用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 頻頻撲撲,為乜?
go

頻頻撲撲,為乜? [複製鏈接]

頻頻撲撲,為乜?

今天,香港出現奇景,像瘋了的家長(包括我),拖著帶著茫然表情的小朋友,左撲完一間小學,跟住扑到去第二間,在排隊等入閘時,聽到:某某說這間升中派位好,某某說那間比也不讀,在過場的時候,內子看到一位女士用手"咪"著她那在哭的女兒的"暈精"說:無小學讀啦,interview唔出聲啦.....是不是考不到心儀的名校而留待大抽獎就等同世界未日,又或是考到心儀的名校就可漫不經心跟親朋說"啊..他在某某讀,噢奇啦,哈哈..."有幸聽過某小學校長說:"名校學生琴棋書畫樣樣精,唯獨缺少了童真"   
8-)

Re: 頻頻撲撲,為乜?

我也數個月前已開始在網上亂碰亂撞到處找小學資料
跑遍校網內外多間小學簡介會....
下載了10多間小學視學報告反覆研究,跟我內子大小討論數十次後
強行令她同意我的正副選和後補小學,但經過數次小學interview後的總結......
給孩子一個愉快童年不要依靠一個教育制度可以令每個小孩也適合....
寄語各家長,認清自已孩子所長,自求多福吧....
(以上只是小弟的愚見)

頻頻撲撲 是各位家長對香港教統局的不濟及朝令正改而紛紛去輪米的原因.
(sorry, 我見到的姨甥仔女&侄仔女讀緊中中. 俾佢地的水平同會考成績嚇到大嘆 點樣讀書)

甚麼母語教學 (最後近年大部分青少年英語水平逐漸跟大陸接軌, 佢地除左的 icq / msn 英文外, 絕對是一蟹可如一蟹).
宜家又 預備大放資源係的NET 先生  (前排聽 收音機 光明頂講政府大放資源係NET 度. 好似用 5-6億 for 800-1000個 NET度, 黎緊再加碼  2-3億 增加NET)

近兩年的小學縮班殺校. 教師基準評核試, 黎緊既中學縮班殺校

加上家長以往痛苦的學校成長, 極希望為子女未雨籌謀
大家都想子女既中學質素有所保證而大費周張--->
派入英中往績或一條龍等等

我囡囡學彈琴的朋友仔. 佢媽咪上最期同我地講
個女已經 interview  左 6  間, 仲有三間呢幾日見,
嚇我一跳, 我想呢度都大有人在

The quality of schools in HK vary much, so if it is free, parents will of course try very hard to get in the best (La Salle, Maryknoll, etc.)  The banding is just a label on your face from primary to secondary. Who would want his own kids to be labelled as band 3 students?

現今小朋友找合適小學難, 做家長更難, 做個無關係背景的家長更加難...唉~~昨天面試後見到一些小朋友喊住出來都感同身受, 有d心痛, 希望各家長也抱平常心去投考, 小朋友已盡了最大努力, 考唔考到都要看好多因素, 不要太過自責或怪責小朋友, 隨遇而安啦~~~

香港D教育點解搞咗咁多年都咁不濟?       

知足知不足, 有為有不為

唉, 咪為小朋友既將來鋪路囉, 希望佢地可以入到間好小學, 然後順利咁派去Band 1中學, 之後預科, 大學......., 條路真係都幾長, 突然想起依家先係剛開始咋.........

由十月至現在已考了7間小學 (本應8間, 但KTS放棄左無考),
我都已經有D麻木, 有D唔耐煩及感到好攰 (身體心理都係), 仔仔未話辛苦 (佢好似好Enjoy下咁添, 當玩遊戲咁款), 不過我己經先怕怕, 所以決定唔再玩落下, 反正己有兩間小學取錄, 我連宣道都不打算考, 一於疊埋心緒等其它已考小學消息, 再在其中選一便算.

為左呢個考小一, 由7月開始就 已經係作戰狀態,  報唔同既校外課程, 面試班, 做Profile, 搜集學校資料啦, 去學校簡介會/開放日, 足足搞左3個月已多, 真的夠啦, 我真的要投降

我諗除左香港, 都無 ?邊個國家D家長會好似我地咁去考小學,
諗落個政府真係好唔得, 搞到個教育制度亂晒龍, 一到考小學, D家長同小朋友就要好似如臨大敵咁款, 係咪有病呀!

:evil:

amble 寫道:
現今小朋友找合適小學難, 做家長更難, 做個無關係背景的家長更加難...唉~~昨天面試後見到一些小朋友喊住出來都感同身受, 有d心痛, 希望各家長也抱平常心去投考, 小朋友已盡了最大努力, 考唔考到都要看好多因素, 不要太過自責或怪責小朋友, 隨遇而安啦~~~

講得好arm.我小朋友係我最想佢入果間小學

絕對同意shuet_tam的看法
不過我反而開頭無咁積極
八月時候 兩公婆帶埋囡囡去左約 10間校網內小學
無聽過其他直資的簡介會
本應 24.09去聽 CKY,  不過大雨無去到 (Typhon no.3)

到九月初先買布的報小一雜誌  約 5本 都成 $500-
最後報左三間 TSL, CKY, DGS.
DGS.  impossible.  only as a trial for 囡囡 to see
TSL.  & CKY so far, still has chance.
and 自行派位亦揀 Po Leung Kuk school.
** Let see what happen in 21/11

最終都係想 囡囡 入到好的小學 to ensure
good college, too.

醒目開學勳章

嘩,妳地真係好頻撲.
我很懶,只報了兩間私小,
真佩服各位媽咪.   

shuet_tam 寫道:
唉, 咪為小朋友既將來鋪路囉, 希望佢地可以入到間好小學, 然後順利咁派去Band 1中學, 之後預科, 大學......., 條路真係都幾長, 突然想起依家先係剛開始咋.......
....................
為左呢個考小一, 由7月開始就 已經係作戰狀態,  報唔同既校外課程, 面試班, 做Profile, 搜集學校資料啦, 去學校簡介會/開放日, 足足搞左3個月已多, 真的夠啦, 我真的要投降 .....................................
........
:evil:

還有晚晚上個幾兩個鐘網, 主要是BK 網, 去找料. 唉!!!!!!!!

A parent couple was scolding their girl into heavy tears alongside the estate walkway nearby TSL, esp the mother, she was so upset & fierce shouting something like "無錢讀小學啦, 唔出聲啦" no one could tell what has happened to them during the interview, poor little girl.

wildcat_hk 寫道:
今天,香港出現奇景,像瘋了的家長(包括我),拖著帶著茫然表情的小朋友,左撲完一間小學,跟住扑到去第二間,在排隊等入閘時,聽到:某某說這間升中派位好,某某說那間比也不讀,在過場的時候,內子看到一位女士用手"咪"著她那在哭的女兒的"暈精"說:無小學讀啦,interview唔出聲啦.....是不是考不到心儀的名校而留待大抽獎就等同世界未日,又或是考到心儀的名校就可漫不經心跟親朋說"啊..他在某某讀,噢奇啦,哈哈..."有幸聽過某小學校長說:"名校學生琴棋書畫樣樣精,唯獨缺少了童真"   

唉..... 我身心都非心疲累 !!

諗起3歲就開始同佢上音樂班, 接著又想畫畫/游泳/英文等等,
尤其是星期六,一日走四.五場既 !!! 未開始報私校及直資已經
死咁濟 ( 講緊我 ) , 更加覺得可以入到較好一條龍或直上中學,起碼我接著這六年都有得舒服下 !!!!

點知今年好多間學校都唔考口試 ,都唔知以甚麼為收生標準,
我而家後悔緊放棄左幾間無考 !!!!! 考試真係講運氣, 宣道
都唔寄予厚望,太多人爭, 位有唔多仲要留番D 俾宣道幼稚園,
只可以睇亞囝條命啦  !!!!!!!!!!

similar situation.
my daugther started Tom Lee music at 4.
then Kumon English and Chinese Story Telling,
2 months later, Kumon Chinese (Mandarin),
and in Summer, started Kumon Maths,
and Swimming in August.
nearly 1 course everyday.

Agreed.

My situation generally similar as   Bowling68 & other
parents,5 Nov we went  2 schools,that was the last interviews of 1st round for my son.  And the stress from last few months look like released , then Sunday , I got a heavy sick, headache, limbs sore & powerless... , I think this is the interview syndromes.

Actually , I am not really buy the known school. However,  I just thought if we don't try at that time
we may regret afterwards.  Anyway, at least we had done our parts , and the last depends on our child himself.  

Good luck & best wishes to all hardworking parents...

SA+GA 寫道:
.................................................
Actually , I am not really buy the known school. However,  I just thought if we don't try at that time
we may regret afterwards.  Anyway, at least we had done our parts , and the last depends on our child himself.  

Good luck & best wishes to all hardworking parents...

100% agree

我因為冇錢比小朋友讀私校/直資,一間都冇考,一心等21/11,希望23/11可以搞掂去註冊啦!

我仲懶,只報了一間直資咋!   

為兒女囉 !
‹ 上一主題|下一主題