用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無今日已考聖芳濟各的媽咪, 可以講下今日考D咩 ?THANK ...
樓主: 睡寶
go

有無今日已考聖芳濟各的媽咪, 可以講下今日考D咩 ?THANKS [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 有無今日已考聖芳濟各的媽咪, 可以講下今日考D咩 ?THANKS

Re: 有無今日已考聖芳濟各的媽咪, 可以講下今日考D咩 ?THANKS

我問返我小朋友佢都係大致差不多, 老師個別問2條問題, 但點解唔係個個都會問問題 只係做paper 咁咪唔多公平law, sfa 即係著重paper分數多d

我就聽過一個很有經驗的老師說過, 如果D小朋友有俾老師選出去再個別問問題的那些, 就考中的機會會大點, 不過當然也不是所有被叫出去的都會中的.希望大家好運啦!(也包括我自己)     

咁用咩黎決定叫唔叫個小朋友出去問問題呢? 讀邊間幼稚園? 家庭背景? 睇樣?  
請問好有經驗既老師是否sfa的教師?

聽人講應該是與讀咪幼稚園和咪家庭背景沒有關係的, 應該就是老師現場觀察個小朋友是否專心做題, 做的題目的正確率的高低來挑選的

希望阿仔得la, 但佢出去讀中同英句子都唔多識讀, 但2條問題就答中左

今日仔仔又講左小小比我聽,佢話佢個班全部小朋友都有比老師叫出去答問題,而英文方面老師剩係問“How old are you”我覺得有小小失望老師問得咁小同簡單,因為我小朋友最強就係英文,基本上讀、寫、講、聽都無問題,真係唔好彩。

hi Cathyneo

我仔仔考完出來,都同我講老師叫佢出去答問題,是中文及英文句字,答完之後佢都有八卦看幾多分,是4,4,4,3,3,不過我無為意,以為10分滿分,4分好小.

我囡係考13:00 room 76,佢話老師無問過問題,連抽樣選小朋友答問題都無喎,只是做paper ,佢仲話有十張papers....

有無邊位小朋友都係 room 76 考試呀?

我估唔同時段係問同做唔同問題的....我個仔話有好多張紙做...但佢冇數過總共有幾多張....但佢話有好多中文,好多都好深,我估佢可能好多都冇做...淨係話有d字比佢跟住填(佢話有海灘,健康,美麗等)睇左之前bk d媽咪講,我估應該係做句..英文佢淨係記得有得比佢圈答案..佢圈左quiet train),數學有幾題,好似有條係十幾減幾,另外一題係 (唔知幾多,但有數的)+       =238,我個仔話好搞笑喎,佢照填返238((咁即係錯啦,人地要佢做返減數推返個答案出黎吖麻 ),另外有問學校有d咩架呢,佢話有鉛筆,擦子膠同書包等....至於面試....佢話老師問左佢幾個問題,女仔係點架呢(佢話著裙喎)咁男仔又係點架呢(佢答著裇衫同褲囉),然後又問佢魚會唔會係陸地架呢(我個仔話唔會,係海度住吖麻),咁海重有咩係度住呢(佢話小丑魚,金魚同蟹喎)

我都唔知佢有冇機會呀,但考完之後佢個樣都OK吖,冇咩唔開心(可能佢太過天真,對自已冇要求,所以就算唔識都唔覺得有問題掛),SO FAR我同佢都盡哂人事喇,得唔得就睇吓佢同間學校有冇緣啦,始終學校係想揀個適合GE學生,而個學生如果真係唔適合的話,夾硬入去讀可能都未必好....

祝各位家長好運    

我個仔考79室, 他都就沒有個別答問題,只是做Paper. 他說有12張, 不知是否正確, 因為, 他已趕了三場, 可能都累了, 不在狀態了.

今日我又問仔仔,都係話唔記得晒,佢話佢個班全部小朋友都有比老師叫出去答問題. 我係78組,有冇fans? 我見77組早我地3分鐘上課室,但就早10分鐘放走la,可能呢組少人早d放,定係d小朋友唔答早d放呢? 當時放左71, 72 jar!  跟住(好似)77, 75, 73, 78.... 有d殘酷一丁feel,好驚~
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

唔好嚇我呀!我囡囡就77   
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

Hi carrai,
唔好意思嚇親你. 但你有冇留意到? 不過你個組好似得12-13個小朋友,唔知會唔會因為咁. 你有冇問過囡囡考左d咩,足唔足其他fans既版本?
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

stellayip
你仔仔考得好好喎,我仔仔就中文較弱,佢話中文唔識,所以有一個2,不過冇辦法,少操練中文,唉!
另外想問你仔仔係唔係in其他學校都會偷睇老師俾分,我個仔大部份都會話我聽佢有幾多分。
cathy

janetc
唔緊要,攪下氣氛
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

各位家長,
首先祝大家成功!  

唔好意思, 可否訪問下當日大家有否接受普通話問卷調查呢? 有何意見? 因SFA今年開始加強普通話, 你對那些普通話大使有何feeling呢?

各位 BK 家長,

請問知唔知聖芳濟各係唔只係得兩種 result ? 收或唔收 ?
無waiting list ?

我小朋友出來有貼紙送, 佢好開心...

但我個朋友個出來, 老師同佢小朋友講話收佢好唔好, 佢呀媽仲開心 ! ! !

My son studied in Kentville, so far he is doing good. Therefore myself think there will be a chance to get into SFA. After the interview, the first thing my son told me is: 媽媽乜咁難
‹ 上一主題|下一主題