用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 問一問住址証明?
go

問一問住址証明? [複製鏈接]

問一問住址証明?

唔該!如果同爺爺同住,
要提供住址証明,
是否要填寫爺爺為監護人?
因為水/電/煤都是登記爺爺名,
還有冇其它方法呀?

Re: 問一問住址証明?

寫爺爺為監護人申請,就可用爺爺住址証明,
如果係保母的,除了保母的住址証明再加受權書.
咁很多人話亂報都得啦!
教署嗰次回覆係有方法查.

記得帶埋爸爸的出世紙正副本(可証明監護人爺爺的身份).

[quote]
raccoon_dog 寫道:
寫爺爺為監護人申請,就可用爺爺住址証明,

其實唔一定要亞爺做監護人, 都好睇學校情況.
好似我咁,我的地址證明全部都係老公名, 不過我問過學校, 只要帶有關可以證明到我都係住係到的地址, 學校都受.

記得要帶:
1) 亞爺的住址證明
2) 老公的出世紙證明 (因可能要認明佢地的父子關係)
3) 有你名或你老公名 (視乎邊個做監護人) 的住址證明 (例如手提電話費單)

最緊要有嘢 support 都可以帶哂, 通常學校都接受.
不過最好都係問清楚先, 因為明日已經係最後一日, 或者3個一齊去學校交 form, 咁就要邊個簽名都得啦!

祝好運

多謝你們的幫忙!唔該晒!

各位:

如果單位是租的, 而該單位的電話費單是爸爸名的, 是否可以做地址證明呢?
亨受和孩子的每一秒鐘!

各位

請問大抽獎可唔可以借朋友的地址報呢

政府無限定單位一定要買先得ga.由爸爸做監護人,電話費,水費,電費單或租約等都可作地址證明.
牡丹 寫道:
各位:

如果單位是租的, 而該單位的電話費單是爸爸名的, 是否可以做地址證明呢?
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

原則你有地址證明就得,不過教署每年都會用電話抽查.若經查到借地址,會被取消已派學位,曾有此案例.不過講真被查到的例子不多,最大問題反而是閣下覺得個人誠信的重要性,是否值得在孩子面前作榜樣?
ccdccl 寫道:
各位

請問大抽獎可唔可以借朋友的地址報呢
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...
‹ 上一主題|下一主題