用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一日走三場-part 2
go

一日走三場-part 2 [複製鏈接]

一日走三場-part 2

後來同佢講唔做pesentation唔准走, 佢先拿拿聲舉手做個人介紹,重係講英文, 接住落自己用中文講埋幅圖, 個心先定一定, 話到尾要一個5歲細佬對住廿個陌生人講野唔係易事, 反而左右英文好好的兩個小朋友死都唔肯講, 有個重喊, 鞋...如果出年有朋友的細佬要考,都要提下佢小心他的小朋友要承受的壓力
考完已11:15, 即時飛的去SFA, 上車跟的士大佬說目的地, 跟住他回應:啊.....派平安米個度.....     
8-)

Re: 一日走三場-part 2

我今朝沙田出完去陳守仁後
番回沙田, 食完晏
同個女坐的士去 蔡繼有時
的士司機 都話個度派米,
佢都走左兩轉

Hi, wildcat_hk

睇晒你 Part 1-Part 3, 覺得好得意亦好搞笑, 好欣賞你既幽默感

祝好運!  

wildcat_hk

你好攪笑!   哈哈哈   

What kind of school? They required a little kid to present himself in english.What for ? Are they crazy? I won't let my kids study in such school .   

有米派果幾間囉,你看看其他主題就可知一二   
8-)

pswci 寫道:
What kind of school? They required a little kid to present himself in english.What for ? Are they crazy? I won't let my kids study in such school .   

Agree!

真是不吐不快.這些所謂名校不擇手段(面試內容)去選精英學生,是純萃為了學校成績及名聲. 這些校董, 校長, 出試員根本冇資格做教育工作者, 什麼有教無類, 辨學忠旨(寫出來非常漂亮, 好"正")也不顧或忘記.

其實,這類面試(eg. English presentation, seven exam papers, 1.5 hours exam duration, write seven colour of rainbow in chinese...........)多少會對K3小朋友有負面影響. 他們可能怕了這些學校, 甚至怕讀小一, 英文不好的更怕讀英文etc. (當然他們會有很多,很好,及很動聽的理由/理據.)

個人覺得要公開遣責.(正打X, 雌<忘了>X線)(大家覺得過份否?)

當然過了關的家長會覺得我們是"吃不到的菩提是酸的."

唔知新聞透視會唔會 整番集 報小一血淚史呢 ?

bowling68 寫道:
唔知新聞透視會唔會 整番集 報小一血淚史呢 ?

我唸會, 如果我地email俾新聞透視.等我找一找他們的網址先.   

我地本來都打算走2場, 時間都好足夠.  不過老公陪完個仔走完第1場之後就話同佢去吃大餐, 死都唔去第2場, 佢話第1場見到d小朋友好辛苦, 佢先唔要個仔kum辛苦.           

siuwa 寫道:
我地本來都打算走2場, 時間都好足夠.  不過老公陪完個仔走完第1場之後就話同佢去吃大餐, 死都唔去第2場, 佢話第1場見到d小朋友好辛苦, 佢先唔要個仔kum辛苦.           

What a good father! Even if your son doesn't get into the best school, he still has the most supportive father backing with up!

I guess I'd do the same thing if I were in the same situation.. haha!

Vernique2005 寫道:
[quote]
siuwa 寫道:

What a good father! Even if your son doesn't get into the best school, he still has the most supportive father backing with up!

I guess I'd do the same thing if I were in the same situation.. haha!

[/quote]

佢都好辛苦
‹ 上一主題|下一主題