用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問04年11月出生BB幾時入Nursery, Play Group? ( ...
樓主: ShinyAngel
go

請問04年11月出生BB幾時入Nursery, Play Group? ( [複製鏈接]

Re: 請問04年11月出生BB幾時入Nursery, Play Group? (

ShinyAngel,

Thanks for the information.  我靜係星期六班(仲要隔個)先可以同bb一齊上 , 而下午315 – 515 bb好多時訓晏教, 有d難度. 你係唔係諗住比工人同bb返?

咁pre-nursery 同 Playgroup有咩唔同, website度無講但pre-nur又唔駛返足5日, 好confused 下…

太古城bobo 好嗎? 明天有open day.

Re: 請問04年11月出生BB幾時入Nursery, Play Group? (

唔該, smallpiggie. 可唔話我知另一間playgroup的資料?我個小B得1歲, 你另外一間有沒有course 適合她讀? 維記 我重考慮緊, 而且我要返工, 一定要星期六.

醒目開學勳章

我個女都係04年11月出世架~我對維多利亞playgroup都好有興趣,不過我個女仲未識自己行,咁係咪要等到佢識行先可以架?

我bb係0412出生. 我都幫佢報左維記playgroup. 但要等bb1歲and識行and學校有位先至有得上.

我去交form時, 見到有老師同d小朋友唱英文歌, 英文真係好麻麻. 但如果要好英文, 就要返tutor time. 咁又遠左d.

或者等bb大d再返一d英文playgroup lor.

alice

反正而家交表都要有排等, 差唔多啦.

queenie80 寫道:
我個女都係04年11月出世架~我對維多利亞playgroup都好有興趣,不過我個女仲未識自己行,咁係咪要等到佢識行先可以架?

Thanks, C&KMa.  Sounds quite good.
Will visit Kornhill when I am back from business trip.

THB, 維記既pre-nursery (或者其他學校既所謂學前班, 兩歲班or n1) 就係唔會有家長跟住小朋友上堂, playgroup就要有一個家長睇住 (其他playgroup會有差別)。

芷, 另外一間係天后既baby buddies, 阿女返緊0個班係for1-2歲, 2-3歲可以報baby buddies step 2. 你上佢地個網頁睇下先啦 www.letter-land.com

THB, Open day? 如果安排到, 都想去. 希望見到妳同BB啦. 聽晚要出trip, 一個禮拜, 好慘ar   

如果1,3,5, 嬤嬤同BB上, 老公話嬤嬤都要學喔.      我最想星期六, 可以同BB一齊上.

維多利亞Pre-nursery 相當於其他幾間Playgroup.
Playgroup 給1-3歲BB上. 不過主任話一般到2歲多D 就會選Pre-nursery 啦.

ShinyAngel,

我無去到bobo的”open day”, 因為打電話問時話其實係環保攤位之類的活動,比$20參加,我靜係想去睇下,唔想stay成2個鐘玩.
你駛唔駛經常出trip?我月尾都要出trip一個禮拜,係阿b出世後第二次,好唔捨得呀b
如果報平日,我都未決定bb同公公或婆婆定工人上,不過老人家好似有d抗拒,成日話唔使咁快返學,但聽到話一個星期只返一日/幾日,又話唔抵,所以要同佢地傾下先得.

其實BOBONURSERY好唔好架?有沒有家長可以分享?BOBO好近我家, 接送好方便, 學費都OK, 但師資好唔好? 我都是教書的, 我知自己那行好...所以可否分享一下經驗. 謝謝

THB,

I C.  Bobo 係唔係似Daycare多D呢?

我一年都要出好多次trip. BB出世後已經係第8次啦, 唔計大陸短trip. 好唔捨得ga. 忍唔住喊.

之前BB唔識, 而家知啦. 尋日係屋入面週圍找我. 叫mama. 所以我會帶Notebook, 可以上網見下. 好彩而家D酒店都開始有寬頻.

下個禮拜都要出trip.  之後就可以抖一排.

我開始覺得自己唔似以前獨立, 比個女更倚賴...

Shinyangel

該用戶已被刪除

Thank you!

對Bobo無idea 但睇網頁佢有親子班,平過victoria,可約時間參觀.
我其實都唔係expect會學到乜,主要係想阿b有d細藝,我可能都會報victoria,waiting list 住先

你就好啦, bb識叫mama.我bb仲係唔肯叫(但識發呢個音同明我地講...).  "我開始覺得自己唔似以前獨立, 比個女更倚賴..." - 係真架, 我開始同自己講要放下手, bb已好獨立, 只係我係屋企就chi到實,但我唔係屋企佢係ok的.

thb

BB倚賴嬤嬤爸爸多D. 我倚賴BB囉...

聽日返去啦, 後日可以見到BB, 好開心 :)
‹ 上一主題|下一主題