用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06-07 李宗德小一 "分享區"
樓主: 家熹媽咪
go

06-07 李宗德小一 "分享區" [複製鏈接]

Re: 06-07 李宗德小一 "分享區"

APPLE媽 寫道:

各位媽咪:
PK家長該如何相認?
             [size=large]: 頭插鮮花…    手拿報紙…  戴墨鏡…
        相信next day 學校即call我們召開特別會議  

確實是非常期待,因當天會正式成為李宗德一員,因為我仔仔當天晚上參加跆拳道班,我只能一個人出席。同時提醒帶小朋友出席的媽咪:期望他們坐定定其實很高難度,學校是否有體貼的安排?
該用戶已被刪除

Janis&Jimmy :             

各位:
     週六的聚會經過一連串的遊戲  :打水仗—狐狸先生—猜領袖—解(人)結… …已完滿結束。但由於意猶未盡,當天參與的家長提出再聚會的呼籲,請大家一起來提供場地或形式的意見,更歡迎有興趣主持第二次聚會的家長與我聯繫,我們已建立一個活動聯繫網路。

各位李宗德小一06-07生家長:
        召集第二次聚會詳情如下

日期:    2006年9月2日 星期六
地點:    屯門 南浪海灣 會所(輕鐵豐景園站 614.507)
費用:    約100元每個家庭
               (費用包括場租及食物到會,多除少補。)
內容:    5:00—7:00 波波池遊戲(包場)
          7:00—8:00 活動室享用到會食物

報名截至2006年8月25日
有意參加者請致電家長Joanna報名或聯繫我索取報名電話。

Hi all:

每班既男女分配人數都係15/15
編咗班啦! 睇吓邊個係同班同學

1. 媽咪【Biranmami】小朋友【陳日謙】- 1D
2. 媽咪 【patee】小朋友【李柏誼】- 1A
3. 媽咪 【APPLE媽】小朋友【梁安彤】-1C
4. 媽咪 【winma】小朋友【】
5. 媽咪 【Pauline】小朋友【】
6. 媽咪 【Sammi_Mami】小朋友【王茜美】- 1A
7. 媽咪 【Janice】小朋友【李依霖】- 1D
8. 媽咪 【煒良媽咪】小朋友【陸煒良】- 1E
9. 媽咪 【830mama】小朋友【馬柏熙】- 1C
10. 媽咪 【connie3803】小朋友【高熙彤】- 1C
11. 媽咪 【Celia】小朋友【陳紀晴】- 1E
12. 媽咪 【家熹媽咪】小朋友【朱家熹】- 1C
13. 媽咪 【CY.Carol 】小朋友【周曉昕】- 1E
14. 媽咪 【sabrina2005】小朋友【】
15. 媽咪 【Jacky】小朋友【曾悅廷】- 1C
16. 媽咪 【jj13e】小朋友【吳澤銘】- 1E

Dear 煒良Ma Ma,

My daughter is class 1B.

How about your preparation for your son's first shcool day, I have phoned to school and they advise that children can bring one small bag, one bottle of water and some snack is ok, how about your plan? Will you join the Parent Meeting at that night of 1/9, I will join.

Hope can meet all of BK Mums during that night.

Janice, kiu36:

一齊我都準備好啦! 1/9 & 4/9我會自己帶仔仔返學, 1/9晚既家長會我都會出席, 希望到時會見到大家   

kiu36你加埋你囡囡個名係個list到啦

煒良媽咪,
唔該你幫我check埋呀女讀邊班喎!不過可惜同你仔仔唔同班添 :-|

APPLE媽 寫道:
煒良媽咪,
唔該你幫我check埋呀女讀邊班喎!不過可惜同你仔仔唔同班添 :-|

唔緊要啦! 我哋都可以再黎報料/交流都係一樣姐

JJ13E,

morning, 請問我們明天的gathering怎樣??

JJ13E 寫道:
各位李宗德小一06-07生家長:
        召集第二次聚會詳情如下

日期:    2006年9月2日 星期六
地點:    屯門 南浪海灣 會所(輕鐵豐景園站 614.507)
費用:    約100元每個家庭
               (費用包括場租及食物到會,多除少補。)
內容:    5:00—7:00 波波池遊戲(包場)
          7:00—8:00 活動室享用到會食物

報名截至2006年8月25日
有意參加者請致電家長Joanna報名或聯繫我索取報名電話。

830mama :
     對不起!這兩天太緊張沒有上來。
     感謝操作聚會的媽咪,一切準備就緒,明天正如約定時間.地點見面。

各位有小朋友在李宗德就讀的家長們

我在八月中已交小一申請表, 但未有附上profilio, 想問一下各位意見, 我現在再另外補上profilio, 或者是在面試時先補上好呢? 但我又担心如果面試時才補上, 面試老師只有約5分鐘左右的時間, 他有時間去看profilio嗎? 如果我現在另外補上又會否被老師覺得交份表格都攪到咁"論盡", 因我好想女兒能入讀李宗德呀.
又如果面試後肥佬, 連waiting list都唔入, 可以再叩門呢?

另外, 面試時應穿著幼稚園校服或便服呢? 因女兒不是讀萊茵,激活和英藝.....我看見萊茵的學生都穿校服去簡介會的,莫非會加分?

stella2005 :

上年有家長提供心得 , 佢地話小朋友著校服面試 , 其實都係專重既一種 , 校長同老師會覺得你專重返你間學校 , 印象分有冇得加我就唔知 , 但我覺得 , 未嘗唔係好事 ! 我仔仔上年面試 , 我都比佢著返激活校服 , 感覺係代表自己喺呢間幼稚園讀 , 專重間幼稚園 ... 不過 , 唔係太多家長著校服咋 ! 所以 , 問題唔大架 !

點解簡介會會有學生著校服 , 係因為 , 果間幼稚園直接同小學掛勾 , 冇著校服既 , 大多數都係自己自行參加 , 所以唔關係架 ! 上年我仔仔都冇著校服去簡介會 , 因為我地幼稚園有自己小學 , 學校唔會幫你攪 , 所以 , 我地bk 媽咪自己組人 , 交名單去小學參加囉 ! ^^
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

你仔仔現在是否在李宗德讀小一

我在八月中已交小一申請表, 但未有附上profilio, 想問一下各位意見, 我現在再另外補上profilio, 或者是在面試時先補上好呢? 但我又担心如果面試時才補上, 面試老師只有約5分鐘左右的時間, 他有時間去看profilio嗎? 如果我現在另外補上又會否被老師覺得交份表格都攪到咁"論盡", 因我好想女兒能入讀李宗德呀.
又如果面試後肥佬, 連waiting list都唔入, 可以再叩門呢?

[quote]
家熹媽咪 寫道:

上年有家長提供心得 , 佢地話小朋友著校服面試 , 其實都係專重既一種 , 校長同老師會覺得你專重返你間學校 , 印象分有冇得加我就唔知 , 但我覺得 , 未嘗唔係好事 ! 我仔仔上年面試 , 我都比佢著返激活校服 , 感覺係代表自己喺呢間幼稚園讀 , 專重間幼稚園 ... 不過 , 唔係太多家長著校服咋 ! 所以 , 問題唔大架 !

點解簡介會會有學生著校服 , 係因為 , 果間幼稚園直接同小學掛勾 , 冇著校服既 , 大多數都係自己自行參加 , 所以唔關係架 ! 上年我仔仔都冇著校服去簡介會 , 因為我地幼稚園有自己小學 , 學校唔會幫你攪 , 所以 , 我地bk 媽咪自己組人 , 交名單去小學參加囉 !

我已喺另一個TOPIC覆你架喇 ! ^^
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

謝謝
家熹媽咪 寫道:

我已喺另一個TOPIC覆你架喇 ! ^^
‹ 上一主題|下一主題