用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無辦法可以令小朋友d字寫靚d?
go

有無辦法可以令小朋友d字寫靚d? [複製鏈接]

有無辦法可以令小朋友d字寫靚d?

小朋友升小一後,寫字變左一個好大的學習問題(中英文都是)。   寫copybook有幫助嗎? 或各媽咪有其他更好的方法呢?       

Re: 有無辦法可以令小朋友d字寫靚d?

我阿仔都係寫字好唔靚,有心機時可以ok,一多功課但求快d完成就鬼畫符。連數字都係,自己計對了寫答案轉頭問番佢,佢自己都唔知係0字到6字,d英文a同u都差不多!我時時講英文串對、或計數計對都無用,寫出來令人睇錯好唔抵!
好似佢個名--黃梓朗。我就叫佢做黃、木、辛、良、月!次次都隔幾條街!

BB2WONG,

咁老師點睇呀? 我囝囝老師要我多留意佢d字, 特別在考試時, 如果唔係被扣晒的分就唔低啦。

學硬筆書法有無用呢?

可以去書局買本簡單o既硬筆書法俾佢寫吓都ok o架~
但唔好強迫佢每次要做幾多頁囉,係每日或間中俾"一個字"佢去學寫,只要佢能夠寫到一個跟人地個辦就可以"收貨"囉~佢肯放心機寫,其實跟到人地筆劃&字形比例,咁已經可以好靚啊,佢肯用心機,寫兩三次都可以收得工,佢唔用心寫,咁咪寫多幾次囉,,,,hehe
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

學書法好有用. 我細個時伯娘教我, 我囝囝現在學校有學逢星期六. 對於寫中文字時的筆畫好有用.

學書法好有用. 我細個時伯娘教我, 我囝囝現在學校有學逢星期六. 對於寫中文字時的筆畫好有用.

但要學幾耐才有成效呀? 我怕佢唔肯學, 因為都幾悶.

chichima33 寫道:

I use a plain paper to cover the original book , and ask my daughter to write on the plain paper first( need to write according to  the steps) . Just write few times for a word. then, she can write it on the original book much better.
Similar effect as the copy book .
糊塗 寫道:
小朋友升小一後,寫字變左一個好大的學習問題(中英文都是)。   寫copybook有幫助嗎? 或各媽咪有其他更好的方法呢?       
‹ 上一主題|下一主題