用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生的家長們,有事請教
go

中學生的家長們,有事請教 [複製鏈接]

中學生的家長們,有事請教

各位家長,請問你們的子女現在還有睇卡通片嗎?因為我兒子現在讀中一,他現在仍然每天也要趕回家睇卡通片,(很熱愛那種),他正常嗎?

Re: 中學生的家長們,有事請教

各位家長,請問你們的子女現在還有睇卡通片嗎?因為我兒子現在讀中一,他現在仍然每天也要趕回家睇卡通片,(很熱愛那種),他正常嗎?

我會考期間還在自修室趕回家看卡通片,我覺得自己很正常。反而現在我不讓小朋友看電視,我感到自己有點不正常,甚至有點變態。

一個人最幸福的時間就是童年!
有可能就盡量使其童年加長而非縮短,難得子女依然喜愛卡通片,let it be!只要規定每天睇電視之“總時間”就可以!(中學生應該以1-1.5小時/天為限!)
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

我個仔係P.6 , 而家每朝早 6:00 一起身 , 開電視睇 " 大頭狗仔隊 ", 仲要錄埋 ,  星期日 " 超星神 " ,  仲有已錄左的 "兒歌金曲"................." 足球小將 " .........而家點攪呢 ????

第二時上了中學 , 味仲犀利 ????????

hpchingchingma

Pls check pm.

相信男仔比較遲熟,看卡通片很正常。我的也一様。

我到而家都熱愛架 !

我直頭係 -> 唔熟嘮 !  
Msma

真係唔出奇喎,我亞大(f.2)而家都仲睇'多啦a夢'啦....始終都仲係童年時期,有番d童真米仲好,想當年我中x (唔記得啦),米又係追足球小將,而家先覺笨,睇左幾集都仲未踢完上半場.....     

大頭狗仔隊....好睇架,我朝早趕煮飯乍,唔係一定會追架,係講d家養既狗仔流落街頭,所遇到既事架,好感人,有生離死別.....真係唔好睇少d卡通片呀....
HPChingchingma 寫道:
我個仔係P.6 , 而家每朝早 6:00 一起身 , 開電視睇 " 大頭狗仔隊 ", 仲要錄埋 ,  星期日 " 超星神 " ,  仲有已錄左的 "兒歌金曲"................." 足球小將 " .........而家點攪呢 ????

第二時上了中學 , 味仲犀利 ????????

阿女p6已經同佢講左呢幾個月放學唔準看電視, 最多第日買VCD比佢看, 佢真係好心散架, 比佢看就唔掂, 唔看已經唔得啦成績, 宜家只係食飯個段時間比佢看.

真係唔傾唔知 ,  原來有咁多小朋友都仲好鍾意睇
我以為我個仔成p.6 , 好BB tim   

"大頭狗仔隊"隨 開場和尾曲都好好聽嫁 , 原來故事也富教育性.     

rclamlam>>
我亞仔只好在星期六 , 日味霸住部 tv.

多謝各位回應。
我都覺得12,3歲年紀仲細,鐘意睇卡通片都唔奇,但問題係我個仔幾乎套套都要睇,星期六要學野時,佢就埋怨我好阻住佢睇卡通片,真係比佢激死!

tkkmama 寫道:
真係唔出奇喎,我亞大(f.2)而家都仲睇'多啦a夢'啦....始終都仲係童年時期,有番d童真米仲好,想當年我中x (唔記得啦),米又係追足球小將,而家先覺笨,睇左幾集都仲未踢完上半場.....     

tkkmama 寫道:
[size=medium]我覺得你講得好好,e 家啲細路咁多嘢要學真係少左好多童年回憶,例如:死黨的趣事、球友仔的吵架等等,如果小朋友無童年回憶實在太可悲。

我細佬成3x歲人, 我亞媽都投訴佢鍾意睇卡通片, 我諗可能佢細個成績唔好, 我亞媽唔比佢睇電視, 所以而家大個補償返
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

Agreed. 個時人人在自修室趕返家 6:00pm 做IQ博事, 唔睇第二日返學插唔到嘴.
judy 寫道:
[quote]各位家長,請問你們的子女現在還有睇卡通片嗎?因為我兒子現在讀中一,他現在仍然每天也要趕回家睇卡通片,(很熱愛那種),他正常嗎?

我會考期間還在自修室趕回家看卡通片,我覺得自己很正常。反而現在我不讓小朋友看電視,我感到自己有點不正常,甚至有點變態。

[/quote]

AGREE ~~小雲既玩具......        [quote]
哈里波特 寫道:
Agreed. 個時人人在自修室趕返家 6:00pm 做IQ博事, 唔睇第二日返學插唔到嘴.[quote]

櫺囹桼 寫道:
一個人最幸福的時間就是童年!
有可能就盡量使其童年加長而非縮短

難得你這樣說!
我外甥女最愛看卡通,她中二了!
我們也不會限制她,看卡通,總比去當'追星族'和
煲電話粥好吧!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題