用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 陳守仁第二次面試後感
go

陳守仁第二次面試後感 [複製鏈接]

陳守仁第二次面試後感

相信這裡很多家長跟我一樣,昨天都十分忙碌,帶小朋友去不只一所小學參加面試。其中「保良局陳守仁」一場卻我十分氣結,實在不吐不快。

為了使小兒能投入面試和提早接受可能入讀的學校,在面試前我已向小兒做了很多該校的背景介紹,當然是正面為主。但在第二次面試後我對該校的印象完全改觀。

面試為小組形式,十個小朋友一組。一位家長陪同小朋友進入各組別的課室,各別坐在已預先編號的桌椅。桌椅排列環繞課室中心,所以小朋友和家長可以面對所有人。校方安排了三位老師。一位持咪宣讀面試需知、掌握程序等。另外兩位手持分紙,一人站在角落,另一人穿梭各小朋友之間。面試的方法簡單,小朋友須完成已預先安排的拼圖,然後向眾人介紹自己和拼圖的內容。家長可以從旁提供協助,當然家長明白過份參與會影響到小朋友的分數。

持咪的老師用英文解釋面試的過程,但語氣嚴肅刻板,之前也沒有說什麼早晨、歡迎之類的客套話。在小朋友開始作答時,來來去去都是機械式地重復那一句 "lease be reminded that you have to speak louder!"。我刻意留意到三位老師有一共通點,在全程約二十分鐘的面試,臉上一丁點笑容都沒有。有一家長想引導小朋友作答,也居然被其中一位老師狠狠地瞪了一眼。各別遲開始作答的小朋友在這威嚴的氣氛下開不了口講話,更有一位哭了出來。想不到那位小朋友在家長的安撫後開始哽咽地作答時,持咪的老師不但沒有鼓勵,反而還是公式化用咪大聲喊叫那一句 "lease be reminded that you have to speak louder!"。小朋友的信心被再踩一腳,那位家長也不知所措。

自問不是育兒專家,但深信每一個小朋友都有不可忽略的潛能待開拓和啟發。坊間的教育書籍所強調的技巧是「誘」,不能用「迫」。假設陳守仁的老師能改變一下語氣,輕聲鼓勵,技巧地避開了負面的辭句,我相信那位小朋友能繼續完成他的圖片介紹。最後學校收不收他是另一回事,起碼幫小朋友維護了他的尊嚴和自信。

經歷了下午的另一所小學的面試我的感受更深。見到一小朋友將離開家長,由老師帶入面試的課室。可能經過了緊張和疲憊的一天,小朋友情緒比較波動,在等待時他開始哭泣。老師見後滿臉笑容地走到他跟前,蹲了下來,令雙方目視成水平。老師向他講了什麼我聽不到,但看到小朋友很快展出笑容,向老師點了點頭,跟着同組小朋友進入面試課室。

面試的過程除了讓學挍去選擇學生,也同時給了機會讓家長切身去認識和選擇學校。以我今天所見,未獲陳守仁取錄的家長也無需氣餒,所謂賽翁失馬焉知非福。

另外,我想了一晚決定貼出此文供大家參考,並無意得罪陳守仁小學和其有關的社群,如有錯漏請指正。聽聞陳守仁小學在學界有相當的聲譽,我所見的可能是一各別例子,並不代表該校的辦學理念。再者,各花入各眼,也有可能很多人欣賞這類的教學模式。

Re: 陳守仁第二次面試後感

我估計每組有唔同的安排
正如 1st in.時 我果間全程用英文
但這裡有些媽咪說她們的 miss 問他們揀 中文 / 英文 答.

講回 5/11 2nd in. 我果間都係全程用英文
但無 miss 揸咪,
有三個 miss 全程在課室近窗口角落
(一坐 兩企)  全程無講野
但面黑黑 好似俾人逼返黎 OT 咁

第四位 miss (無 揸咪) 用英文
講解 interview 過程都好平淡

到 part 2, ask 1, 2, 3 to hands up for question
開始有笑容
當小朋友 口窒窒 或講唔出時
會引導地問 how old are you ?
what can you see in the puzzle ?
any more ?
態度我覺得都 OK 喎

唯一不明是只有 十多分鐘
但通知信及 BK 之前的 post 都說
2nd in. 約 1 hr.
同可能會見校長

可能學校知到 05/11 是派米大日子
濃縮時間, 方便家長走幾轉卦

唔知其他名校 group interview
會唔會有家長在場
因為以果日環境
無家長在場, 的小朋友仲可能發揮得好的
同無咁却場

[quote]
bowling68 寫道:

唔知其他名校 group interview
會唔會有家長在場
因為以果日環境
無家長在場, 的小朋友仲可能發揮得好的
同無咁
http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD7/123340/129075.10908320.72074.jpg

kidslover 寫道:
面試的過程除了讓學挍去選擇學生,也同時給了機會讓家長切身去認識和選擇學校。以我今天所見,未獲陳守仁取錄的家長也無需氣餒,所謂賽翁失馬焉知非福。

to kidslover---而家學校比左個機會你睇清楚佢地間學校,咁對你未常唔係一件好事,總好過你冇睇清楚,淨係唸住人地美好果一面吖......唔駛灰心同失望ge,總有一間又好又適合你仔仔ge好學校等你入去讀ge

kidslover,
咁如果佢地收你(小朋友),你讀唔讀?
該用戶已被刪除

好彩無比亞囡考, 好似好恐怖咁

Mrssslui,

你條問題難答過Interview的,我相信大部份人以它為次選,如果換上是DGS/DBS/St.Paul,大家會欣然接受,還說難得有道理.
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/autobus.gif[/img][/quote]

哇! 你個組咁恐怖架! 我個組雖然都係死板板, D 老師目無表情, 當聽唔到D小朋友講?時, 就表現出好唔耐煩既樣, 我都已覺得作為老師, 佢地既態度好唔得. 估唔到你個D仲勁, 唔通陳守仁真係 "浪得虛名", 根本唔係好似人地講得咁好!?

不過你個組有一樣野好, 就係老師有用"咪", 又有提醒小朋友要大聲D, 我個組無喎, 個老師把聲細到死, D小朋友當然仲細聲, 總之成埸都唔知係度做?, 個個隻眼只係望住要講野既小朋友, 不過又聽唔到佢地講?喔, 真係搞笑, 都唔明點解用D咁既形式, 我聽D前家長講以前都唔係咁既   

咁樣設計個面試,究竟背後有甚麼理念呢?
那些老師用這些令人不討好的表情,而家長也在場,對小朋友和家長有甚麼好處呢?
小朋友膽怯不敢放聲說話,難道這樣可以考驗到小朋友的真正實力嗎?
況且,只用英文語文能力作為最主要的取錄準則,那麼小朋友的邏緝思維、組織能力、語言能力、觀察能力、操作能力等都不能在面試中表現出來。
相比新小拔的面試測試方法,陳守仁的面試方法真是有點侮辱家長們用心培育孩子的心血。
:tongue:  :tongue:

我個組好些,除了坐低兩位像死了老豆的老師外,一位企的老師很nice,亦都有笑容,亦友善的容許家長小朋友作答... :
8-)

我對學校面試幾著重,因為我覺得人揀我,我都有權揀人,以前俾小兒考幼稚園時,亦試過碰壁,因為傳統名幼稚園,要獨立小朋友自己面試,我自己過人覺得係冇顧及小朋友既年紀及感受,所以我覺得理所幼稚園唔適合小兒,於是第二及第三個小朋友都唔需要再試。

依家睇完各位既意見,我心中有數,我希望幼女能在一所有充滿愛心既老師小學就讀,名氣係重要,但希望要一所有人性既學校,而唔係一所學問機械人訓練所。

唔該哂各位既分享!你地既意見有如指南針。

如果要有好既服務態度
CKY 蔡繼有 實岩你
上至 問家長問卷
同大家解釋 interview 程序的外籍 Miss
下至 門口通知上樓的校工
同層間遇見的 阿嬸 & helper
個個都笑容滿面
最重要 經過一小時出黎的 小朋友
個個都笑騎騎

不過你要遇在要原校中學 & IB
同埋差唔多 每月$6,000- 既
學費+雜費+校車+.......

小兒到陳守仁面試也有同感。老師沒有笑容。

請問有沒有陳守仁家長可以分享一下?

所以我的首選還是 陳守仁
TSL 的網頁實在做得很好
同充足資訊
you can easily know the school facilities/structure,
student daily school life, some reference works.
all these impress me and let me forget about
the lack of smiling face teachers that day.

那天我也與女兒去2nd interview,持咪的老師及其他兩位老師也很nice,持咪老師十分有笑容及和藹可親,課室內小朋友氣氛十分開心,離開時她們三位老師也有說再見

醒目開學勳章

我阿仔in 果間課室個miss 就幾好笑容,我覺得佢控制得幾好,我諗都係要睇個別老師。

看來或許是個別老師本身有點緊張。始終面試的氣氛有點像一釘

Fatty 寫道:
我阿仔in 果間課室個miss 就幾好笑容,我覺得佢控制得幾好,我諗都係要睇個別老師。

My son attent interview last year, but no such problem.
He is nowing studying p1 there. I am satistfied with the principal, teachers and other staffs. The principal always smile. Most of the teachers are very young (a little bit serious is true, but it is not a problem. TSL is a primary school, not kindergarten).
According to some parents' sharing, this 2nd interview is really a little bit tough to such little kids.
tlab 寫道:
小兒到陳守仁面試也有同感。老師沒有笑容。

請問有沒有陳守仁家長可以分享一下?
‹ 上一主題|下一主題