用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無IN左ST.NICHOLES金巴倫06年K1既家長...
go

有無IN左ST.NICHOLES金巴倫06年K1既家長... [複製鏈接]

有無IN左ST.NICHOLES金巴倫06年K1既家長...

請問你地收到placement confirmation既信, 要你地俾留位費未呢?

我收到啦, 不過點解得2日考慮既?!

Re: 有無IN左ST.NICHOLES金巴倫06年K1既家長...

我都有收到,10月31日交留位費
但係我唔考慮,我choose約克
你們要將一切的憂慮卸給神,因為他顧念你們。 (彼得前書5:7)

Re: 有無IN左ST.NICHOLES金巴倫06年K1既家長...

我想問 St. Nicholas interview 時大概係點架?
1)老師用中文定英文問小朋友問題呀?
2)大概問甚麼問題呀?
3)要唔要同其他小朋友一齊玩呀?
4)有無問家長問題,問甚麼呀?
5)要一個定兩個家長去呀?
6)要唔要小朋友講故仔同唱歌仔呀?
死啦,我仲未收到 interview 信,係唔係即係無得 in 呢?

我都收到信, 星期一去比錢.
其實無論你們想清楚未, 呢 d 錢都賺硬你啦, 唔係駛咩得果兩三日時間比你, 你敢唔敢唔比呀? 萬一之後 in 果 d 學校失手了點算? 我朋友舊年都比左幾間, 咪白蝕左羅, 冇計既, 你敢唔敢博?
而家辦學校係商業化左, 好似之前收左你 30 蚊報名費, in 唔 in 你都要比, 1000 人交表就淨收3萬. :-|

回應 baba_mama:
1)老師用中文定英文問小朋友問題呀?
-- 中文
2)大概問甚麼問題呀?
--你的名? 幾歲? 砌積木, 同誰人一同到學校, 講出相片中動物名稱 (主要是貓及狗, 及扮其叫聲)...
3)要唔要同其他小朋友一齊玩呀?
--不用
4)有無問家長問題,問甚麼呀?
-- 無
5)要一個定兩個家長去呀?
-- 一個或兩個都 ok
6)要唔要小朋友講故仔同唱歌仔呀?
-- No 啦, 唔係國際超級名牌極昂貴幼稚園泥架.

死啦,我仲未收到 interview 信,係唔係即係無得 in 呢?
-- 你最好打電話去問下, 或者你寫錯自己地址, 加上他們到5月先收錢買校服, 所以仍然有機.  

謝謝 newfather 的詳細解答
但係只要你答左我第一個問題,我都知死得啦。
我女女唔識聽中文架
我可唔可以要求老師用英文問佢問題架?

其實本人對 St. Nicholas 不大熟識,其實如果同 Kentville, St. Catherine, York, Heep Yunn, 樂基

以上幾間學校,你地會點排呀?

winnie30

我都係 york 同金巴倫都收, 我同你一樣選o左 york.

hinhin.mami

winnie30 寫道:
我都有收到,10月31日交留位費
但係我唔考慮,我choose約克

咁 winnie30 and hinhin.mami 點解妳地選york而放棄金巴倫 ?
知足知不足, 有為有不為

baba_mama﹕

其實佢地係中、英都會問架,我果日帶細仔去面試就係先用英文,後來再用中文   

如果你女女唔識聽中文,我諗老師會用英文問佢問題架

因我老公兩間幼稚園既家長會都有聽過, 佢覺得york 比較好"d", 另外, 我又幾鍾意 york 用 letterland 黎教小朋友, 所以依家要睇吓考埋根德園先確實係唔係讀 york, 我諗 根德園應該幾難考,所以讀 york 既機會好大.

呢排唔知點解york有o甘多唔好既新聞   

hinhin.mami

C-PA 寫道:
咁 winnie30 and hinhin.mami 點解妳地選york而放棄金巴倫 ?

C-PA,
因為約克的英文教學非常之好,我一直覺得小朋友的英文程度很重要,而且好多朋友都在約克就讀,口啤很好,約克的校長也很SMART,她是約克的創校校長,她非常著重英文,我去交留位費的時候,也觀察到老師都好開心接小朋友落車,約克的小朋友各各都好SMART及守紀律
BUT金巴倫的校長就比較死古古,IN的時候老師就好似趕時間好快IN完,校舍又小,感覺上不是很好, :cry:
我都有報根德園及培正,到時如果收咗,再作打算,如果不收,我就一定選約克,還有我老公的同事係喇沙毕业的,他說約克非常好,金巴倫就普通.
hinhin.mami ,希望我們的小朋友可以成為同學啦
你有没有再選其它幼稚園
你們要將一切的憂慮卸給神,因為他顧念你們。 (彼得前書5:7)

真係好難選,
我冇朋友讀緊York,
有二個BK的朋友讀緊金巴倫, 佢地都話金巴倫好好,
如果無記錯, 佢地話英文書多 York 好多, 全部都有CD, 普通話都好好,
York 係唔係男仔多呢 ??
有冇其它意見 ?

Hello, kimimi,

My son is now studying in SN K1 and I am really satisfied with the school.  I don't mean to deter your decision.  Just want to say ... Trust your kid's and your own intuition, I believe that all kinders are good in nature...   

If you get fed up and want to know more about SN, feel free to talk to me..

BUT金巴倫的校長就比較死古古,IN的時候老師就好似趕時間好快IN完,校舍又小,感覺上不是很好, :cry:

Maybe I hold a different view to you. Last year, I also met the SN principal on the day of interview, she was really a down-to-earth principal and was very involved in the school activities.  I am really impressed by her, as to the school teachers, they are very nice and attentive to the kids.

If you can make up your mind to choose York, congrats!

I also went to SN for interview on 10/29,
and i found the teachers and the headmistress are overall nice .. not 死古古. teacher wass so patient and asked my son.. overall my feeling is okay.

winnie30 寫道:BUT金巴倫的校長就比較死古古,IN的時候老師就好似趕時間好快IN完,校舍又小,感覺上不是很好

我仲報o左根德園同創價, 睇o下我地個小朋友有無機會做同學仔先    

C-PA,
因為約克的英文教學非常之好,我一直覺得小朋友的英文程度很重要,而且好多朋友都在約克就讀,口啤很好,約克的校長也很SMART,她是約克的創校校長,她非常著重英文,我去交留位費的時候,也觀察到老師都好開心接小朋友落車,約克的小朋友各各都好SMART及守紀律
我都有報根德園及培正,到時如果收咗,再作打算,如果不收,我就一定選約克,還有我老公的同事係喇沙毕业的,他說約克非常好,金巴倫就普通.
hinhin.mami ,希望我們的小朋友可以成為同學啦
你有没有再選其它幼稚園

Hello monmantong
Have your son interview another school also ?
finish ??
My daughter will have interview in coming sat in SN,

Hello Savanawong
Have you receive my email ???

kimimi,

will have interviews for Victoria, St.Cat, kenville, Keen Mind.

Hello savanawong,

I am also thinking about SN and Kentville.

I have paid the regist. fee for SN already, and will have Kentville interview on 12-Nov.

I am thinking what primary schools that each kinder will have advantage to enroll.

:
‹ 上一主題|下一主題