用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 5歲小朋友的面試
go

5歲小朋友的面試 [複製鏈接]

5歲小朋友的面試

看到其他朋友敘述各名校面試的內容,真懷疑各校方有否考慮過是否超越5歲小朋友的能力,還有朋友的仔女明年要報讀小一,如他們也想報考名校,首先要介紹他們到此網站收料,再帶他們的仔女去學下吞劍踩鋼線.....   

苦了孩子,亦苦了父母
8-)

醒目開學勳章

Re: 5歲小朋友的面試

其實都係要多謝香港正苦。

我覺得教處與其甘得閒無事揾事搞,不如叫佢吔睇睇今
年D小朋友慘况,話直資遮,都唔係請咗D变態校長,
老師都唔理架!應該好似消委會甘,點名列出呢D黑店!   
:-P :-P :-D :-P :-P

諗諗下, 其實係唔係應該Sent D information 俾各大報紙社, 等佢地登出呢D名校面試既不良行為, 等D家長知道, 亦等D小學可以在壓力下自我檢討一下, 引以為"監", 唔好以為名校唔憂無人讀就亂黎, 搞埋D變態既面試形式黎 "約待"小朋友同D家長   

I will be very worried if my kid studies in this school
with so demanding workload, which either
makes the kid exhausted or psychological depressed.

Hoba 寫道:
為何咁變態的學校又會咁多人去報呢?好似sfa年年都十張八張試卷,但又會幾千個有自我虐待及喜歡虐待自己子女的家長去報考?若果家長唔報,這些學校會唔會咁?靠政府不如靠市場力量啦.

Cheers!

Totally agree! That's why I hadn't apply it for my lovely daughter!

KiuKiu-Mama
Beeruma 寫道:
         [quote]
Hoba 寫道:
為何咁變態的學校又會咁多人去報呢?好似sfa年年都十張八張試卷,但又會幾千個有自我虐待及喜歡虐待自己子女的家長去報考?若果家長唔報,這些學校會唔會咁?靠政府不如靠市場力量啦.

Cheers!
[/quote]  
"Bejoyful always; pray continually; give thanks in all circumstances."(1Th 5:16-18) ;-)

我都冇報sfa,我識得好多朋友都冇報.

不過有朋友報料,話有個小朋友考
http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD7/123340/129075.10908320.72074.jpg

agreed!!!!!

其實識答就唔要讀小一,難道小一讀小三,四的東西.

人都Crazy.小朋友那有樂趣.

不要罷了. :tongue:  :tongue:  
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/autobus.gif[/img][/quote]

塞曼莎 寫道:

These school want to find the best and the top kids who are able to study P2 books in P1 so that the result of these school will be better.

Shame schools and shame principals     

Neither do I agree the style of SFA.  That's why I never consider this school for my son.

上星期同阿囡去in直資,我淨係同佢講呢間小學會收d又乖又叻嘅學生咋,面試時如果唔答問題或周身郁都唔得架....點知見到老師,老師同佢講good afternoon都唔答 跟住位老師就帶佢入課室,家長就同校長面談,傾傾吓個老師帶阿囡返校長室揾我,睇吓阿囡個樣就心都痛埋呀    佢成塊面紅得嚟又有d青青地,成個樣都好緊張,我即刻攬住佢 :-|  :-| 出咗學校佢同我講佢全部問題都有答,有英文同普通話,又抽到張咭唱ABC歌 最後佢同我講咗一句:媽咪,我今次咁乖,應該一定考到呢間學校架,因為你好鐘意好喺度讀小學    真係又感動,又內疚    估唔到一句說話對佢影响咁大,要佢成受咁大壓力   

其實睇來這是二,三線學校一般用的方法,谷谷谷...

領學生變"傻 "人 (not Superman),來顯示它們是名校.Sick of It.

If Parents follow, your kids are so Poor....

[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/autobus.gif[/img][/quote]

Sorry! May I know the full name of sfa?
:-)  :-)  :-)

醒目開學勳章

sfa =聖方濟各

塞曼莎 寫道:

你小朋友有無去考呀????

妳應該未有考 SFA ~~~

NO, Not Interest at all.  Traditional school may not suitable for my daughter.  怕怕

‹ 上一主題|下一主題