用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2)

Dear all

尋晚仔仔瞓覺前我地喺佢房傾計,我瞓咗喺佢張床度,我話好嘢媽咪瞓咗仔仔張床,跟住仔仔瞓喺我側邊抱住我話,你係腸仔我係庵列,我話我係腸仔你係蛋,我地加埋係庵列。

一份咁甜嘅庵列,俾多多心機都抵啦   
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2)

kmwun,

Wow! So sweet~~    

我果件就有排學喇~~  

tin_tin

俾心機種出嚟嘅花會靚d,俾心機炒嘅餸都會好味d,俾心機照顧嘅小朋友一定會可愛d嘅!我覺得小朋友最需要最珍貴嘅就係愛,加油啦!

tin_tin 寫道:
kmwun,

Wow! So sweet~~    

我果件就有排學喇~~  

各位,

唔好意思打擾了...

對於有學障的小朋友, 升小的確是個大難題.  一方面擔心能否適應主流學校之課程, 學校會否配合, 另一方面又害怕老師同學是否接納他們, 實在是傷透腦筋.  相信對於我的心情, 各位一定很了解.  希望可否告知/分享有那小學是適合和接納他們的, 讓我能為囝囝找到一所合適的學校.  你們的經驗與資料對我是很寶貴的,  多謝幫忙.

Hi CCheng

升小學無論對小朋友抑或家長都係一個好大嘅挑戰,但最熟悉小朋友嘅會係父母,搵一間適合小朋友嘅學校好緊要。我自己唔鍾意太注重成績嘅學校,無奈而家嘅大環境學校都可能會改變,希望小朋友嘅壓力會無咁大,功課、考試可能無咁多。有d小學真係一年兩考四測,晚晚做兩三個鐘頭功課。另外校風好緊要。如果有做開融合,應該會比較有認識,知道點處理。有d學校會有調適,例如功課量或考試會有調整。可以打聽吓同區學校情況,有時間返學放學時間去觀察吓,同d家長傾吓。我當年直接打電話去學校,講自己小朋友情況,感覺吓學校接唔接受。你都可以問吓依度有無同區媽咪可以分享吓。希望幫到你。

原文章由 CCheng 於 07-7-6 00:55 發表
各位,

唔好意思打擾了...

對於有學障的小朋友, 升小的確是個大難題.  一方面擔心能否適應主流學校之課程, 學校會否配合, 另一方面又害怕老師同學是否接納他們, 實在是傷透腦筋.  相信對於我的心情, 各位一 ...
‹ 上一主題|下一主題