用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 想問閃卡教學
go

想問閃卡教學 [複製鏈接]

想問閃卡教學

bb從個零2個月,開始閃英文卡,後來又加入中文卡,需唔需要用番之前的卡? 怎樣知道bb已學會?? 每日加5張我覺得太多,做唔到bb意猶未盡時停,如果每日減少卡的數目,是否每張卡閃夠15次就可以??

我想加入點數卡,又覺得只閃中英文卡已經好混亂.....

煩請有經驗mami指教!!   

Re: 想問閃卡教學

我囝囝初初出世已開始閃, 以下是個人做法, 希望可以幫倒你啦

需唔需要用番之前的卡?
0吾需要, 遲些做短句句子會用番

怎樣知道bb已學會?
我0吾知架, 咁細個, 我都無理, 照閃咋. GD都話0吾好考試, 但大個D就可以取兩張或以上卡, 問佢那張是"XXX", 本書有講架. 我一
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

我有D問題想問呀:

1. 學加數數式,學到幾多條時才開始學減數呀??

2. 如果在第二階段沒有從溫第一階段的字彙時,小朋友會否因此而忘記架 ??

一日三次,每次三條,即每日九條,兩星期後可以學減數。
我就一日只做到最多兩次,其實可彈性處理

咁即是學到大約126條,就學減數。

我現在大約每天學一次每次學3條,但其實已學了兩個多星期了。咁我是否繼續學學到126條,才開始學減數呢 ??

siubakto 寫道:
咁即是學到大約126條,就學減數。

我現在大約每天學一次每次學3條,但其實已學了兩個多星期了。咁我是否繼續學學到126條,才開始學減數呢 ??

其實學習時間的長短並不是主要問題,最重要是視乎寶寶的反應及其學習進度。要是他對看加數已開始生厭或顯得不耐煩,便可進入減數。另外,你亦可試試解題練習,如你的寶寶大致上都可以答對了,那麼亦無必要讓寶寶看足126條加數才進入減數呢!

多謝大家回應! 中文卡我停了一星期...想呢兩日諗好個schedule,減少卡數量,下星期再開始!

可是我兒子現在一見我取卡出來便別過臉去不想看似的. 我沒有考他呀. 我仍然繼續抓緊機會讓他看, 但相信已做不到GD所謂的愉快學習.是否他已學會, 所以不耐煩, 但又不考他, 那怎知道? 我應該怎麼辦? 停麼?

HI fat,

我囡囡剛剛睇到50點, 明天開始給她加數, 如你所講 : 學加數數式 "一日三次,每次三條,即每日九條"。 請問點安排51-100的點數咭來應付日後的除法呢?

fat 寫道:

一日三次,每次三條,即每日九條,兩星期後可以學減數。
我就一日只做到最多兩次,其實可彈性處理

我遇到問題 - 一攞起張咭, 囡囡就專登唔望, 隻眼係唔望張咭, kam 閃佢都睇唔到啦, 有咩辦法可提高佢興趣呢
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

點數咭和字咭一樣,對bb來說跟本唔會好有興趣!但由於我每次都係襯工人餵緊奶時跟bb閃,和跟好有眼神接觸,所以可以肯定佢會睇到,佢對點數咭興趣較好的時候是我跟她做加/減數,我諗主要是她愛聽我的聲音。
‹ 上一主題|下一主題