用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無今日已考聖芳濟各的媽咪, 可以講下今日考D咩 ?THANK ...
樓主: 睡寶
go

有無今日已考聖芳濟各的媽咪, 可以講下今日考D咩 ?THANKS [複製鏈接]

Re: 有無今日已考聖芳濟各的媽咪, 可以講下今日考D咩 ?THANKS

My son told me there was oral interview.  He can only remembered 2 questions.

1) How many colour of the taxi in Hong Kong?

2) Children cross the road should accompany with adult.  Why?

A side issue:  did any one do questionaire by SFA students today?  Their English standard and pronunciation is very good.  Do you think so?

Re: 有無今日已考聖芳濟各的媽咪, 可以講下今日考D咩 ?THANKS

我個女都係話12張paper,我仲話佢數錯,佢話張紙寫住NO.12呀(我都唔係好信)。
重組句子佢話有一條好難,D字好深;
聽故事好易,講龜龜,圈答案;中英文有答案circle;
老師問兩條問題就唔識。

不過我覺得小朋友可以面對- 做45分鐘試卷,已經是好難得,考唔考到只是一場做化,大家應該以自己的小朋友為榮。

hi Dymon,

Yes! I agree that most of the students has above-average English capability. The 2 girls interviewed me is P2 and P5 students. And they impressed me very much with their fluent English.

But both kids is a little bit shy...
該用戶已被刪除

係呀中文要寫字,我仲問阿囡你識寫咩?佢話有得照住來抄。

不過有樣野好好笑,阿女話考試好好玩,問我仲有無得考,我話你係唔係  架?  我話下星期仲有(考培正)。

我仔仔都係話有12張paper,有6條數學,同埋聽古仔圈答案,寫海灘同游泳,仲有老師問佢“講出兩個香港公園名稱”,我問佢有無考英文,佢話老師剩係叫佢寫英文名,無再考其它英文,都唔知佢真定假!   
該用戶已被刪除

我聽左你地既版本再問亞仔,同J&A mom仔仔講的最相似. 而佢話畫一幅有關學校之物品?? 佢畫左slide.

與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)
該用戶已被刪除

J&A mom,

我囡個版本都係同妳仔仔一樣呀
該用戶已被刪除

J&Amom ,

咁都好, 妳出"橫手"妳仔仔都肯講, 有d小朋友就打死都唔講, 不過我諗sfa 都唔係個個小朋友鐘意, 一嚟就七張paper, 妳都咪話唔驚

I believe that SFA really trying their best to perform a "Fair" examination chance to all candidate!

My daugther is there yesterday and take less than 1 hour to finish everything! Apart from the deputable level of examination content, I appreciate the smooth arrangement done by the school.       
該用戶已被刪除

6、7年前考英文是冇得選擇,那時接近三千人考,收生較嚴,學期中是沒有公開收插班生,去年已打破傳統公開收插班生,因為新男拔有年收了許多仔。

我唔知係唔係每個媽咪都有準備自己的子女考呢一類學校,定係人考我又考呢?
我囝囝話俾我聽佢個組有個小朋友喊左一個鐘,由開始喊到完,冇停過,我聽到都覺得個小朋友好可憐,唔知佢媽咪知道後點睇。
如果呢道有下年想考呢間學校既媽咪,真係請早預備,唔係小朋友心靈好hurt。

阿囡話有7張paper, 中英數, 大致相同, 另外老師有叫佢出去讀中文同英文句子,問佢問題,又係"講出兩個香港公園名稱" 同"你最鍾意家中邊個人". 不過阿囡話英數識, 中文只係識少少...............  會唔會唔同時段, 都有dd唔同........... 我地係為11:00.........        
我有一個朋友都係話冇問問題,冇讀中英句子.  另一個朋友話只係問左2條問題而冇叫佢小朋友讀中英句子...........
GOGOLETSGO 寫道:
我仔仔都係話有12張paper,有6條數學,同埋聽古仔圈答案,寫海灘同游泳,仲有老師問佢“講出兩個香港公園名稱”,我問佢有無考英文,佢話老師剩係叫佢寫英文名,無再考其它英文,都唔知佢真定假!   

係呀, 所以之前我都叫D家長如果子女係讀開活動教學式幼稚園 (如 : 啟思), 就最好唔好去考SFA呀, 會嚇親D小朋友架.

個日Interview仲搞笑, 前面個家長問我知唔知會考?我話做Paper囉, 中, 英, 數. 佢好似聽到天方夜談咁既樣話 : 唔係掛? 做Paper? 都無叫我地帶文具! 唔會掛!?

我都無佢咁好氣, 考學校之前一D資料都唔Search, 即係人考佢又考個隻囉, 我認為D類家長真係唔係幾得囉........., 你地可想而知佢個仔入到去考會係點啦, 都唔知喊個個會唔會就係佢添喎

:evil:    

非常同意............................嚇死小朋友, 可憐..............
Cathyneo 寫道:
我唔知係唔係每個媽咪都有準備自己的子女考呢一類學校,定係人考我又考呢?
我囝囝話俾我聽佢個組有個小朋友喊左一個鐘,由開始喊到完,冇停過,我聽到都覺得個小朋友好可憐,唔知佢媽咪知道後點睇。
如果呢道有下年想考呢間學校既媽咪,真係請早預備,唔係小朋友心靈好hurt。
該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題