用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好多功課 !! 好大壓力 !!
go

好多功課 !! 好大壓力 !! [複製鏈接]

好多功課 !! 好大壓力 !!

我女兒今年唸K3(高班), 毎天要 :
   1) 學寫2個中文字  (寫1 page)
   2) 學寫1或2個英文字  (寫1 page)
   3) 做中文worksheet
   4) 做英文worksheet
   5) 做數學exercise 及workbook(1 page)

另毎週也要黙寫英文及中文句子或生字, 又有computer homework.

請問算不算多功課? 你們的孩子在幼稚園階段會感到壓力嗎?

我(不是我女兒)巳感到很大壓力 (覺得女兒好慘), 想向學校反映,  但不知會不會太傻  (因為很多家長都希望學校多給功課), 所以想先向各位媽咪取點意見才行動.   thanks  a  lot  
     :  :  :

Re: 好多功課 !! 好大壓力 !!

Bluejazz,

想請問你囡囡讀邊間幼稚園呀? 又會咁多功課既

Bluejazz,
唔好意思,想問下係邊間學校(幾好喎),不過好似欠左周記和剪報.

是元朗的珈x幼稚園(在元朗區幾出名), d先生的確幾有水準.

不過我個人覺得d kids 會not feel easy. 

am I having problems with such feeling (as many parents want put much stress on their kids).  

QUINCY121HK 寫道:
Bluejazz,
唔好意思,想問下係邊間學校(幾好喎),不過好似欠左周記和剪報.

???為何說幾好!K3就要做那麼多功課,學習對她已成苦事,如何有學習的樂趣,孩子還有漫長的學習生活要過呀!
此外,有水準的老師就不會要求孩子做那麼多功課!         

BabaMama,
其實學習唔係苦事(當然好既學校同老師好重要),我個女今年升小一,舊年N3每日要做1PAGE中文生字或句子,1PAGE英文生字或句字,數學工作紙,(另每星期要做一篇週記,一篇剪報,中英文作句各一)未計油顏色呀,默書呀等.但小朋友一D都唔辛苦,因校方係令小朋友自發去做,越做越開心(因為有得介紹自己的功課比其他同學仔睇)現在升左小學對於做功課完全無問題.

我和我老公都是hk教育制度下的所謂degree holder(其實只是填鴨仔).我們以前毎年都要好緊張D成績才可以讀上去, 所以很明白HK教育制度的苦況, 不想我們的下一代都重滔覆轍, 所以我們在家採用活動教學. 

我見到BK很多媽咪都買DISNEY美語�WILD GOOSE�SESAME STREET 等VCD給幼兒, 但我們都沒買, 只用daily conversation及買書教她, 很多朋友說我攞我女兒”教非”, 我係唔係好唔responsible? 

I just feel that the kids nowadays are very poor.

請問你在那一間珈琳呀? 我個女那間沒有這麼多功課的, 另外毎週只是要黙五個英文生字 / 兩句中文句子 / 生字. Computer 的作業是在學校做的. Worksheet 都係一得星期一張, 好似逢星期五就有Worksheet做. 點解你女女多咁多功課?????????

Bluejazz 寫道:

我女兒今年唸K3(高班), 毎天要 :
   1) 學寫2個中文字  (寫1 page)
   2) 學寫1或2個英文字  (寫1 page)
   3) 做中文worksheet
   4) 做英文worksheet
   5) 做數學exercise 及workbook(1 page)

另毎週也要黙寫英文及中文句子或生字, 又有computer homework.

請問算不算多功課? 你們的孩子在幼稚園階段會感到壓力嗎?

我(不是我女兒)巳感到很大壓力 (覺得女兒好慘), 想向學校反映,  但不知會不會太傻  (因為很多家長都希望學校多給功課), 所以想先向各位媽咪取點意見才行動.   thanks  a  lot  
     :  :  :

siuonon,

is yours half-day?

computer homework : done at home
worksheet : not just one every week (distributed irregularly every week).

their workload can be compared to some famous schools on the HK Island (according to what was told by my friends).

QUINCY121HK 寫道:
BabaMama,
其實學習唔係苦事(當然好既學校同老師好重要),我個女今年升小一,舊年N3每日要做1PAGE中文生字或句子,1PAGE英文生字或句字,數學工作紙,(另每星期要做一篇週記,一篇剪報,中英文作句各一)未計油顏色呀,默書呀等.但小朋友一D都唔辛苦,因校方係令小朋友自發去做,越做越開心(因為有得介紹自己的功課比其他同學仔睇)現在升左小學對於做功課完全無問題.

QUINCY121HK
你的小朋友對做功課那麼有興趣當然是好事,也是每一個父母的期望,自動自覺做功課。但事實不是那麼多小朋友喜歡做那麼多功課,而且也不是每樣功課,每次都有機會與同學仔分享。

如小朋友沒有興趣,又要應付那麼多功課,結果也是小朋友苦,家長苦。學習又如何成為趣味!

同時,我因為小朋友也聽了一些教育的講座,多功課不代表好,因許多幼稚園以多及深的功課,去吸引家長入讀,但如學校及老師是有專業的知識及操守,根本知道以兒童的發展來說,兒童手部肌肉發展是要五歲以上才完全成熟,過多的書寫練習,會影響兒童的手部發展,所以我有此的看法。

BabaMama ,
我都好明白你想法,因為小朋友做功課係唔可以迫的,會令佢有恐懼感,所以我每日都會陪佢做功課,如果當日的字寫得靚,我會送個貼紙比佢,如果唔靚的話,我就會安慰佢話下次寫靚d,
仲有每次寫生字,我都會講下生字的內容(例如: "生"會有生氣,生活,生命等)等小朋友唔會悶,其實小朋友自己都愛比較,
當發覺自己識多左,佢地會好有自信.這是我個人的經驗.當然亦好睇小朋友的性格.我個女每次做完功課都會要求做課外練
習,因為佢自己話小學少功課做.

我今早搭MTR 有個媽咪同囡囡一齊做功課,個妹妹好 like 做功課& 做得好快,見佢約20-25 mins, 已經做咗幾樣每樣最少一頁的功課,我諗係願意否而非量的問題!
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

我覺得要喺香港生存(不理大人或細路), 一家要work hard, play hard.
知足知不足, 有為有不為

Bluejazz,

我都冇買任何Disney美語....等等東西, 我囡囡只有兩歲, 但囡囡已經可以講句子, 聽得明我講的英文, 唱廣東歌, 英文歌, 國語歌。這些都是我們一家人合力的成果。如果只是買那些東西, 而沒有花時間培小朋友一齊學, 才是
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

yuenwa,

聽完妳的一番話, 我好開心我唔係alone的.

其實我的孩子記性好及聰明 (自誇了, he…he…), 但她就是不喜歡做功課 (她老是投訴手腕好痛, 有時我真的搞不懂是真還是假, 只好讓她做一會又休息一會, 所以做得好慢),  好頭痛 !!!!!!

但我讓她在網上學習, 她就會好”醒神”, 記生字都比平時多及好.   

如果供她讀國際學校又有點吃力, 所以唯有讓她適應傳統學校的教學模式 (不過莫説是小孩, 要大人重覆地抄寫及記那麽多東西都會覺得poor的. 因我直至現在都要(被逼!!!)進修,  嗚….嗚….., 所以有感而發).

政府老是強調”終身學習”,  如果下一代終身都被灌以那麽多的”鴨仔飼料”,  真是終”辛”學習了.  

Bluejazz,

你留意一下QUINCY121HK的說話, 她指出的不是功課越多越好, 而係如果有正面的動力推動小朋友自理和主動學習, 功課多少, 對於小朋友不是問題, 或許小朋友找不到做功課的樂趣。也許你可以嘗試一些方法, 如QUINCY121HK所講, 用讚美的說話, 用小小的禮物(貼紙)獎勵, 可能會有所改善。

QUINCY121HK和我的小朋友都在同一所學校讀書, 那裡的老師都很注重小朋友個人發展, 老師拿做得好的功課出來分享, 使小朋友知道, 自己的努力是會得到讚賞, 這正是正面的動力。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

yuenwa,
多口問一問?? 咁妳個小朋友又o係邊間讀書呀??? 我對我個囝去邊間讀, 都仲未有 any idea 呀??? 聽妳咁講 間學校又好似好好喎!! 我想知多d咋!! THANKS!!!

731mon,

基督教服務處時代幼兒學校, 你去我地個topic看看

Topic Name: 基督教服務處時代幼兒學校 - 2005 NC班

jessicalau,

老實說, 我囡囡下星期才開始返學, 我參觀過他們上課, 的確很合我心意。再認識其他同學的媽咪(如QUINCY121HK), 她們的小朋友上了小學, 很能適應, 自理自學能力都很高, 這很乎合我的要求, 再加上是政府資助, 學費不高。有媽咪告訢我, 她囡囡喜歡班主任多過她!

這幼兒園不是甚麼名牌, 校園不大, 沒有很多學生, 高低年班同學都能互相認識, 很有大家庭的感覺。老師很有耐性和家長溝通(經常通電話), 我想, 大部份家長所要求的東西, 這學校都做得很好。

聽說他們在旺角的分校(雋匯幼兒園)的waiting list超過100個學生, 另一大坑東分校, 在這裏有一topic叫"優質教育-大坑東幼兒園", 這能反映基督教服務處旗下的學校, 令很多在職父母都很放心把小朋友交給這學校。

最重要係作為父母, 你有甚麼要求, 你希望小朋友得到甚麼類型的教育。我說甚麼都沒有用, 最緊要你們實地參觀, 了解一下學校運作。
‹ 上一主題|下一主題