用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無今日已考聖芳濟各的媽咪, 可以講下今日考D咩 ?THANK ...
樓主: 睡寶
go

有無今日已考聖芳濟各的媽咪, 可以講下今日考D咩 ?THANKS [複製鏈接]

Re: 有無今日已考聖芳濟各的媽咪, 可以講下今日考D咩 ?THANKS

呀, 原來係我誤會左, 15-9=6, 原來仔仔答啱左呀, 佢話用珠心算唔使借位喔, 用口缺就計到 (即刻計俾我睇).  又幾叻仔喔, 真係抵錫啦   

Re: 有無今日已考聖芳濟各的媽咪, 可以講下今日考D咩 ?THANKS

中文好深 ah!, has to write very difficult word. ie 海灘,危害....
該用戶已被刪除

你地 d 小朋友個個都好叻呀! 我個女上年考完一出 lai 問佢考左 d 咩, 佢有本事答我全部都唔記得哂        

J&Amom ,

D小朋友係咁架, 我仔仔都唔係肯即刻講俾我聽架! 開頭次次佢都話唔記得架, 係我旁敲側激, 用D糖呀餅呀之類既物品哄下去, 問下一D問下一D就問出黎架!

:evil:

HI S.O.S,
你囡囡仲叻啦~ 順利考到.
我仔仔今日都有考,一出黎就嘆氣,好似好累. 情況同你一樣,我問佢考左 d咩, 佢有本事答我全部都唔記得哂. 問佢識唔識,佢又話識. 希望結果同你一樣啦.

囡囡讀得開心嗎?
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

Janet,
唔洗緊張, 到時先算啦 :  :

我個仔都係話無口試,無人問過問題喎!!!佢仲話我聽支筆斷左,有幾題無答!! 我問點解唔問老師羅過支筆,佢話唔想喎 (我諗係佢唔係好識做,無心機,做算羅左筆都無用的意思) !!!! 仲話得一個老師,及兩個哥哥姐姐睇住佢地!

聽到話唔識答幾題,又有幾題筆斷左無答,加埋答錯的,
妳地話機會又幾多,真係無" 行 " o 我等個仔時係對面
餐廳吃早餐 ' D ' 家長話無 85 分都無機會 !!!    

嘩, 原來好多小朋友都好叻, 祝大家好運. good luck

我囡囡話有口試的, 叫小朋友出來, 指住paper 有一句中一句英, 叫小朋友讀出來, 究竟妳地d小朋友有無考到呢一樣呀?????

點解個個都唔同, 都唔知真定假

Yes! Same here ... One Chinese sentences and one in English.

我諗Paper就所有人都一樣格啦, 不過單對見老師提問就應該個個都唔同, 有D可能根本無揀出去見老師添

My son told me he has to write the 7 colours of rainbow in chinese!! Words like 'blue', 'purple', 'green' are really quite difficult even to copy!!

我囝囝仲同我講佢偷睇到佢幾多分,佢話係由0-4分,有5樣,佢得2,4,3,4,4,都唔知係咪"坤"我?

J&Amom,

相信今日有好多家長都同你一樣, 我都係趕到三彩

9:00 DBS
9:00 聖方濟各
10:00 九龍塘學校

所以一早去了DBS, 仲要事前唔可以話比個囝聽有下一場, 唔想影響佢考DBS... 於是攪到10:00趕的去九龍塘學校, 去到攪完REGISTER都差不多10:30, 於是安排去10:45果輪, 仲要校方在面見紙上mark
該用戶已被刪除

我朋友個女話有問問題,講幾條paper上的字句,不是中英各一條是幾條? 還有12張紙不是7張,有圖畫,無中文句子,有寫海灘,但是現在個個都不同   

我個仔就話數學, 英文, read sentences, drawing,老師問 o既問題都好容易, 但中文就好難, D字有好多筆劃, 佢話中文未做完就收卷。 返到屋企, 囝囝仲話好吾鍾意SFA, 千祈吾好比佢去SFA讀, 吾知係吾係D中文太深, 嚇親佢呢?
又或者囝囝巳feel到SFA o既讀書壓力     

我諗七至八張紙啦!! 是否口試相信考官做法唔同掛
!

我囡囡一出來都係話得七張paper,  佢考個組就每位小朋友都係讀中英文兩句句子, 仲話得三個人識得讀, 囡囡都有個中文字唔識.
‹ 上一主題|下一主題