用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 葵青區Band2有邊o的中學好?
go

葵青區Band2有邊o的中學好? [複製鏈接]

葵青區Band2有邊o的中學好?

想請交大家, 係葵青區共有三十多間中學, Band 1既中學大多數我都知道有那幾間, 但Band 2既中學我就唔知有邊幾間, 而且有無Band 2中學係英中? 本應想同阿女報Band 1中學, 但又怕佢讀唔到, 又怕成績達唔到Band 1要求, 所以都要做定資料先.

Re: 葵青區Band2有邊o的中學好?

band 2 多數係中文中學,如果你想你個女讀英中,畢如報band 1 學校.
另外係"葵青中學"呢個topic,全部都係講band 2 中學,你tick番入去睇.     

Nymph_ 寫道:
band 2 多數係中文中學,如果你想你個女讀英中,畢如報band 1 學校.
另外係"葵青中學"呢個topic,全部都係講band 2 中學,你tick番入去睇.     

我都有看內容, 都只係請個幾間, 所以都唔係好清楚, 但係阿女既成績都係Band 2, 如果報Band 1會唔會好危險?

你要報Dband 1生次選嘅學校.伍若瑜band 2 生好難入架,因為係band 1 生次選嘅學校. :  :  :

伍若瑜係 04-05 收左 92.8% band 1 生, 其餘是 band 2生.
Yesmee

Yesmee 寫道:

伍若瑜係 04-05 收左 92.8% band 1 生, 其餘是 band 2生.

Yesmee,

係咩? 伍若瑜升左級咩? 點解我同學(係教師), 佢話自行收生唔需要考伍若瑜.

rclamlam:

聽朋友講伍若瑜係 band 1架...

收生情況係04-05明報升中撰校全攻略得來的資料., 仲有自行收生競爭都好犀利, 8.33 人爭一個位. 只收 24人.

rclamlam 寫道:
[quote]
Yesmee 寫道:

Yesmee,

係咩? 伍若瑜升左級咩? 點解我同學(係教師), 佢話自行收生唔需要考伍若瑜.[/quote]
Yesmee

rclamlam:

如果你女係band 2頭,而且有課外活動獎項的話,俾個見建議你,幫佢自行報女校呀 不過派位就唔好駁啦

我都有看內容, 都只係請個幾間, 所以都唔係好清楚, 但係阿女既成績都係Band 2, 如果報Band 1會唔會好危險?

tkkmama,

番而係電腦派位唔好博女校? 點解呀?
我阿女無咩特別獎項, 只係學緊古爭, 書法同女童軍, 係學校就做風紀, 所以機會都唔大架, 係我朋友叫我自行都係博個兩間女校.

因為葵涌英中位少,大約6:1 乍,即係就算係BAND 1 生都只有一半入到英中架乍,萬一真係入左BAND 2 既話(電腦中既數據為準),而你又幫佢選英中(又萬一個隨機數好後),就會派到好後好後架啦.
又點解自行可以揀呢: 1. 只係入左一次分,可能成績仲有進步, 2. 如果有其他獎項,又岩學校既發展既話,都會收左先架, 3. 又如果你女好合老師眼緣....
tkkmama,

番而係電腦派位唔好博女校? 點解呀?
我阿女無咩特別獎項, 只係學緊古爭, 書法同女童軍, 係學校就做風紀, 所以機會都唔大架, 係我朋友叫我自行都係博個兩間女校.

tkkmama ,
我都想阿女好似p.1時咁, 唔駛電腦派位已經收左, 個時都好難入個間學校(唔係宜家讀緊個間), 除左收over 5分既學生之外, 淨番收5分生既得幾個位, 阿女係其中一個, 所以個時好開心.
葵涌雖然Band 1英中得6間, 但係Band 1既中中都有幾間, 再唔係就揀中中囉.

咁王少清好唔好?

mada,

王少清唔係葵青區架, 係荃灣區架, 王少清近幾年成績唔錯, 聽學校老師講已經由Band 2升做Band 1, 不過唔係英中, 係中中.
‹ 上一主題|下一主題