用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 05小一收到考試卷後心情如何
go

05小一收到考試卷後心情如何 [複製鏈接]

05小一收到考試卷後心情如何

亞仔今年小一 英文7x,中文8x,數學9x,啊天啊!!!!!
今日派常識佢話得69,一料便拖跨晒其它科!!!!!!
我心真係難以接受,心好up,卷今日又吟岩收番,都唔知衰乜!!!!!

自佢讀小學以來,真係成日,心驚膽跳,自己好緊張,但最慘好多surprise,往往難以控制。

心情真是惡劣,個種唔開心法,真是難以型容,仲慘過自己去考!真係想將佢撕開2邊!簡直覺得係對我既羞辱!!!!!!

雖然佢都知衰,但自己真係好失落,好多野都唔受我控制????我可以做D乜????? 點睇開D呀!!!!!

Re: 05小一收到考試卷後心情如何

sandycat,

首先,飲淡凍水 cool down 下!

雖然我兒仲係 K3,默書返來成績差我都好激氣架!! 但佢都儘左力, 我唯有同佢再溫習密些!!  

我相信你兒剛入小學,今次係第一次測驗吧 ! 之前我幾位朋友經驗都有告訴我小學第一次測驗跟幼稚園不同,例如,其中一位
之兒子在幼稚園時品學兼優, 課外活動如游泳,珠心算,圍琪,
彈琴樣樣了得,心儀小學嗽沙及小拔都入唔到,我朋友不知幾失
望,上年揀左九龍塘小學讀, 第一次測驗(或者叫考試) 平均分
得70幾,仲話係全班最高分個幾個,其他都係得50幾60幾咁!!
但當佢兒子及同學們熟習學校教學方式後, 而家好好, 讀得不知幾開心!!!! 我諗初初小朋友都需要適應期 (家長都要) ,
俾些時間佢呀 ! 下期應該會有改善!!!

sandycat,

其實佢地都係第一次考試或測驗, 好多地方都需要適應, 你仔仔成績不算太差, 比d鼓勵佢, 佢一定會有進步的。

我覺得d小一生都算幾辛苦,尤其是 男仔, 試想想2-3個月前, 佢地只不過是個k3的幼稚園生, 小一的要求同k3實在有很大的不同, 佢地要係好短時間內要適應同埋要有成績, 佢地已經係好辛苦的了, 所以要多d讚賞, 多d鼓勵, 幫佢地找出要改善的地方, 這樣小朋友一定會有進步的。

我個仔都係小一生, 佢仲係比較bb個隻, 所以佢同d同學比較起來仲差一d, 但我個仔就好想做得好, 佢係好受讚的, 只要讚佢多d, 佢就有動力, 雖然佢成績都唔係太好, 中間啦, 見到佢d成績都有時會失望, 但就一定唔會同佢講負面既野, 會同佢檢討錯處, 要做到盡量鼓勵。

要呻, 我只會同老公呻, 得佢安慰番我, 然後我先再有動力幫仔仔。

我地做父母的, 千萬不可對自己的子女失望, 大家努力啦。

多謝關心,但由今午至今,已飲好多水,心情都是好惡劣。

加上衰仔,今日又寫唔齊手冊,my GOD??? now is  November 1 lar,我都已減低要求,同佢講只要抄齊第1個小息前上堂的功課(通常第1個小息前上2科,2科多共有4-9樣)但今日Eng and Maths 只共有4樣,但佢都抄唔齊!!!!     
其他科更影都無!!!!     

真係想殺左佢!!!!!!!我已打了佢4下滕條?(昨日已驚告過佢今日已是11月,我已俾了2個月chances,昨日欠抄1樣 x 1=打 ? 下,今日欠抄1樣 x 2=打 ? 下,如以類推,才能熄我心頭之憤。我已降低要求,都做唔到,過份,不可原諒!!!!

很有同感!

我仔第一次測驗剛結束。派回來的測驗卷的成績很參差,有些70+,有些80+,有些90+。細看試卷,其實有8成的錯都是他自己的careless mistakes (看漏題目、沒有審題、抄錯字、重復寫字、標點。。。)

我都好激氣!理智上知道那時他第一個“測驗”,還有很多改善的地方,但感情上見到他錯的竟然是不應該錯的就按不住自己的怒氣。

沒辦法!在BK分享過,其實大部分小一學生都有這個問題。他們要時間適應的。上星期聽到仔仔小學校長的talk,她說第一次測驗的成績根本是unreliable,她告訴我們家長不要那麽緊張“分數”,因爲我們的孩子比起我們以前的確辛苦很多,我們以前只要學中英文,現在他們要學普通話、英語和中文書面語,校長叫我們體諒一下我們的孩子,分數低並不是學得少,而是要自己錯過才會改過來!

她這番話令我很感動!我要更加學會體諒我的孩子!

唔好打呀! 越打越狠架! 記住比d時間佢,而家只係十一月,仲有大把時間追架,呢條唔係死路係生路,千其唔咁衝動。

Sandycat,

我明白有時嬲起上黎,真係好想打 ! 但妳有無覺得打完後,見佢個喊樣,自己個心都唔舒服,會覺得好內疚 ?

不過我覺得抄手冊都要時間適應,雖然都已經過左兩個月! 或
者妳有無同班主任傾下 ? 間間學校辦學理念都唔同,好似 Teresa 小朋友間學校,學校 (校長) 都接受到小朋友個個初初都係咁,仲勸解家長 ! 或者妳小朋友間學校都可以接受到,又可能妳小朋友比起其他同學已經好好呢!!! 會唔會係妳自己俾太大壓力自己,對佢要求太高啦 ! 班主任有無向你投訴佢做的唔好,要佢怎改 ? 同學校及小朋友傾下啦 ! 如果繼續咁,妳及妳小朋友都唔會開心!!!!!!

Sandycat,

Have you ever 讚賞 your son for doing so well in his maths?  Think more about the good things of your son more.  Instead of 打佢"n"下滕條, why not 讚賞 him for any day that he 抄齊功課?

Bringing up a child is not an easy task nowadays. We, as parents, all know that.  Why don't we (we and our children) choose to live in a joyful and peaceful environment?

You got a smart son already (see his Chi, Eng and Maths results, not bad for the 1st round test/ exam. (of the many for his life)).

Cheers!

sandycat 寫道:
多謝關心,但由今午至今,已飲好多水,心情都是好惡劣。

加上衰仔,今日又寫唔齊手冊,my GOD??? now is  November 1 lar,我都已減低要求,同佢講只要抄齊第1個小息前上堂的功課(通常第1個小息前上2科,2科多共有4-9樣)但今日Eng and Maths 只共有4樣,但佢都抄唔齊!!!!     
其他科更影都無!!!!     

真係想殺左佢!!!!!!!我已打了佢4下滕條?(昨日已驚告過佢今日已是11月,我已俾了2個月chances,昨日欠抄1樣 x 1=打 ? 下,今日欠抄1樣 x 2=打 ? 下,如以類推,才能熄我心頭之憤。我已降低要求,都做唔到,過份,不可原諒!!!!

Dear Beeruma, LV77, 珠仔,wunma,wksin  多謝妳地既勸解!!!!!!

我個仔其他同一幼稚園入去的已全部個個都抄齊手冊,唯獨我個仔日日基本都抄唔齊,原因掛住傾計,last week因考試便好叨同我講抄齊,因只有一樣or無野抄!!!!!

點解手冊今緊要,欠交便用紅筆寫手冊,間中班主任會突擊檢查手冊,用紅筆圈圈有問題的地方。

我都想學校會有talk平衡下我D家長的心。我只能說我仔間學校是獨裁主義,只要高分,不理死活,

我實在係嬲起上,不能自控,低分+抄唔齊手冊+唔見了通告 = 爆炸 ,真係好想打 ! 打完佢後,長長一條條深紅痕出晒黎,吃飯時,ATV剛播"童夢飛揚"這集講學寫障礙的學生,其中一位家長,佢大既話  佢唔願意將母與子之間的感情及關系,被學校功課等問題而破壞,九年免費教訓完了,大家關系破裂,不值得-------
一句說話,我一再看仔仔身上一條條深紅痕,那種心如刀割的感受,令我忍唔痛哭了一場!!!!

其實我自己都明白,亦同人講過絕不願母與子之間的感情及關系,被學校功課等問題而破壞,但今天我竟守不到自己講過的說話,我實在好內疚,尤其我個仔被我打完後,對我沒半點仇恨又過來攬我,重令我自責。

Teresa,

妳個仔間學校吟好會開解番D家長,真是很難得,我個仔中文科老師,仲向我仔佢地講,我唔係吟開心,因為妳地唔似D高年級哥哥姐姐吟好多羅到100分,變態學校!

Sandycat,

其實現在真的沒有捷徑可言,你唯一可以做的,就是拿你仔同班同學的電話號碼,手冊有什麼問題就可以打電話問問其他同學,而其他同學也可以打電話問你仔,大家互相提點。

其實你仔學校有沒有表明他們的教學方法和期望?我記得我仔小學開學前的家長會,老師校長都已經表明愛=教,而“教”也代表讚賞和懲罰,所以當學生欠帶課本/作業時都會用紅筆寫手冊寫,但校方講明寫手冊“完全沒有後果”,只是用來“嚇”他們,讓他們學懂自己負責自己的事。

至於測驗,老師都會說明範圍,又說第一次測驗時會幫他們解題,但第二次開始就不會了,所以叫我們家長平日要訓練孩子自己看題目。起初我收到測驗分數時都像你一樣耿耿於懷,覺得自己仔仔比人差,但曾經有個BK topic又見到原來很多小一學生都是這樣,我的心才有點“安慰”。而校長上星期的小組會中,又“安撫”我們家長,說孩子需要時間去適應學習生活,一次半次測驗並不代表什麼,我才真正放下心頭大石!

可能我們做家長在不知不覺間的真是“太緊張”了!這是我們需要改善的,大家努力吧!

從前我是一個旁觀者,見到身邊的人"肉緊"的樣子,總是想"教仔駛唔駛咁呀?!"

自從自己的小朋友出世,育兒的理論確實受到挑戰,其實不單是小朋友在學習,在進步,我自己也在學習。很多時檢視小朋友為甚麼那麽多"毛病",有時都是自己教不得其法,更甚是自己的情緒亦是影響著小朋友,所以我不時提醒自己我的"小孩不苯"。

實在小朋友從一出世就很努力學習,從爬行到步行......等等,在成人眼中可能不是甚麽,然而小孩子是要從跌跌踫踫中才終於做到........所以當我們以為輕而易舉的事,小孩子是已經花了很多努力的,而當他們付出了努力,而成年人只看他們做得不足的地方,實在 :cry:

我從不讚成"打"是方法,亦不要以為小朋友刻意唔聽話,實在每天他要學的"新事物"真的排山倒海的沖著他們。如果小朋友每天都在努力著而還是沒有進步,或許我們需要檢視的是教導他的方法,又或者我們所定的"指標"太高.....當我們都不是超人的時候,怎能要求自己的小朋友一步登天呢!怪只怪自己的基因不及人  

共勉!

Teresa,

開學,學校在會中只是說過教小朋友,是雙方(學校and家庭)都有責任要互相輔助,但我從無感到學校有支援給家長,更甚是開學初,我有D唔明放學問班主,點知佢吟答,"嘉明麥你無話比媽咪知嗎???"我心想若佢已知,我就唔駛問妳啦!!    將個波推番比我個仔!!!!!!!

開學,學校在會中,亦無說明紅筆寫手冊寫,有無後果,只靠同學其他媽咪通知應無事。

有1or2個孰D,一放學便雞飛狗走,散晒,學古老學校又無class name list!

其實好多好理論都知,但知易行難,火遮眼就好

唯有一面做一面學,經歷做"小學生"的亞媽是另一挑戰,好一齊努力!

版主

你亞仔已經好高分啦, 唔好話佢啦

我二女今年都係升 小一, 上星期要背默中文兩課書, 兩課書都背得好好, 但係背完之後 要求佢寫出來, 真係 嚇死人啊... 小水花 個 水字 竟然唔識寫.....  洗澡啦 個 洗字唔識寫, 禁我教佢 - 三點水 + 先生個先字....  佢問我個先字點寫        問你死未 ~~~~~~~~

明天考英文, 佢課課書都識讀, 叫佢做練習,  He, She, His, Her 都唔識分........   之前 默書已經教過佢啦, 現在又唔記得.......          

真係火都來啦.....   我特登放左 3 日假 同佢溫書, 佢從來都好似冇返過學禁, 咩野都問我 : 點做啊??  這題點啊??  上面果題教左佢, 下一題佢又問.......

做野又慢, 又唔專心..........   

sandycat 寫道:
亞仔今年小一 英文7x,中文8x,數學9x,啊天啊!!!!!
今日派常識佢話得69,一料便拖跨晒其它科!!!!!!
我心真係難以接受,心好up,卷今日又吟岩收番,都唔知衰乜!!!!!

自佢讀小學以來,真係成日,心驚膽跳,自己好緊張,但最慘好多surprise,往往難以控制。

心情真是惡劣,個種唔開心法,真是難以型容,仲慘過自己去考!真係想將佢撕開2邊!簡直覺得係對我既羞辱!!!!!!

雖然佢都知衰,但自己真係好失落,好多野都唔受我控制????我可以做D乜????? 點睇開D呀!!!!!

我囝囝係今個星期總測,話就話只係驗測,但己佔考試40%分計,所以跟本就係考試。成績暫時我都未知,但我既心情都會比囝囝帶動住,第一日測中文,放學問囝囝識唔識,囝囝答----識,我諗可能有100分tim(囝囝係一個幾老實既人,如果佢無信心佢唔會咁講)。跟住成日都好開心。但今日考英文,放學問佢識唔識,佢話有幾題唔識,d字有d怪怪地,所以唔知填乜,但其他都識。嘩!個心down晒,再問清楚,其實囝囝應該識但當時老師無解題目,所以唔識,聽完個心重down。我都估唔到自己變成咁。so far我都無試過囝囝成績唔好打過佢,佢每次小測都合格,有部份重唔錯tim,所以我都唔知自己睇見佢如果唔合格時會點,但我真係試過佢唔肯溫書好惡咁鬧佢,我諗我都要控制下自己既eq先得。
我係Dong Dong,我家姐係Ding Ding

我個女測完數學回來同我講,
媽咪, 我今日錯左2題.
我問佢你點知.
佢話因為佢個check 卷時知自已做錯了,
但個膠擦跌左落地唔知look 左去邊, 所以冇改到.

都唔知好 定好   
~~~~~~~~~
昨天去學校做家長義工訪問了佢4個同學, 佢地話3次中黙都係100分, 而英黙個就冇人試過最高果個都係有99分.

嘩!原來個個都好叻呀

sandycat,
睇開d喇,我仔小一時我就好似你,無用的個仔只會驚左你,
我現在真的明白什麼叫"求學不是求分數"。
就算你同佢溫到幾熟都好,佢都會錯的,仲會錯d激死你的答案。
如this is,佢會無左個is,佢唔係唔識,佢只是唔知自己點解會寫漏,仲有d大細草、抄都抄錯、仲有抄唔齊家課冊......真是多如天上的星星,數也數不清。
只要佢溫習時認真同努力便算。

我仔仔今個星期開始考試,我請咗幾日假 '陪太子讀書',佢第一次考試我好似仲緊張果佢。同佢溫習時錯埋一D粗心大意Mistake。  不過收到考試卷後心情如何 ? 我希望能夠輕鬆面對。

Sandycat,

我都好感受到你話嗰種罪惡感,我都曾經打仔(不過未致於用籐條,最勁只用大間尺打大比,或者用書拍頭),我個仔都喊到湯豬咁,仲好可憐添,次次打完後,我都好自責同埋話以後唔打,但下次激氣時又打。我心諗點解阿仔一生出黎就要比我打?佢都係人,佢都有尊嚴同人權,唔通我係佢阿媽就可以為所欲為?如果我一做錯野,老闆就鬧我既話,我都一早唔撈啦,點解我阿仔要成日活喺這個陰影下?再加上我知道打都不能解決問題,好多細路都受軟唔受硬,如果同一事情發生,唔打的話,用另一方法(傾談、勸導等)的後果都可能是一樣的(不改就不改,要改就改),那為什麼要打呢?

Sandycat, 冷靜一點罷,阿仔係你生既,唔係你鍚佢,邊個會錫佢?佢而家無人依靠,係依靠你,你就係佢既至愛(除了第日老婆出現),鍚番佢啦。唔小心,大意嗰d野,等佢大個小小就會自然解決,小朋友做野,一定有瑕疵,看是大是小。我個姪仔剛入小一都係咁,又蠢又懶,而家四年班已經學精了,成日在班主任課做好哂功課,諗住番屋企可以盡情睇電視同玩,d大人都安樂哂。
‹ 上一主題|下一主題