用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼兒園vs幼稚園?
go

幼兒園vs幼稚園? [複製鏈接]

幼兒園vs幼稚園?

請問你們給bb2歲入幼兒園後, 會否k1轉讀幼稚園呢? 若會, 半日或全日?  我打算給bb12月入幼兒園, 因為一來給她學獨立, 而且我將會找工作做(現在是全職媽媽), 給99照顧bb, 怕99仲bb, 但又不知心儀的幼兒園(宣道會富山幼兒學校, 因為最近)好不好?  而且近來幼稚園接受k1報名, 若不報名, 怕錯過機會.  請指教.

可否分享一下你們為何給bb入幼兒園/幼稚園?

Re: 幼兒園vs幼稚園?

我因為要返工, 所以送囡囡去讀幼兒中心(全日班). 我而家都心大心細, 唔知出年轉唔轉去幼稚園好. 因為讀幼稚園好似可以學多D書本上的知識, 但我個囡超級好動, 唔慌會勤力讀書. 讀幼兒中心又好似比較適合佢.  

Web,

Would you tell me whether your BB study happily in nursery?  Have you applied K1?

I will let my bb study in nursery; I've also applied some kindergarten for one more choice to me.  I heard from a kindergarten that school fee to be paid on ~June 06, so there is time (between the period of paying school fee and of paying registration fee) to consider change or not.  

I also think that kindergarten's strong in teaching knowledge while nursery's in teaching self-care ability.  

connielam,

我個囡自細返育嬰園, 早已習慣群體生活, 加上佢天生"活潑開朗", 去邊度都會好開心, 故不能成為一個指標.  不過, 佢返幼兒園之後, 語言能力就真係進步

I've been told the academic exposure of nursery and kindergarten are the same, just that as nursery is for full day, the children can also learn how to take care of themselves and finish their workbook at school, and therefore  no homework. I am not working but I still put my son to full day nursery because he can be more independent and learn how to play with other children.

Dear all,
請唔好介意我叉把咀埋嚟,其實幼兒階段應學習的是書本以外嘅知識(語文除外),至於書本上的知識,睇日大把時間學啦!幼兒嘅天性就係好動活潑,就應該比佢係遊戲中學習,書本上嘅未必係佢嘅年紀可以明白,佢學唔識自信心就底,弟時唔鍾意讀書就c,應該培養佢有學習興趣先至最緊要。

To su-bebe,

我完全同意你的講法. 這就是我一直未能決定是否幫囡囡轉幼稚園的原因.  但除非我完全唔考慮比囡囡讀私小/直小, 否則, 囡囡讀幼稚園的話, 去面試時, "可能"會有小小著數.  學校方面就梗係話自己有教無類, 但如果我係校長, 有得揀, 我都揀個讀書醒D, 以保持學校質素啦.

其實幼兒園同幼稚園係一樣架,只不過幼兒園係2-6,而幼稚園係2.8-6咋,如果你覺得幼兒園淺d幼稚園深d,我就知唔會,係睇番你間幼稚園或幼兒園課程既深淺姐,有部份幼稚園佢地課程都會好淺架,有d又會好深,點解話幼兒園多d照顧呢,係因為佢大多係全日服務,二歲開始就有全日班多方便要返工既家長,而幼稚園就多係四歲先有全日班,但時間未必好似幼兒園敢咁方便,幼兒園返學時間係只放紅日假,而幼稚園一個聖誕節巳經放成個幾星期,所以淺與深並不關幼兒定幼稚的問題.
以前幼兒園係由社署負責,幼稚園係教署負責,以家協調左後,幼兒園的二歲為社署負責,而三歲以上都改為教署負責.

好多謝各位媽媽的意見.  其實最重要都是囡囡讀得開心.

有沒有媽媽在bb讀完幼兒園後, 給bb轉幼稚園? 是甚麼原因轉校呢?

Web,

不過, 我想問如果現在不先報幼稚園, 若明年才知道此幼兒園不大suit囡囡或囡囡讀得不開心, 到時才報幼稚園, 會否難報名? 而且會只有下午班可以報名?  請指教.   

To web,
謝謝你同意我嘅說法,不過,我教了幼兒園7-8年,總括嚟講幼兒園d小朋友醒d(勇於表達

connielam,

你可照報幼稚園

Web,

多謝你寶貴的意見!

‹ 上一主題|下一主題