用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2)

[size=small]各位:

[size=medium]歡迎大家踴躍留言~~將您們的寶貴資料在此分享 [size=medium]謝謝!

歡迎∼~~∼按入呢度看看**05入讀主流小學的障礙兒童家長∼請進(Part  1)!**
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

這件已發展階段當中,我想等今晚再向大家公佈   

[quote]
rachaelmum 寫道:
咦? 明明Joeymama話有驚人的事話俾我們知, Joeymama去左邊殊呀?

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

[size=x-small]我都選(1)(a)或 (2)(a),但我星期五晚一定唔得,不如17/11先聚會啦,多d時間籌備下ma ,另外我記得wewangwang 講過todaid野唔好食,是嗎   

stellacl 寫道:
各位,

不如就約下星期四( 11月10號), 食lunch啦. 不如投票時間同地點丫...

地點 :
(1) 尖沙咀 (todai)         
- stella

(2)  其他地點

時間 :
(a) 中午12:30 - 2:00   
- stella

(b)  晚上 7:00後

我選 (1)(a), 各位有興趣既媽咪請投票啦 !

[quote]
wewangwang 寫道:
我選 (2)(a), 其他地點等我諗諗

[/quote][size=small]好急喎! [size=small]明天就係~~   

[quote]
reginang 寫道:
to all

CHARITY FAIR at Sandy Bay - Saturday, 5 Nov. 2005.

Enjoy a great day in the Charity Fair at the Duchess of Kent Children's Hospital,
12 Sandy Bay Rd., Pokfulam, Hong Kong.

Lots of fun with games, bargain items and delicious food. Every dollar raised will help disabled children, so come and join us on 5 November from 12:00 noon to 4:00pm

Stellac,

Thank you for your excellent explanation.  I am very interested in this method, too!  My younger girl may not use this way properly for the time being but I will try to train my big girl (7yrs old) this funny mind reading.

Please tell us more if you have time. Many thanks!

[quote]估唔到大家對"想法圈圈" 同 "聰明做法" 都甘有興趣, 我今日又見班主任了, 雖然阿仔有些進步 (專心左, 有禮貌左, 無再上堂唔舉手大叫), 但同時都係一d控制情緒的"蚊爭"野老師要和我商量一下...我也介紹了這套方法給老師用, 因為 so far 仔仔在日常生活中運用都ok, 但每次都要人提醒...

[[quote]其實 "想法圈圈", 是上堂時, 導師以人物扮演一些現實生活中經常發生的例子, 例如:大雄想靜宜和他一起玩"捉e因", 但靜宜正在捉棋, 所以拒絕了大雄 (人物扮演的時候當然會有對話), 跟住"丁"一聲...就輪到小朋友去想一下對方(靜宜)的想法圈圈是什麼...以圖晝公仔+文字選擇題(文字可幫助這些小朋友加強記憶) (1)因為靜宜不喜歡大雄所以不想和他玩; (2) 因為靜宜今天不想捉e因,想捉棋; (3) 因為靜宜很?.... 等等幾個選擇.  跟住就問小朋友有什麼 "聰明做法"... 也是公仔+文字選擇題...(1) 一定要捉住靜宜捉e因; (2) 等靜宜捉完棋再叫靜宜一齊捉e因; (3) 同靜宜講明天再和我玩捉e因....等等幾個選擇.  以上例子, 上堂時舉出多種不同的例子, 如上堂時和老師, 上體育課時選擇活動, 小息時和同學相處...等等多個例子. 家長在單面鏡後看到, 在日常生活中可以運用出來...
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

stellacl
[size=small]今日無咩野煮比個仔食,淨係比左灣仔碼頭湯餃同埋朱古力蛋糕當午餐

[quote]
joey媽媽 & 各位媽咪,
你地講既飯送好好味喎, 多d post出黎等我學下野呀 !

kmwun
[size=small]最後,昨日午餐呀仔真係無點食午餐肉炒飯,原來佢真係唔好,好似一啖都無食過咁!
[quote]
kmwun 寫道:
joey媽媽

午餐肉我都好,不過而家情願俾多幾蚊買外國的低脂午餐肉罐頭。

wewangwang
[size=small]有分半糙米及全糙米ga咩,是否d米係黃色果d.[quote]
wewangwang 寫道:
joey媽媽,

我買半糙米就咁煮.

Joeymama,

您是否在午飯前才送到學校交給仔仔? 學校一定距離您屋企好近了。 您住在那一區架?

模範媽媽, 下星期四囡囡學校去旅行, 食物方面有甚麼好提議? 不容易變壞而小朋友又容易取來吃, 我囡囡的自理能力好"論盡", 我打算整些滷水雞亦, 烚粟米, (囡囡唔鍾意吃面包或三文治), 我驚佢唔夠飽。

Dear all,

聚會的時間或地點我問題不大, 如果是閒日吃lunch我都要day off平天因為趕到都可能要1:30後, 希望能遷就到多些媽咪參加就好喇。

簽名被屏蔽

Stela,
I also have great insterest to know more about this

"想法圈圈" 同 "聰明做法"

if you have more information, can give me a copy?

thanks
Mickeyma

rachaelmum
午飯11:30前送到學校門口,而仔仔大約12:30先有得食.至於 學校距離我屋企真係好近,一落街不需2分鐘路程就到.你問我住那一區,嘜你唔係一直有看我留言ga咩. 我住果區係pm話你知  
去旅行 食物方面有甚麼好提議?   來來去去都是腸仔,魚蛋,三文治之類.不過我估你都不用比咁多佢,因為掛住玩邊度得閒食呀 到最後驚佢唔夠飽,比多少少零食佢帶去,如:糖,餅,紫菜咁...
因為通常d小朋友鍾意食零食多個正餐 一日半日比佢任食下d零食啦

模範媽媽是誰 我肯定不是 你唔好當我係   

你聚會的時間或地點問題不大,你是否高級職員黎ga,好似話到事喎

gigi2, mickeyma
[size=small]你們除了對"想法圈圈" 同 "聰明做法"有興趣之外,咁對我們聚會有興趣嗎?快來報下名啦   

[quote]
mickeyma 寫道:
Stela,
I also have great insterest to know more about this

"想法圈圈" 同 "聰明做法"

if you have more information, can give me a copy?

thanks
Mickeyma[quote]

簽名被屏蔽

stellacl
都係最聰明係你,我估你都會估到d,不過件事總算暫ok,其實前晚班主任代副校打比我想我做主席一職,因為學校方面說:本校家長水平一般(我自己估~因大部份是新移民家長),主席雖要同校董會開會,所以副校長方面想我加入,但我昨日放學向班主任已推辭了.所以要看埋今日學校有咩野回應先 

餃子d湯比左少少,我諗唔會漏出來掛

我都有諗過post 番 part 1 條link 在你 part 2度,但會唔會影響bk運作ga  

Stellacl,

講就係咁講, 都睇下食飯的地點在那裏, "蛇"到出來而老板又唔在公司咪唔使請假law!

亞囡囡的學校遠, 囡囡都要6:00起床, 6:40出門口, 我咪要5:00起身熨衣服,預備早餐(家裏冇請工人)

攪掂,你去睇睇

[quote]
另外, 可唔可以post 番 part 1 條link 在你 part 2 第一個post 度 ? (編輯你第一個post就可以了) 等我地第時方便d搵番麻...

Joeymama,

您太睇得起我啦! 實情是我打工的公司只是一間蚊型公司, office裏數埋都係得5個同事, 而老板及同事都知道囡囡的問題,有需要時要請一天半天假見CP或到學校"見家長", 所以我每年的大假就咁冇晒!   
到時聚會我都係咁同公司講咋。
joey媽媽 寫道:

模範媽媽是誰 咪係您LAW!

你聚會的時間或地點問題不大,你是否高級職員黎ga,好似話到事喎

依兩日忙少少,都要溫一陣書至追到。我lunch就join唔到,所以要1(b)或者2(b)。或者今次你地食lunch先,遲d再約dinner。

各位,

等我update一下先 :

日期改為星期四( 11月17號) 食lunch or dinner

地點 :
- stella
- joey媽媽
- kmwun

(2)  其他地點
- stella
- wewangwang
- kmwun
- joey媽媽

時間 :
(a) 中午12:30 - 2:30   
- stella
- joey媽媽

- stella
- kmwun
kmwun, rachaelmum, ALAL, & 其他有興趣既媽咪, 快D報名啦.  希望就到最適合既時間.
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

星期四( 11月17號) 食lunch 吧,個個晚上要返去睇功課,不要吃dinner 啦.

Todai 唔係唔好,不過上次食完好口渴,可能味精多D,但Todai 平又多野食,如Joeymama 和 rachelmum有興趣想試再去我都ok呀.不過以前試過食物中 毒封鋪幾日呀 :evil:

Joyemama,有半糙米賣呀,百佳,點點綠周圍都有,食落去同白米差不多,你留意下.

kmwun.....join到既........ 頭暈      .......身熱   ........sick.....leave.
hee hee  

Joeymama,

好多謝您邀請!其實我真的十分有興趣join dinner。 但星期一至四實在太忙了,如在星期五我會比較輕鬆點。  下次約會是on Friday 的話,請預埋我,好嗎?
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

[quote]
各位,

等我update一下先 :

日期改為星期四( 11月17號) 食lunch or dinner

地點 :
- stella
- joey媽媽
- kmwun
- rachaelmum

(2)  其他地點 (有甚麼好提議?)
- stella
- kmwun
- joey媽媽

時間 :
(a) 中午12:30 - 2:30   
- stella
- joey媽媽

- stella
- kmwun
kmwun, rachaelmum, ALAL, & 其他有興趣既媽咪, 快D報名啦.  希望就到最適合既時間.
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題