用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 05小一收到考試卷後心情如何
樓主: sandycat
go

05小一收到考試卷後心情如何 [複製鏈接]

Re: 05小一收到考試卷後心情如何

珠仔 寫道:
聽聞將d字倒轉寫可能是小朋友太聰明喎! 我以前聽有個case係一個資優兒童將個R左右調轉寫,講極都錯,後來驗到係資優,去左優才學校讀先至攪得掂佢。

聽講俄羅斯文係將 R 調轉寫個喎   

會唔會有俄羅斯血統    

(((平時d功課都要計分)))

SAME AS MY DAUGHTER.... :    

我個女最鐘意將j and b and d 倒轉來寫...
我估佢係太細個手眼未協條

我個女都有將字倒轉寫,如 j ,習(上半變左向加面開)....仲有一d 中文字佢間中會,我諗可能佢是用左手或太細個的關係 !
我家有對雙子公主

咦, 我個仔之前又係成日將 j, b, d 調轉方向來寫的, 不過最近好似開始好d, 少左調轉寫啦.

yinyin 寫道:
我個女最鐘意將j and b and d 倒轉來寫...
我估佢係太細個手眼未協條
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

亞仔上個禮拜收到試卷啦 ! 算係'無驚無險' 不過幾個月後又嚟考試。   

小寶 寫道:
但係將字倒轉寫,會否有輕微既讀寫問題,因為有讀寫障礙,讀寫困難的人,都是會倒轉寫字

冇咁嚴重呀!!!!!!!!!!!

oh!!!!!!!!

各位媽咪,

我也經歷過你們所受的壓力,真

我個女學校只有2測驗2考試, 剛剛完左測驗, 中文/數學: 96, 常識: 100, 英文: 80! 我覺得算係咁, 都ok! 見佢自己就好似唔係咁滿意, 我都教佢唔好咁細個就要俾壓力自己!

我想問你地仔女既學校係點計排名次架? 我個女果間係先排all pass 既學生.....連音樂, 體育, 視覺藝術都計埋....唔係應該計平均分咩?! 令我有d擔心!

記得我曾安排過投考名校女小拔,結果是失敗了,當時的心情必然低落的很。期後就無奈選擇了一間程度不算特別艱深的小學入讀小一。我本來是對女兒的學習充滿信心的,因為我可以拿出很多的時間轉導她。學校是每個學期有2個測驗1個考試,也設立一個機制,即在5個主要的科目中,全部都是在90分以上才能登上全級的『龍虎榜』,在壁報上展佈。我想既然我有時間跟進女兒每一項的學習工作,又能抓得她緊,進入『龍虎榜』並不是一件很艱難的事,結果卻功虧一匱,常識科失手拿了83分,失敗了!心情必然低落的很。查看她的每份試卷,發現她有很多寃枉的失分都是大意,不小心或不理解試題引致。我的另一半安慰我,說她還小,這是應該錯的,還說她成績已很不錯呢!但我卻不是這麽想,因為我確實付出了相當的時間教導她,覺得挺辛苦的,因此我不能接受像這樣的成績!當初我也以為能夠進入『龍虎榜』的小朋友只可能有廖廖幾人,但實情卻有19人之多!這可以反影出:其實有很多家長都把小朋友的功課抓得很緊,他們很可能在這方面上比我的付出還多。其二,同樣的東西,為甚麼人家的小朋友很夠小心處理,不會錯得多?!而女兒卻在此方面有些不足!最後一點可以籍此再引証出來的是,假如女兒是在女小拔讀書的,我想她的名次很有可能排在下面的位置.... 因此進不了女小拔也不是一件壞事,因為我們在哪方面及女兒的資質都未必能配合到該校的要求。
‹ 上一主題|下一主題