用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中的, 你地做晒profile味呀?
go

升中的, 你地做晒profile味呀? [複製鏈接]

升中的, 你地做晒profile味呀?

我今朝先至攞亞女d 5,6年級的成績呀, 証書等去影定3份, 跟手要做番個profile, 但無從入手, 你地呢?  分享吓啦..

Re: 升中的, 你地做晒profile味呀?

我係未做架, 所以都唔知齊唔齊.

我都 COPY 晒 , 但好似無物代表作 , 好似做與唔做分別唔大 , 點算?????

HPChingchingma .

Hi! 我地又嚮呢度見面,我阿囡嗰份叫做做左八成,而家係咪等緊幾時開始報名呢 ?

yammyma
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

can you send your pofile example to me? I don't know how do it , thank you.

yammyma>

嘻.....喜相見.....

你收改左大頭照 , 你唔講都唔知呀   

你都好呀 ,  我無從入手)))))))).

你亞女有無心儀學校???

是不是第一城那間呢???

我亞仔佢而家好努力以赴,而家唔知喎, 考完報分試至有目標    

我諗而家係等梗學校公布交表日期喇 , 唔知是否12月後呢 ????

Can you send your pofile example to me? I don't know how do it , thanks a lot

我原本冧住等埋今期成績表先做tim ,原來大家已經開始做喇!係呢,想請問下考直資可唔可以係自行收生時報多幾間呢?謝謝

部份資料參考自星島日報:
(1)分開學業成績、學業以外表現及社會服務三部分撰寫
   (2)由一年級寫至六年級
   (3) 證書或獎狀可作附件
   (4)要整齊,最好用電腦製作
   (5)盡量簡潔,一張至兩張A4紙已足夠;中文姓名:
例子:
陳大文 
 英文姓名:CHAN Tai-man 
 出生日期:20-4-1991
 性        別:男

a. 學業成績
  一年級:全班第十名
  二年級:全班第十二名
  三年級:全班第八名,中文取得全班第三名
  四年級:全班第七名,  
        五年級:全班第四名,獲得自我挑戰獎勵計劃獎項(附件一)
  六年級:上學期全班第六名
b,學業以外的表現
一年級:學習鋼琴,考取第一級琴試及格
  二年級:-第三級琴試及格
      -參加校內的親子閱讀計畫,獲校長頒發證書(附件二)-暑假參加游
                       泳班、畫班
  三年級:-考取第四級琴試及格
      -參加校內的親子閱讀計畫,獲校長頒發證書(附件三)
      -暑假參加游泳班、EQ班、歷奇訓練
  四年級:-第五級琴試及格
      -校內辯論比賽最佳辯論員,獲獎狀(附件四)
      -參加校內的閱讀計畫,獲校長頒發證書(附件五)
      -暑期參加游泳班、英文口語訓練
 五年級:-贏得校際朗誦節的英文詩朗誦第二名
      -參加校內的閱讀計畫,獲校長頒發證書(附件六)
      -校內五十公呎自由泳第一名
   六年級:-第六級琴試及格(附件七)
c. 社會服務
  一年級:跟隨父母每月定期到老人院參與義工服務
  二年級:跟隨父母每月定期到老人院參與義工服務
  三年級:參加公益少年團、賣

HPChingchingma ,

我都係請槍叫我姑仔幫我做,而家全部入晒落CD度,等埋呢次考試成績就會PRINT一份出黎睇睇,如果佢今次成績OK,心目中諗住同佢試聖羅撒,唔知有無機.

yammyma
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

he, 我都唸住如果個女今次考得好成績, 可能都試下聖羅撒.  想問你知唔知呢間收生點收呀, 注重mug野呀?
yammyma 寫道:
HPChingchingma ,

我都係請槍叫我姑仔幫我做,而家全部入晒落CD度,等埋呢次考試成績就會PRINT一份出黎睇睇,如果佢今次成績OK,心目中諗住同佢試聖羅撒,唔知有無機.

yammyma

elsa,

應該係1-4年級都唔好寫入去, 因為學校見到太長既都唔會看架.

sweetlvhk,

多謝你的資料, 不過真係留意下1-4年級係唔駛寫埋入去架.

我就覺得如果1-6級都咁標青就不防show哂出來。
如果5、6年級比之前有大進步,亦不防將4年級之成績表呈上。
但如果5、6年級比之前退步,就緊係收埋之前好嗰啲。

(但以我所知有些學校要睇5、6年級成績表,有些就要埋4年級成績表,有些就冇規定,要視乎學校要求.......)  

[img align=left]http://ccd.zjonline.com.cn/images/twzs/sexz010.gif[/img]

mooon,

如果照你所講咁, 係一至三年級既成績好好, 但係四至六年級既成績差左既, 人地更加唔會收你呀, 因為你既成績無進步反面退步喎, 仲有學校之前都講只會看五,六年級既資料, 之前既整左出來有可能有反效果架.

rclamlam:

認同。但係我唸如果有獎狀或証書,只要係係小學時期都最好show埋出來。我曾經聽過有人試過攞60幾張補品去叩門,嗰邊學校就即時收咗佢。60幾張.........?真係聽到我眼突.........         
[img align=left]http://ccd.zjonline.com.cn/images/twzs/sexz010.gif[/img]

mooon,

個60幾張係幾耐加埋架? 應該唔係因為數量多先收佢, 而係入面有o的係間學校覺得好既先收佢架.

rclamlam 寫道:
mooon,

個60幾張係幾耐加埋架? 應該唔係因為數量多先收佢, 而係入面有o的係間學校覺得好既先收佢架.

幾耐就唔係好清楚。不過我計過數,如果係前芧~~
每次考試有一張優良獎...一年有四張...六年有二十四張
一年四次考試計佢有兩張學業獎...六年有十二張
每年參加甚麼朗誦、鋼琴、故事演講等等....計佢六年有六張
甚麼劍喬、倫敦試......甚麼操行獎、品學兼優獎......
甚麼風紀、班長、清潔糾察、義工.......如果加埋運動........
我計下......計下.....有60幾張真係唔出奇......   
其實佢實有80幾張,佢亞媽話已經抽起啲次等喇.....     
相比我亞仔死加(難)加都係得20左右,真係.......   
‹ 上一主題|下一主題