼稚園 [複製鏈接]

Re: 有冇小朋友已備取錄聖公會荊冕堂士德幼稚園

上兒媽,

真係唔知喎.我估那些都是老師.
你都是基督徒嗎? 返邊間?

上兒媽 寫道:
Mantic,

你好啊!
我有報到但最終無去in. 因為諗諗下都係太遠喇. 我都會比留位費, 因為已決定左讀呢間.
係呢, 有無人知個日interview時係玩具房同小朋友玩個啲係咪老師呀?

Mantic,

我返南亞路德會

cindylmw,

無資料. 你可以打電話去問問wor. 去地好nice, 會答你嘅.

FANNY﹐
我老公又話如果第時個囡讀到仁立﹐再上林護﹐貴一貴都扺返啦 ﹗

佢地有3個外藉老師﹐資源有無咁好呀 ﹗ 佢地上下唔都係得4班﹐ 而且上英文堂又唔係上全日﹐要咁多個英文老師來做咩 呢 ﹖ 等我問下佢地有几多個先。

如果有咁多個外藉老師﹐咁正係好抵喎。

我諗因佢地翻新過﹐地方大左﹐又有外藉老師﹐所以相對學費會貴D。但比起前3年﹐係平左﹐果時我朋友個囡報讀﹐學費係 $2800呀。

仲有佢地係交11個月學費。

我想問﹐你地報左几多間荊冕堂呀﹐我報埋葵涌村果間﹐但無收到佢地信喎﹐我知佢地唔會兩間都收﹐但果次校長講﹐如果收﹐可以比我揀讀邊間。但尋日封信又無寫喎。

rleung,

你認為這種新的教學方法是否適合所有小朋友?
校長說是小朋友自己選擇教學課題,  意念好新, 但會否因此而不全面呢?
以你所知, 就讀的小朋友真的有主動解決困難的智慧嗎?
是否喜歡主動學習和求真嗎?
是否, 我對此校的期望過高?

rleung,

Thanks for your advise.
你囝囝是讀荃浸嗎?

Hi CL322,

荊冕堂士德收了入上午.
浸信收了入下午班

唔知點??

How about you?

KimberleyTse,

Same with you.
不過, 好大幾會讀荃浸.
How about you?

上兒媽,

我返荊冕堂架.

itbc

我的想法同你老公差唔多,大家最終目標都係林護。所以今日已經交0左留位費。

3個eng老師, 係當日面試個主任講的,如果唔係我又點知呢。
仲有佢話每班都係雙班主任制 (其他學校通常係一個班主任,一個助教)。

其實你有去葵涌面試都應該知道, 旦從校舍及設施比較都可以理解學費點解差咁遠。其實依家好多學校都改用其他教學法(活動/project/蒙突梭....)配合學校教學理念。好似st.paul都唔係用傳統教學。

rleung

你的小朋友現正就讀荊冕堂士德嗎?

以我所知
兩間學校之所以學費差咁遠
其中一個原因係地區不同
對象都不同
葵涌果間比較屋村feel
士德果間單係新校舍已經好唔同
單係咁大的地方
已經值回票價

分分鐘係全荃灣同葵青區最大

好奇怪﹐荊冕堂兩間都收囡囡。

但葵涌村收下午班
士德收上午班﹐好似迫我要讀士德咁。

不過﹐我自己都係鍾意士德多D。
打電話問下先。

FANNY﹐

其實雙班主任同一個班主任,一個助教對我地來講都係差唔多﹐咪又係一班有兩個老師睇小朋友。

想問士德是已小朋友自選題材, 但一班有二十幾個人, 總唔會有二十幾個題材做project, 相信老師一定會訂出一定的指引給他們選擇, 是嗎?  若小朋友被動, 在有選不到自己喜愛的題目情況下, 孩子真的可能會有失敗感, 因而不投入, 會嗎?

itbc

咁就奇喇? 我係面試后兩三日,聖公會打o黎問我邊間係首選
(二選一)。可能兩間都收上午班掛!!

其實你最想讀邊間(士德/KC)?
我想問吓大家會否參加學校舉辦的playgroup?

CL322

其實呢方面唔需要太担心,我相信做PROJECT時老師會給予指引,
引導小朋友及給予提示, 當然作為家長一定要從旁協助小朋友。
因為他們只不過係3歲小朋友,學校唔會俾D佢地做唔到的功課。
(參觀學校時見到小朋友的集作有剪報,學中文---從報張中找出唔同部首的中文字) ..... 如果無老師/家長指導佢地點會識做!!!

我覺得做PROJECT的過程,可能比出呢的結果更為重要。
當中小朋友學到的,可能係家長意想不到。
‹ 上一主題|下一主題