用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 哪間好呢?
go

哪間好呢? [複製鏈接]

哪間好呢?

有朋友個女今年小六,佢係英國人,係英國讀緊書,但係出年佢要跟我朋友返黎香港一年,所以我朋友想問下邊間國際學校好,同埋價錢?
***南無阿彌陀佛***

Re: 哪間好呢?

你朋友出年嚟, 係咪要揀中學呀? 如果係, 我覺得 King George V 幾好.... 我姪仔都係讀完去咗英國升大學....

史路比 寫道:
你朋友出年嚟, 係咪要揀中學呀? 如果係, 我覺得 King George V 幾好.... 我姪仔都係讀完去咗英國升大學....

Hi, can you tell more why you think KGV is good?  Do the students behave well?  Do you know how is this school if compared to local elite schools such as St. Paul Co-ed, DGS/DBS?

Thanks a lot.

WYmom,

其實每間學校都有佢的好處... 好難比較.....
而我覺得 KGV 好.... 係因為覺得佢地對學生都有各方面的要求 (名校實對學生有要求, 唔通真係求學不是求分數咩... =_=|| ) , 而且仲可以平衡到.... 唔會話偏重於其中一方的教育... 國際學校嚟講, KGV 算唔錯....

史路比,

Thanks for your advice.  I know that KGV is good, only that it has very minimal Chinese class.  May I know if your nephew learnt Chinese by himself during secondary?  Or just forget all the Chinese writing gradually...

WYmom,

我姪仔中文就一般啦.... 都應該算有中三程度.....
要佢寫可能要諗好耐, 但係睇就一定無問題....
佢的國語有靚絶的北京口音....
英文唔駛講....一定係掂啦.... 個人都去埋英國讀書咯......

史路比 寫道:
幾多錢一年呀?   
***南無阿彌陀佛***

史路比 寫道:
WYmom,

我姪仔中文就一般啦.... 都應該算有中三程度.....
要佢寫可能要諗好耐, 但係睇就一定無問題....
佢的國語有靚絶的北京口音....
英文唔駛講....一定係掂啦.... 個人都去埋英國讀書咯......

請問妳姪仔係邊度學到咁好的普通話?KGV 抑或外面學抑或其他方法?

中三程度 for ESF schools,
not bad wo !

He learned outside school lessons ?

醒目開學勳章

‹ 上一主題|下一主題