用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無今日已考聖芳濟各的媽咪, 可以講下今日考D咩 ?THANK ...
go

有無今日已考聖芳濟各的媽咪, 可以講下今日考D咩 ?THANKS [複製鏈接]

有無今日已考聖芳濟各的媽咪, 可以講下今日考D咩 ?THANKS

如題, THANKS           

Re: 有無今日已考聖芳濟各的媽咪, 可以講下今日考D咩 ?THANKS

唔該大家     

Re: 有無今日已考聖芳濟各的媽咪, 可以講下今日考D咩 ?THANKS

我個仔考完,話有七張紙, 其中一張紙畫圖,有聽一段英文錄音帶後在紙上作答,但問唔到' MUG '野問題!佢話都幾難!

LV77
THANK YOU FOR YOUR REPLY
睡寶

數學都好難, 1+4 - 9, 我想咁細小朋友有邊個識呀?

簽名被屏蔽

數學都好難, 1+4 - 9, 我想咁細小朋友有邊個識呀

打死都唔信。

我小朋友都話有唔識! 出黎個樣唧都唔笑!!

我相信連續加減數會有,但先加後減作負數就唔會掛!!
可能妳小朋友記錯前後位 ?

LV77 寫道:
我小朋友都話有唔識! 出黎個樣唧都唔笑!!

我相信連續加減數會有,但先加後減作負數就唔會掛!!可能妳小朋友記錯前後位 ?

我自己都唔係好信, 但囡囡好認真咁講, 因佢學珠算, 長過呢d題目佢都計過, 但付數就真係未見過

我囡都係唧都唔笑, 佢平時都好緊張考試成積, 學校考試同聖方濟一樣, 排排坐咁考, 所以佢好有經驗, 佢考完同我講, 好唔開心, 有d唔識喎

我同佢講唔緊要啦, 平常心就得

我個仔話無1+4-9, 但係就有14-9。
judy 寫道:
[quote]數學都好難, 1+4 - 9, 我想咁細小朋友有邊個識呀

打死都唔信。[/quote]

唔係呀嗎!負數
Aries媽咪 寫道:
數學都好難, 1+4 - 9, 我想咁細小朋友有邊個識呀?

我囝囝話有6題,佢記得3題
11 + 12 = ?
5 + ? =11
15 - 9 = ?
佢話中文超難,英文超易喎!

Cathyneo 寫道:
我囝囝話有6題,佢記得3題
11 + 12 = ?
5 + ? =11
15 - 9 = ?
佢話中文超難,英文超易喎!

Agree!

我個仔話有數學直式添!真係太深la。 :cry:  :cry:
[img align=right]C:\Documents and Settings\winxp\My Documents\My Pictures\_1501.gif[/img]

我個仔話有中文轉英文(口試)
"祖母到超級市場買東西。"
畫圖是學校物件,
依亞仔話聖芳濟好容易, 而九龍塘就好深。
我都語知是否真的, 因為亞仔時時亂講

我個囡又係咁講話KTS見到老師比了好多 X 佢喎,考完後佢都係話 KTS 深d 喎,我問返佢 KTS 老師問乜,佢話有考相反語,多的相反?左的相反?前的相反?佢話答對但老師都比 X ,所以佢就覺得 KTS 好深喎  

至於 SFA 佢話無數到有幾多張 paper 因為真係好多張,中文以我囡所講要考重組句子,數學就考連加減數,英文就考circle the correct word,同埋要聽帶然後在paper 上圈出答案,要學生自己寫中英名....etc

以上是小女的敘述,可信性就

係呀, 我仔仔都話係得呢3條數, 其中1及2佢都答對左, 但第3條就錯左啦, 因15-9是需要借位的, 仔仔學珠算都未學到, 我又無教佢, 所以唔識都好正常.

至於中文, 小朋友一家要識認字, 因是重組句子, 如 : 水果, 妹妹, 吃, 在, 小朋友就要識寫成 : 妹妹在吃水果啦, 因我常常教仔仔看書, 所以好彩佢都識.

英文方面 : 聽及寫答案, 晝晝, 看英文句子說英文 (無圖睇的), 仔仔話佢考D字係 : This is a big Lorry喔.

大至上係咁啦, 諗起都幾恐怖, 5歲要考咁深既野,  比著以前我地做小朋友時, 真係鬼識啦...........,

:evil:

本來我仔仔今日2時都要考KTS, 但我最後都無去啦, 因唔想仔仔太辛苦, 一早10時考了SFA, 然後又急急趕去考陳守仁 (2:00),  我自己大人都覺得辛苦, 反正仔仔己有兩間學校收左佢, 算啦, 反正KTS都唔係我首選甚至Second Choice.

too bad!

It's too difficult for my kid!

he can only remember one questiong:

+ 12
                     ____

====

his answer is 5, because he though the question is 1+1+1+2=5
Cheers, :pint:

有無人知係咪全世界的試題都一樣?

我問過囡佢話無口試題呀 佢話全部都係做paper,會唔會佢無答人題目所以以為無口試題

我唸佢都係凶多吉少 :cry:
‹ 上一主題|下一主題