用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一...串英文字有沒有好方法?
go

小一...串英文字有沒有好方法? [複製鏈接]

小一...串英文字有沒有好方法?

囡囡幼稚園是活動式教學, 不用串字, 現在小一要串生字, 好似要囡擔泥禁...各位媽咪有沒有好方法?   

Re: 小一...串英文字有沒有好方法?

You can let your daughter join phonics class and it is the best way to improve her spelling ability.

kammoon 寫道:
You can let your daughter join phonics class and it is the best way to improve her spelling ability.

佢幼稚園校內外已經學了, 佢已經OK, 但串字...好似串MORNING, 佢用PHONICS方法會串MORNNING..

BO_BO ,
PHONICS is good for learning & how to speak the words, not for dictation. They are different.
If you want your kid is good for spelling or dictation, I think you will train her memory & alway to spell. May be use many times but no other methods.   

咁你可以試下叫佢一路抄,一路寸,咁樣我諗會入腦d,我仔讀幼稚園果陣寸字我都係用呢個方法,依家小一佢可以自己拎住本書自己寸,如果真係唔熟先會再抄幾次囉

用phonics係最長遠嘅串字方法,不過唔係100%,有D字都係要死記架!

至於phonics, 都有D rules要跟嘅喎!

我唔知有無記錯,morning有blended sound “or”, 所以一個”n”就得嘞!

如果只有一個vowel,例如bedding只有一個vowel “e”;swimming只有一個vowel “i”,所以”ing”前面嘅英文字重覆…….但係我唔肯定架,有無家長識呀?

twokidsmum

可以試下同佢玩scabble,反斗城有junior scabble賣(適合5-8歲),我都剛剛買左一套比我外甥玩(5歲)。佢可以係遊戲當中學串生子,你又可以趁機教佢多的生子,係一個唔錯既親子活動.

我以前都係同家姐玩識左好多生子,仲會主動查字典學多的生子添(無人迫我架).

我都有諗過買scrabble俾我個女玩,幾多錢呀?

版主

你可以自己整啲字母卡,同佢好似玩遊戲咁串字,又你亦可以將串好的字(放亂位置),叫佢排番啱,咁樣佢會易啲入腦.

junior scrabble (原來係5-10歲)反斗城賣$179.

very good idea!!
Lovely媽咪 寫道:
你可以自己整啲字母卡,同佢好似玩遊戲咁串字,又你亦可以將串好的字(放亂位置),叫佢排番啱,咁樣佢會易啲入腦.

我見Cambridge嘅Starters sample exam paper都好似有類似嘅題目(將D字母放亂位置, 要求考生砌好).

我上年造了一個"英文字母日曆"俾個女玩, 係佢未識寫字時學拼音, 我女兒玩得很開心.

Lovely媽咪 寫道:

我就自己用excel整左一大堆字母,七彩顏色....用透明膠紙包好先剪開一粒粒,咁好耐用o架~~亦方便每次拎出嚟溫習!
開頭溫習時,例如係monitor,咁我會先執左呢7個字母出嚟,佢望住本書串一兩次,跟手俾呢7個字母紙卡佢拼番monitor出嚟,,,拼啱左,就即時叫佢寫一次去本薄仔.......
個次序係先"聽,讀,串,寫"....對我個女嚟講,過程無咁悶,佢比較有心機去記,,,,,
我覺得用乜方法係睇番自己個小朋友性格,有小朋友可以抄寫過程心自己心入面串緊,咁平時做功課都可以對串生字有幫助,亦唔需要好似我咁攪咁多野,但我個女平時英文生字功課真係無用個心去記,抄幾次係為"交差",所以只好放棄用"抄寫方法"去溫習lu~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

exactly me too la !! 我個仔以前間幼稚園又係咁, 一d都唔著重串字, 依家小一開學突然要佢地記咁多生字真係好淒涼, 我每晚都教到好勞氣, 佢又喊時我又憫, 好煩, 我怕佢對英文科越來越抗拒 !!  我依家儘量叫我自已唔好迫得佢咁緊, 每日叫佢串識2個生字就算(一次過記太多反而仲反效果), 阿仔兩次英文默書85分 (原本我前一晚同佢默佢識晒架, 諗住點都會有100分啦, 但結果.....所以真係有d失望, 應該係"鄧"呀仔唔底). 但算啦, 我已同自己講"依家求學不是求分數"嘛, 放鬆d, 有85分唔錯架啦嚟安慰自已囉 !!  所以我依家好想快d同阿仔報名學phonic , 但我住馬鞍山, 唔知各位bk媽大家有無好介紹(沙田或馬鞍山) ??  thanks a lot !
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

BonnieKam ,
其實以拼音可以去到識串字都唔係一朝一夕o架,開頭只係對佢讀生字有幫助...要學到拼音都可以串到一個生字o既話,我估唔係一個一年級生咁易做得到,只係預佢串錯都唔會太離譜咋,,,,,,
我女幾年幼稚園學校都有phonic學,而家小一都有,開頭一樣要記每個字母發音,不如你先俾你個小朋友玩玩phonic遊戲,幫佢對英文提起多少少興趣先丫,若果佢本身已開始抗拒英文,而你又幫佢報讀多一科"英文",可能更反感呢~
phonic games pls click here
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我咪又系有這個問題, 幼稚園無串過字, 依家叫佢串字就兩行眼淚, 近這星期就好D, 只系眼濕濕, 我同個囡講, 阿媽都無發惡又無話您, 只系叫您串字, 都唔使眼濕濕架, 重要扒系張枱度, 無哂神氣, 我都好想發惡, 但一諗到佢又兩眼淚, 跟住就會張開大口喊, 我又將個惡字吞返落肚, 跟住佢老豆攞住雪條走出來同佢分享, 佢又好D, 串得專心左, 唉....串字真系需要時間比佢地适應架, 我依家又系自己整play咭, 將學校的work sheet  copy再重新剪裁過, 整落咭度, 個囡又覺得好得意, 又好似好D, 不過未完全改善囉, 我都系著小著小同佢串, 希望佢有進步啦!
________________ KiuKiu媽媽

我個女學左8個月幼聯phonic plus,d report 係good架.幼兒園已默英文句子,第一次同佢溫英默,都係好似大家咁.monitor 同morning佢好記得wor.有d字我叫佢望住我個口型,佢就知係咩字母音,但有d真係記吾到或我吾知點叫佢記,好似This咁,成日吾記得Th,thank,friend..默十次十次都吾識..我發現佢地不論中文或英文都係識睇吾識寫..點算好 ?

cameo

Thank you very much for your advice and sharing, I will try to play the phonic games with my son first. tks !!
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

我仔就不算做怕串字的了!自K3開始,我就要他每天將學過的英文字串5個,一路纍積。

現在P.1,英文默書的問題不在串字,而是標點,常把exclamation mark & question mark 意思搞亂,把 "It's"寫成"It,s"。。。

有時遇到較長的字,例如:difficulty / serve / relatives,如果串極都串不到,我就會用最原始的方法,叫他抄20次,讓他眼到手到心到。

串字呢家嘢真係考起很多小朋友, 我仔都係讀英文幼稚園, 學哂phonics ,外藉老師都話佢英文底子唔錯, 印象中佢k3時, 因為要串一些簡單的字寫簡單句子, 開始對英文無咁熱衷. 佢自己用phonics拼,但會拼到亂哂龍. 舊年Christmas時, 朋友都送了一套junior scrabble比佢, 但我覺得因佢哋啲字庫唔夠, 佢玩玩吓就無乜心機, 現在小一要温書又無乜時間玩了(因為過程長,你要guide住佢), 依家都係軟硬兼施,得閒就叫佢串吓比我聽.暫時默書都幾好.
‹ 上一主題|下一主題