用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 雙簧管的價錢
go

雙簧管的價錢 [複製鏈接]

雙簧管的價錢

請問一支的價錢太約多少?  大陸製造的還是其他地方?  易上手的嗎?  哪裡有得學?

Re: 雙簧管的價錢

最便宜的 yamaha 應在賣 $9800, 最近好像有特價1, 但不記得了, 不要買大陸做的好了, 大陸造的也要 $6000, 倒不如考慮買二手的吧
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

木製的oboe比較好吹.
如果買得起就買支Loree廠的Cabart, 2萬多, 容易吹及音色佳. 二手價非常好. 約16000-18000不等.

如果想買平的話便是yamaha了.

嘩! 乜咁貴的.  要成萬蚊支.  阿仔係學校選了學這種學器, 如果要買的話咪好甘.

請問有冇得租?  where?  咁係唔係要買過支"咀"換上便可, 或要注要些什麼呢?

bty, 乜oboe唔係本製的咩?  

小時候在音統用了四千完左右供斷了一支
基本上不難學, 但要有心理準備第一堂時可能一"粒"音也吹不到  

以前當然甚麼也便宜

我小時候買一支 E11 才 $4200
現在也要 $8500 啦.....  :  :

樂器也升值   
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

現在真的什麼也物價高漲.

不過, 當時我那支 oboe 都唔只四千元, 只不過音統處會一開始會讓小朋友交學費和樂器費. 如我我那支 oboe 值一萬, 上一位學員交了6千元樂器費就退學, 我只需付四千元就可擁有.

char.chan 寫道:
基本上不難學, 但要有心理準備第一堂時可能一"粒"音也吹不到  

咁即係話有機會要睇彩數??  如果前學生只係比了2千, 那麼自己咪要比8千囉.  當然, 件樂器如果咁貴, 初學買2手就最化算, 但係其實衛唔衛生的呢?  

現在真的什麼也物價高漲.

不過, 當時我那支 oboe 都唔只四千元, 只不過音統處會一開始會讓小朋友交學費和樂器費. 如我我那支 oboe 值一萬, 上一位學員交了6千元樂器費就退學, 我只需付四千元就可擁有.

[quote]
[/quote]

烏龍媽媽: 咁即係話有機會要睇彩數??
me: 都係架

烏龍媽媽: 但係其實衛唔衛生的呢?
me: hm, 咁oboe既咀基本上是要常更換的 (通常1-2個月就會吹爛) 至於, 管內的口水, 就要靠一條"毛毛"清理一下. 而且音統處借出之前都會清理過, 都衛生既

多謝你們的意見.  不過阿仔原來又改了學樣重冷門的叫"巴松管".  有冇資料可提供呢.  當然最想知道就係價錢, 會唔會好貴的啊?

我已另起新題目向各位指敎.

‹ 上一主題|下一主題