用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集
樓主: TSLiu
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集 [複製鏈接]

Re: 崇真05年K1小朋友家長,/分享下 - 續集

so interesting.... why only K1 have english native as class teacher?.... K2 & K3... only have chinese teacher????     
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

我都係聽高年班講!

safarimama 寫道:
so interesting.... why only K1 have english native as class teacher?.... K2 & K3... only have chinese teacher????     

Re: 崇真05年K1小朋友家長,/分享下 - 續集

Hello All SC Mummy

我想問cckg係咪真係咁好...因為咁多人爭住入ar...      比sc還好ar???

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

danielboy,

多謝報料, 校褸已買26, 反而想要27, 因26囡囡都ok, 換27想明年冬季都著得    沙田hipo我都ok架, 佢肯留貨, 如你們需要留貨我可以叫個sale留 我反而要買番件夏天外套, 在學校唔見左   

哇, 世光同hipo size差咁遠   大溢都除左名, 咁出年去邊買校服呀 世光又咁衰

真係好對唔住, 我知以下 post 出黎o既野唔關依個 topic 事 (轉載), 但每次看也很心痛, 希望大家 St. Cat 家長唔好介意借小小位, 因我真的希望多些人留意這事.  而今日太陽報亦有跟進報導, 大家可睇睇. 打擾晒!
0203Ma

請大家幫忙把這個信息傳開去, 如有空就請參加, 當為我們或我們的下一代著想!!

我女兒係10月14日大前日太陽報頭條的BB女,我好激氣激氣到不得了!個 工人出事後佢重可以駁我哋咀之如,一D悔意都冇,根本不知所謂,重一句對唔住都冇同我哋講過你哋話個工人係咪好過份呀!重有嗰間印傭公司負責and老闆周小姐一路都冇比過一個好好嘅解釋我地佢,佢甚至逃避我地扮收唔到电話同一個电話都冇打過比我地。於是我老公有好幾次到間公司問佢應該點佢個叫我哋賠錢比個工人一d良心都冇如果佢係有良心就唔會收我一毫子!以冢我哋問過律師又報咗警,但察人嗰邊都話冇證據,根本就冇天理!其實佢係我屋企做咗廿幾日昨!頭兩個礼拜我喺屋企望實佢做嘢!之後我返咗九日工就出事,我冇唔信我大女講的說話,但當我同我老公諗住換工人時就出事,我自己都好灰,我全部可以去的地方都去過,要做的都做過,不過個賤工人我諗都不可以一走了之啩!希望你們家長多多支持我的女兒!多多反映一吓!

我們已定於2005年11月6日星期日早上11:00,在中區立法會與皇后像廣場之間的行人路.(那天會是行人專用區)因這已是我們能爭取到的最好時間,雖然很早,但仍希望您能出席及支持.萬分感激!!
煩請您通知朋友多多支持,謝謝!!  
gremlins
p.s. 若 11月18日前警方決定不起訴該無恥印傭, 該印傭將可光榮回國, 轉名後再來香港賺錢, 為害另一個家庭, 所以就算未能出席, 敬請將此 e-mail forward 出去.  (相信你看了以下的 website, 一定會義不容辭)
--------------------------------------------------------------------------------

現整了一個暫時website,詳细請看 :

http://winnie_sh.sinatown.com/babywingby.html

Hi 0203ma,
I am so sorry to hear that bad new!
Do you have the photo of that 無恥印傭, so we can send out for everbody.
Don't let her do it again!!!!!
wkf

我都係睇"論盡家傭"個討論區知道依件事.  每當熱情冷卻的時候, 看看小祖穎的照片, 看看其他素未媒面的 BK 網友排除萬難努力爭取開記招, 真係唔可以俾自己咁冷血, 所以希望多d人支持, 星期日抽空出席.  

tungtungma,
Daniel d恤衫(both summer & winter)嚮Asiatic買, 非常OK, 其他嘢未買過唔清楚, 但Asiatic係老字號黎架, 我亞媽中學時d校服已經嚮Asiatic做. 囡囡件夏天外套有無name label架? 如果有照計唔難揾架.

All moms,
搗蛋王Daniel話next week帶消防員圖片,但大家都要問問小朋友,因班班真係唔同,上星期好多班要帶醫生玩具, Daniel班淨係帶醫生圖片咋,慳番唔洗買

仔仔整個星期都沒有上學,on & off 咁發燒,好肉赤 :cry: 。
Day time 好地地,諗住翌日可返學,殊不知臨天光又燒過,仲要係高燒 (38.X 度),2朝都是這樣,希望仔仔休息完這個 weekend 會好番哂啦!
今朝佢仲話要媽媽陪佢等 school bus 返學,我話你仲要休息,唔得返學呀! 睇到個樣都有d失望咁   :-| !

Hi Sue^_^,

希望你囝囝早日康復!

danielboy,

件外套就係冇寫名, so    老師已經話搵唔返啦, so 買過件羅

如果Asiatic ok, 咁都冇咁驚, 出年可以試下咯

0203ma,

我早幾天都看見此新聞, 簽左名支持, 又發左一人一email, 但sun 要睇仔又要睇媽, 去唔到 希望其他媽咪多的人去啦

Sue^_^,

希望你囝囝早日好番

Dear Parents,

My daughter does not go to school today because of sickness. Would someone please tell me what is the teaching plan for Week 11 (i.e. Nov 5 -9 )?

Topic words
Vocab
Verbs
Conversation
Concepts
Counting, Recognition, Application, Colour
Shape, Letter Recognition
Rhymes and songs
Ideas for how to support your child this week

Many thanks.

妍妍媽:
如果妳囡囡有搭開校車, 可要求搵人去校車站拎手冊&功課!

tungtungma:
why妳外套唔寫名呀??   winter sweater & coat記住啦.
我連條毛巾仔都燙埋名.   今日我見班房大大話話掛左成十條手巾仔等人認領的, 好攪笑.

sue:
hope your son gets well soooon.  take care.

tatacat,

係呀, 冇諗過會有人羅左唔拎返出黎, 以前女女間學校唔見過幾次, 拎錯既家長都會拎返出黎, 咁我咪以為冇事咯

我今次訂左的label可以釘落衫度, 夠穩陣啦     

HeiHeiMa,

Thank you for your information. However, I want to work on the teaching plan with my daughter this weekend. So, your suggested method is not timely. Thanks anyway

妍妍媽

HeiHeiMa 寫道:
妍妍媽:
如果妳囡囡有搭開校車, 可要求搵人去校車站拎手冊&功課!

冬季校服廉讓  
各K1家長,
小女已轉校,現有St. Catherine's冬季校服廉讓,女裝校褸[只穿了個多月][size:25]及校裙[size:25][八成新],兩件合共$150.同時送出冷外套一件,裇衫兩件,運動服一套.如有興趣請PM我.

Dear all,

唔明白點解唔去大溢買!  

size 又齊,服務又好,又最平!  

我工人已經洗過,無退色喎!  

sorry , 我報到呀,所以講多次!!!     

Hehe,我有興趣喎!

點交收呢? & 點解囡囡轉校呢?!

大溢話sc要佢開門市先可以
‹ 上一主題|下一主題