用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無06年會在元朗區讀K1, 入來傾下 ^_^ ... ...
go

有無06年會在元朗區讀K1, 入來傾下 ^_^ ... [複製鏈接]

有無06年會在元朗區讀K1, 入來傾下 ^_^ ...

My son will study K1 in Yuen Long, but I still not decide which school is suitable for my B. Any advise, please share, many thanks !

My choice are : 真光 or 生命堂    

Re: 有無06年會在元朗區讀K1, 入來傾下 ^_^ ...

我囝囝都係出年讀K1,我首選係"肖珍",跟住"生命堂" &
"真光",肖珍11月5日開始派form,我到時會去肖珍 &
生命堂參觀,睇吓學校環境。

之前有BK媽咪話"肖珍",上至校長,下至嬸嬸都好nice,
d小朋友返學都好開心,但係每班收生數量比較多,成三
四十人,地方比較細,而"生命堂"&"真光"地方就比較大。

(真光)比起(肖珍)&(生命堂),程度比較深,視學報告話
(真光)無咁注重德育,注重成績多d。

我諗都要自己去視察吓先知。

Re: 有無06年會在元朗區讀K1, 入來傾下 ^_^ ...

Hi longheibaby,

唔知這三間schools 有冇 open day 呢, 我都想去視察

真光 - 打過電話問,佢話無得比你地d家長參觀。
肖珍 - 參觀時間: 逢星期六(9:00am - 12:00pm)
生命 - 參觀時間: 逢星期六、日(9:00am - 5:00pm)

真光 - tel: 2476 5623
肖珍 - tel: 2479 4262
生命 - tel: 2476 9363

[quote]
++EE 寫道:
Hi longheibaby,

唔知這三間schools 有冇 open day 呢, 我都想去視察

Hi, longheibaby,

Thank you for your information !

hello, 我囝囝都會係出年入讀k1, 對肖珍, 生命堂同真光都好有興趣, ,想問下如果要入去幼稚園參觀, 係唔係要預約..
(真好彩, 終於有元朗的家長出現, 真的好少見到有元朗的家長)

另, longheibaby, 係囝囝好可愛
另, 有無元朗的家長俾細路讀playground, 有無推介...
唔好意思, 剛搬返元朗住, 所以好多野都唔知.keke

BabyKC:

因今個星期六(肖珍)開始派form,而我又想當日一次過去
(肖珍) & (生命堂)參觀,所以剛剛打左電話去問(肖珍) &
(生命堂),兩間都話當日可以入去參觀,時間:9:00am
至12:00pm,其實呢兩間都可以係以下時間參觀,不過
最好打電話問左先去。

肖珍 - 參觀時間: 逢星期六(9:00am - 12:00pm)
生命 - 參觀時間: 逢星期六、日(9:00am - 5:00pm

我囝囝而家都返緊playgroup,逢一、三、五(10:00至
12:00),不過係屯門架,因為我係住屯門的,而明年我
將會搬去元朗,所以搵元朗d幼稚園。

BabyKC 寫道:
hello, 我囝囝都會係出年入讀k1, 對肖珍, 生命堂同真光都好有興趣, ,想問下如果要入去幼稚園參觀, 係唔係要預約..
(真好彩, 終於有元朗的家長出現, 真的好少見到有元朗的家長)

longheibaby,
咁你知唔知真光同生命堂幾時派表....

BabyKC:

真光 - 暫時未訂派表日期,12月先打電話問。
生命堂 - 大約2月派表,12月再打電話問。

BabyKC 寫道:
咁你知唔知真光同生命堂幾時派表....

Thanks,
想問下你的囝囝係唔係在柏麗廣場那邊playgroup?

up

longheibaby 寫道:
我囝囝都係出年讀K1,我首選係"肖珍",跟住"生命堂" &
"真光",肖珍11月5日開始派form,我到時會去肖珍 &
生命堂參觀,睇吓學校環境。

之前有BK媽咪話"肖珍",上至校長,下至嬸嬸都好nice,
d小朋友返學都好開心,但係每班收生數量比較多,成三
四十人,地方比較細,而"生命堂"&"真光"地方就比較大。

(真光)比起(肖珍)&(生命堂),程度比較深,視學報告話
(真光)無咁注重德育,注重成績多d。

我諗都要自己去視察吓先知。

Hello !  你好呀 !! 我都係打算比個仔讀呢幾間心水學校. 肖珍佢叫我星期日下午去報名同一次過比埋張form 比佢. 咁就唔駛走兩轉啦  12號interview 15 號就知道結果啦  希望個仔到時唔好喊同唔答人o野就得啦

BabyKC:

我個囝囝係井財街果間拔臣幼稚園讀playgroup,
形式好似幼稚園咁,唔洗我陪佢上堂,柏麗廣場
果d要媽咪一齊上堂架。

BabyKC 寫道:
Thanks,
想問下你的囝囝係唔係在柏麗廣場那邊playgroup?

evitalcm:

你好呀!又見到你,咁你有無去過(肖珍) & (生命)睇呀?
係喎!星期日去都好,等我打去(肖珍) & (生命)問吓星期
日有無得參觀先。

Hello !  你好呀 !! 我都係打算比個仔讀呢幾間心水學校. 肖珍佢叫我星期日下午去報名同一次過比埋張form 比佢. 咁就唔駛走兩轉啦  12號interview 15 號就知道結果啦  希望個仔到時唔好喊同唔答人o野就得啦

我想問下你地會唔會考慮入萊茵幼稚園?
另外我睇書話呢3間幼稚園面試時都唔會有家長陪同,唔知係唔係真的...

BabyKC:

呢3間都應該係,唔可以家長陪同面試架,
我有諗過面試當日,放個mp3係囝囝條褲
道,錄底佢點樣答老師問題。

而萊茵幼稚園唔會考慮,一來學費貴,二
來我覺得果3間會好d。

BabyKC 寫道:
另外我睇書話呢3間幼稚園面試時都唔會有家長陪同,唔知係唔係真的...

如果係咁, 我囝囝多數考唔到了.
而家佢連自己的名都叫唔出. 又唔多啋人.

longheibaby 寫道:
BabyKC:

呢3間都應該係,唔可以家長陪同面試架,
我有諗過面試當日,放個mp3係囝囝條褲
道,錄底佢點樣答老師問題。

而萊茵幼稚園唔會考慮,一來學費貴,二
來我覺得果3間會好d。

[quote]
BabyKC 寫道:
[/quote]

Hello Hello !! 係law , 我都記得你. 如果星期日去唔知會唔會見到你呢 ?? 我放工去過學校門口咋 . 冇入過去, 不過我星期日去的話會同佢一齊, 等佢對學校有o的印象嗎. 話時話你咁勁比個mp3佢怕唔怕比老師知道唔係幾好呀 ???  

BabyKC:

我囝囝講野都唔叻架!我朋友話未必唔收,只要當時你囝囝
有反應比個老師就得架啦!

BabyKC 寫道:
如果係咁, 我囝囝多數考唔到了.
而家佢連自己的名都叫唔出. 又唔多啋人.
‹ 上一主題|下一主題