用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小孩子不願說話醫生評估發展遲緩
樓主: rw903
go

小孩子不願說話醫生評估發展遲緩 [複製鏈接]

Re: 小孩子不願說話醫生評估發展遲緩

hi 稚言治語,

先謝哦咁詳細既回覆. ^_*

佢已先用耳鏡睇左話無問題; 跟住就係做"小山"測試, 佢話個小山偏離左邊唔係方格內, 但唔係橫直線; 再做聲音測試,  叫仔仔示意左或右耳筒有聲.

Dear 稚言治語,

請看pm.  謝謝!

YinTing:

資料已寄出,請查收。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

IRON 寫道:
hi 稚言治語,
佢話個小山偏離左邊唔係方格內

我剛問過一位相熟的聽力學家,他說偏在左邊表示"負氣壓",是中耳炎的徵狀。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

稚言治語, 可否也 send 一份資料給我? 請 check pm, thanks!

稚言治語 寫道:
我有一份教家長如何在家訓練小朋友語言的資料,請把電郵地址pm給我,我可以寄給你參考。

hi 稚言治語,

今日同仔仔睇左專科, 佢話唔係中耳炎, 可能係咽喉腺原體肥大, 影響耳, nose同呼吸, 聽日book浸會做睡眠測試.
‹ 上一主題|下一主題