用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我們憤怒的原因
go

我們憤怒的原因 [複製鏈接]

我們憤怒的原因

各位在特殊教育內之家長,

相信有部份家長已經耳聞目睹最近的罵戰,我本想息事寧人,但我覺得必須還回一些家長的清白,故此我將一些回應對答收錄在下,以便大家知道清楚事件經過.請作好睇很多字的準備.

於05-09-15 20:42
joey媽媽 寫道:
bandband
話時話你申請入小學填表時有無填特殊編號,因我覺得你好似學校真無咩野支援比你喎!例如有輔導老師跟下個仔之類咁.
點解我地有..因為是政府批了1-2萬比學校來支援我地個仔,咁你又無申請呀   

因為我仔一入學教佢嘅個個老師都會知我仔係A仔要特別照顧,連輔導老師無經驗之下都要係暑假進修自閉課程來準備協助我仔仔,所以你無可能無支援GA

於05-09-15 20:46
bandband 寫道:
我嗰陣無填到呀...!但係之後雅蘭街嗰位心理學家又話無關係喎!!又話佢地將評估交咗俾教統局,教統局會將份評估俾學校...佢話有無填到都無分別喎... 我都唔知點解

於05-09-15 21:01
joey媽媽 寫道:
我估計你現時係學校無支援係呢個原因,因為要睇你又無填個特殊NUMBER而批$$比學校做野,所以你真要問下你學校社工喇!如學校真無收到你仔仔筆$$$,叫社工快幫你申請番,如果唔係學校會無咁多野支援你仔,明唔明

由 bandband 於 2005-09-20 14:11:10
stella,
至於學校嗰邊,我諗住放學同老師傾吓,睇吓係咪真係有咁既需要(政府支援),始終同咗班主任/校方嗰邊傾會好啲既,始終多啲溝通,而且我都仲十五十六唔知好唔好要好,始終都係想佢過番一般既學校生活,如果太多支援(幾個治療師又有輔導老師...),我怕太過就佢,佢又感覺到自己同其他同學唔同,到時佢又是亂諗,又是搞到佢又睇死自己...咁就唔好啦...我都唔知呀...所以都係同學校嗰邊溝通咗,我至再作決定...

由 bandband 於 2005-09-23 12:52:57

stella & Joey,

同埋我想問吓大家意見,我之前咪去咗北角渣華道嗰間言語治療師度做評估既...個治療師同我大佬講話我個仔最好一星期做三次治療(訓練),你話如果我真係咁樣做妥唔妥當呢...硬係覺得多得滯,個仔未必捱到,再者其中有兩日係一定要係閒日,仲要話係晏晝一點/點半既時間,做個半鐘,咁即係如果做既話,我個仔每個星期都有兩日要同學校請假,我大佬話叫我番屋企自己教番個仔功課,但我同老師都認為白白唔上幾個堂(點度都係有個英文堂响下晝時段...),都擔心佢跟唔番個進度,班主任就話先同學校社工傾咗先,我叫班主任下星期至答我都未遲...但我同老公都覺得咁樣唔單只大人會辛苦,個仔都未必捱得住,驚個仔辛苦之餘又怕會有反效果,我就prefer剩係做星期六一次(每星期六),但我老公就話唔好做,因為佢覺得個仔反而仲覺得自己同其他小朋友唔同,會唔開心甚至無自信或者變得反叛,我老公認為當務之急係幫個仔融入到小學既生活,就唔好搞咁多花臣嘢...我都覺得係...只係我大佬家吓好似俾人催咗眠咁,企硬話要足三堂,每堂仲要個半鐘~!!!我覺得個仔捱唔到,噚日佢上埋功課輔導班後番嚟係咁二食完個飯,七點幾就自己入房昏迷咗~!搞到做唔到啲功課~!如果再加埋嗰啲所謂訓練,我真係怕迫到個仔埋牆...

大家意下如何?每星期三堂好,一堂好,定係唔好做訓練,當佢係一個普通小朋友咁教至好呢???

由 joey媽媽 於 2005-09-23 13:35:07
bandband
當然訓練呢d o野愈多愈好,但我都覺得一星期一堂都ok,其他時間比返佢學其他野,學校生活都會有野學其實你成日都怕d人唔係當佢普通小朋友咁教,呢種諗法有時會害左你,我覺得我們係搵一種專業技巧嘅人或方法幫我地個仔先,而真不是一般教導普通嘅方法,普通老師同治療老師教法技巧都會有分別,你明白嗎?我地有左d專業人士糾正佢之後,佢亦可以融合普通小朋友到亦都可以比d人用普通方法教佢,講真果句,如果我唔係有呢個仔,我唔知我自己十年多教學生涯裡面原來可以係技巧上可以更豐富.

由 kmwun 於 2005-09-23 14:07:17
bandband
我同意joey媽媽嘅意見,一星期一堂都ok。我仔仔上st每次一個鐘都好攰,個半鐘你都要睇吓顯霖夠唔夠精神。每上多一堂都會幫到d,但成效同收費要平衡吓,可能自己喺屋企跟吓都唔會差太遠,況且有好多嘢要不斷練習,上咁密都唔會有好多新嘢學。

唔好介意咩係咪普通小朋友咁教,啱普通小朋友甲的都未必啱普通小朋友乙,最緊要係啱。唔通有需要你唔俾就會變成無需要?!

由 mrsphcheung 於 2005-09-23 17:31:51

Dear all P.1 mums,
Dear bandband,
Your brother is very very good --- sponsors your child's training fee. You must value him. One s.t. lesson per week is enough as your son has many things to do as a P.1 student.

由 bandband 於 2005-09-23 18:10:42

言語治療嗰邊我都要同社工同埋我老公傾吓...我都仲未有定案,查實我唔係抗拒特殊教育呢樣嘢,只係唔想我地完全地就哂佢,可能之前間幼稚園既問題,我同老公都認為學校遷就佢到幾乎唔教佢,所以我地至希望依家間學校唔好因為就佢而對佢降低要求...anyway,始終一言難盡啦...

同埋我想問,之前話政府會俾錢學校去教我地啲仔,實情係會俾幾多錢?同埋你地學校會有咩支援俾到你地小朋友???係咪一定會有一個輔導老師同一個言語治療師跟佢???因為今日學校社工打嚟,我問佢如果學校收到舊錢係會點駛...佢又講到話無,頂多調我個仔去特殊班度上堂...我都聽到R哂頭,所以趁個社工話去問清楚學校時,我想知道我申請咗呢舊錢之後,我個仔應該得到啲乜嘢支援?

由 stellacl 於 2005-09-24 00:13:12
bandband,
唔好單單依賴政府批比學校果一年2萬元支助, 每間學校都會用在不同的地方, 而且實際用途都不是太大, 反而係你搵返以前評估中心既社工, 要求比仔仔乜乜治療, 睇下佢地點安排, 好似kmwun仔仔而家都有去醫院做各種治療一樣.

由 bandband 於 2005-09-24 11:42:43
stella,
我係明白大家既諗法架!  你亦唔需要介懷對我坦白,只要係正面既,我都會聽,只係接唔接受係另一回事,始終每個人都有自己既睇法同做法,再者,我認為最了解自己仔女既始終都係做媽咪/親自教養佢嗰位,我地比任何人了解自己仔女既個性特性,正因為咁,我唔會盲目地完全信從外間既所謂評估,正所謂評估,都只係估之嘛,佢地單單評估我個仔一個半鐘,我個仔又唔同佢地合作,咁佢地又會知道啲乜嘢呢?

再者,我都覺得大家誤解咗我,我從來無抗拒嗰啲特殊訓練,否則,我都唔會成日响度問邊度邊度有啲咩訓練俾到顯霖去上/做啦,我自己都等緊政府嗰邊既職業治療同言語治療,再者若然我係咁抗拒,我都唔會俾我大佬嘥成千蚊走去私家嗰度幫我囝囝做言語治療評估啦! right?

只係我係覺得,一星期三次評估,每次個半鐘,仲要其中兩日係用咗番學上堂既時間,呢樣,我係擔心咁樣每個星期請假唔上堂兩日,一嚟擔心囝囝學校嗰邊跟唔上,二嚟咁密集式既訓練,個仔攰,好自然會唔合作,佢唔合作,又代唔代表佢做嗰啲訓練會做得好呢?我就係想問大家呢個問題而已,估唔到大家諗咗另一樣嘢啫...如果俾我揀,我係Prefer個仔一星期做一次,等佢無咁辛苦,又唔會影响佢學校嗰邊生活.

至於,我係話依家既當務之急,係盡力去令個仔融入到小學生活,無錯,呢樣嘢係我既想法,我亦相信亦係大家既想法吧!但我既諗法可能又令大家誤會(我表達力唔好?!),可能呢一點大家又聯想到覺得我係咪排斥'特殊教育'同埋'有問題小朋友'呢啲嘢??我無講過排斥或者唔俾個仔做特殊訓練噃...我明白大家係覺得現時正統學校教育有幾唔好,但係,stella,你都識得講啦,呢啲係現實嚟!始終個小朋友有乜問題好,我地唔可以陪佢一世嘛!始終佢都要融入到正常既學校生活,都要同其他小朋友一樣咁讀書背書測驗,一樣要社交識朋友,一樣要學點樣處理問題同點同人相處,呢啲嘢,相信大家都會明白,可能呢個moment你會即刻想講:"所以咪要做訓練囉!訓練至幫到佢",但係,正如joey媽媽講,係要訓練啫,但唔代表越多越好!

由 bandband 於 2005-09-24 11:42:54

噚晚已經同老公傾咗言語治療(私家)訓練件事,我老公好大反應,但我認為既然社工都認為做多啲訓練係需要,所以我都搵番個平衝點,俾我囝囝試吓一星期上三次訓練,如果出現反效果,我就馬上停止,直至政府嗰邊治療排到期為止.

由 stellacl 於 2005-09-24 15:19:31
bandband,
我其實一開始已經講我同意joey媽媽同埋kmwun講, 每星期一次言語治療應該已足夠, 加上小學有其他功課要做, 而且現階段亦係適應期...不過點都好, 你既決定, 我一定尊重 & 支持, 希望仔仔有好發展 !
我明白你既諗法, 係呢度既媽咪都係同路人, 不會有紛爭or誤會, 只會有互相鼓勵 & 互相支持, 係咪
另外, 你仔仔可能未適應小學生活, 如果比佢一返屋企就 小休一粒鐘 (or 2粒鐘然後慢慢減), 再wake him up去做功課 & 食飯, 會唔會好d ? 始終一食完飯就訓到第2朝都唔係辦法架?其他媽咪有無好提議 ?

由 bandband 於 2005-09-25 00:00:49

查實大家仲未答我問題,究竟學校收咗政府兩皮嘢之後,你地學校有咩支援俾個仔?因為我要同囝囝學校社工傾,如果真係無乜,我打算唔去申請,費時塞錢俾學校白賺...

由 bandband 於 2005-09-25 10:46:20
咁我想知大家現時係有乜支援嘛,因為就係早兩日個學校社工打嚟,佢乜叉都話無,話就算收到舊錢,學校頂多幫我個仔調去特殊班而已...完全同舊錢唔'la'更,我見佢九唔答八,所以叫佢問清楚學校,係咪真係收到舊錢都唔用先?!,所以我咪趁佢未打嚟廢up前,我想知清楚大家咁多間學校家吓收咗政府錢之後,究竟有咗啲咩支援俾你,等我到時可以大吓間學校同社工,等佢做嘢嘛~~~!!^^:[size=xx-large]我唔係一定唔要呀~~~~~~~!!!咁無理由人地講到明舊錢一蚊都唔用落我個仔度,我都照申請照送錢俾人白逗架?????     
查實大家仲未答我問題,究竟學校收咗政府兩皮嘢之後,你地學校有咩支援俾個仔?因為我要同囝囝學校社工傾,如果真係無乜,我打算唔去申請,費時塞錢俾學校白賺...
[/quote][size=xx-large]請各位留意問題(我問緊乜)...!!!

大家請睇睇自己點答我啲問題;

1.啱啱我係想問---
[size=small]我去麥當勞買嘢食,我問收銀員:"如果我有廿蚊,我可以買到啲乜嘢?"
[size=medium]收銀員答我:"乜都唔會有,剩係俾位你坐咋,唔會有嘢食!"
為咗同呢間餐廳個經理理論,我見隔離隊啲朋友又係俾廿蚊已經有個餐有埋嘢飲,仲坐低响度食添!咁我咪走埋去問佢地點解會有同埋廿蚊有啲乜嘢食...

但朋友竟然答:"塞咗錢就可能有,唔塞錢就一定無"

(咁如果係咁,我都可以食其他嘢嚟醫肚既...做乜明明無嘢食,都俾廿蚊m記???)

問題二: [size=medium]我一星期食足三餐自助餐,每餐個半鐘,食到連工都唔番兩日,咁我會唔會食得多得滯甚至連工都無得做?一星期食兩次好?定係食一星期食一次已經夠?

朋友們竟然答:"[size=medium]你唔好咁抗拒食嘢啦!唔食嘢你會害死咗你自己架!

我都無話唔食,我都認為自助餐一星期食一次已經夠,其他時間我會一日三餐正常均衡飲食嘛....只係一星期三餐自助餐太多...想問吓大家意見啫...

大家有無發現大家仲有啲九唔答八之嫌... 駛唔駛做個訓練先~~~!!! 我明白大家心意!但係真係唔該各位俾心機睇我講乜問乜,正路少少答我啲問題...        好似大家一個講緊中文,一個聽唔明,答咗其他唔la更答案,唔止一個人出現咁既問題喇,如有得罪,希望大家見諒和明白....      [/quote]

由 mrsphcheung 於 2005-09-25 13:27:36
Dear Bandband,
唔使勞氣! Many principals are 講一套, 做一套. I know some well-known 融合小學 which don't use the money or just use part of the money on our children. Some principals just use the money for purchasing books, computer aids, teaching aids, etc. 有機會塞錢俾學校白賺. 濫用資源是教育界的大問題, if there is 無投訴, 教統局也無法跟進. 家長只有自求多福, 希望遇到好老師&好校長. 因為如此, 我要求囝囝很高, 希望個仔不用依賴學校, .

由 joey媽媽 於 2005-09-25 14:54:12

bandband
留意以下留言已有答案,其實申請與否係你決定,不過kmwun所講唔申請咩野都無係有意思,我答你問題先,你申請左是否益左學校,呢個問題我只可答你呢筆錢係由學校決定點用,不過我地有呢筆$的話就可同校方講野或跟進個仔都好d咁解,暫時教統局未有監管學校點用,但點都好你申請左的話,學校有$就會幫你個仔做多d野,否則學校好難會比d特別需要你,例如:學校的言語治療師,你有申請就有,無申請就無,你明唔明呀!其實你為何執著申唔申請呢?就算學校真無比服務你d錢都是政府損失,人地比$20你去麥當勞買嘢食,麥當勞要求我比$$佢先有得食,我想問多句可以食咩野,但佢無理我,話我總言之係塞咗錢就可能有,唔塞錢就一定無得食,當時我心想:無辦法啦!貴叫我肚餓咩!比到咩野都要食ga 啦!正如你仔係學校要支援一定要有$$比學校先,至於可以有咩野食就到時先知,因間間食店(學校)服務都唔同.

就在此時,bandband在心聲留言內
由 bandband 於 2005-09-25 11:36:50
     我就俾特殊班媽咪激C喇~~~!!!九唔答八,我問一條問題,佢地偏偏答咗另一個無厘頭問題....我唔再多講,大家八卦既話可以入去睇我點勞氣法---HERE~     

由 靜藍媽媽 於 2005-09-25 11:44:54
真係答得有問題!不過真係好好笑

由 bandband 於 2005-09-25 11:51:30
好似我剩係問一星期食三餐自助餐會唔會多得滯,一星期食一餐係咪已經夠?佢地竟然答:"你唔好唔食嘢啦,你咁抗拒食嘢,你咁既諗法會害死你架!" 我都無話唔食野,我除咗食自助餐之外,我平時會食足一日三餐均衡飲食嘛!但跟住又有人咁答:"恕我得罪咁同你坦白喇,你上次同個仔响餐廳食飯,用匙根刀叉食,我覺得你唔會吸收到任何嘢,學似我咁用筷子食至吸收到營養架!" 妖~~!家吓我係問食唔食自助餐,你話我點食舊牛扒嗰件事嚟講想做乜嘢啫?????????佢地真係咁答嘢架!     
小路 寫道:
唔緊要啦!用文字處理器傾計,溝通有誤都在所難免!!

由 bandband 於 2005-09-25 11:54:01
佢地答得趣緻呢~~~~我都唔想話得佢地咁應,但係忍無可忍,講極都仲係唔明...我至用咁既方法去講俾佢地知,究竟佢地發生乜事...你睇埋之前就知我啲麥當勞比喻係比喻啲乜..都係噚日發生既事....

由 小路 於 2005-09-25 11:56:15
下!!佢地講野咁極端既!!而且每個人都有唔同喜好,你自己鍾意姐,點可以強加人地身上呀?收檔啦!唔好傾啦!唔
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

Re: 我們憤怒的原因

由 bandband 於 2005-09-25 10:46:20
咁我想知大家現時係有乜支援嘛,因為就係早兩日個學校社工打嚟,佢乜叉都話無,話就算收到舊錢,學校頂多幫我個仔調去特殊班而已...完全同舊錢唔'la'更,我見佢九唔答八,所以叫佢問清楚學校,係咪真係收到舊錢都唔用先?!,所以我咪趁佢未打嚟廢up前,我想知清楚大家咁多間學校家吓收咗政府錢之後,究竟有咗啲咩支援俾你,等我到時可以大吓間學校同社工,等佢做嘢嘛~~~!!^^:[size=xx-large]我唔係一定唔要呀~~~~~~~!!!咁無理由人地講到明舊錢一蚊都唔用落我個仔度,我都照申請照送錢俾人白逗架?????     

[size=xx-large]乜d錢係呢位阿姐身上拿出黎比學校既咩?   講到好似係佢身上拿出黎比學校甘既?
[size=xx-large]
由 bandband 於 2005-09-25 12:14:26
但始終都同佢地傾咗成年,講真真係有啲唔捨得,只係佢地唔知典解對我有咁既誤解,突然同佢地唔啱青奴之嘛...唉~有時我都覺得佢地諗嘢唔MAKE SENSE,諗都唔諗,一面倒信埋啲外間傳言,又信自閉症係因為食魚食得多所以中铅毒搞到個仔自閉,又信政府幫小朋友打嗰支防疫針搞到個仔自閉,所以小學打嗰支唔响學校打,要去私家打甚至食咗藥幫個仔清哂啲铅毒先至去私家打針...我完全覺得呢啲係謬論嚟,但我有無好似佢地咁踩得咁過一嘢得埋去話佢地唔MAKE SENSE啦...真係一班無知婦孺....

[size=xx-large]如果真係無知婦孺, 之前就係度問左甘多人的意見? 吾通我們真係甘無知?

由 魚生 於 2005-09-25 12:23:52
唔怪之佢地個仔有問題啦!.............你唔好介意我咁講呀...........................
[size=xx-large]拿, 呢d就真係無知婦孺啦, 人地吾識就話, 自己都有個自閉症的仔, 無理由吾知, 自閉症到目前為止, 係解釋吾到點解會有.

由 魚生 於 2005-09-25 12:28:02
不如我包

多謝承媽用左甘多時間將d資料整理, 幫我們班媽咪出一口氣

強烈要求佢地對自己講過的說話道歉, 實在好過份.       

都係算啦.........e d人 都係唔好為佢既勞氣!!

:tongue:  :tongue:  :tongue:

有人是否有少許誤會或問題 為何會到其他地方講嘢?)

深相個個媽媽都希望自己既仔仔女女, 健健康康,快快樂樂,開開心心,講一d說話去批評人,攻激人,由其係對一個小朋友,是否太過份呢???講d呢說話既朋友,真的有點兒過份~

做人父母, 尤其有個特殊兒, 當時人的感受, 係外人難以明白.  我們當中, 個個都好努力甘去教導特殊兒, 希望有朝人日, 他能夠快快樂樂地成長, 能夠自理, 去生活, 而吾需靠其他人去生活.

而係呢度, 我入左黎起碼一年, 當中d媽咪比左好多鼓勵, 大家都互相付持, 大家互相鼓勵, 小朋友有些小進步, 大家都會一齊甘好開心, 好似一個大家庭甘, 當中亦會攪些function.

如果當中大家有誤會, 亦好應該係呢度解決, 而吾係係第二樹, 將d家事揭開比人看, 去比人評論, 屋企有個特殊兒, 係一個普通家庭的人, 又點會明白當中的苦處?

而當一個普通人去用d甘刻薄的說話去話你d屋企人的時侯, 作為家庭的一份子, 係吾係好應該企出黎, 幫屋企人講d公道說話, 而吾係落井下石? (我吾sure有無), 我實在無興趣去看千字文, but我相信你作為家庭的一份子, 係無出黎講句公道說話, 當魚生講一d, '吾怪之得佢有個甘的仔'呢d甘人身攻撃的說話時, 我吾知你個心會點諗? 因為你屋企正正都有一個特殊兒, 如果我對你講'你個人係甘, 吾怪之得你有個甘的仔'的時侯, 你個心會點?

將心比心, 吾該講說話前請3思.....................

而香爐灰.............留返黎比你自用啦, 我們呢班媽咪吾會迷信.

我其實真係好想學魚生甘講一d好hurt到你的說話, 但.....................算吧, 邊d人係為你好, 希望你能夠看清楚.

wa,[size=medium]好正呀! 其實我都想好似承媽咁統一編出來,但因我應承有位媽咪息事寧人,所以我今日就算,誰不知我剛剛返屋企又掛住大家上黎睇睇,你地居然再幫我出埋另一口氣,咁樣,即証明我不是有妄想症啦!你們知ma,昨日我用好多時間好意解釋後,諗住可以令佢再明白啦!誰不知比人去第二度數緊,真係晒氣,晒左我昨日打字比佢d時間,最重要我係嬲d無知媽咪懶叻,係度亂講一通話[size=large]由 魚生 於 2005-09-25 12:23:52[size=large]唔怪之佢地個仔有問題啦!.............你唔好介意我咁講呀...........................
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

各位:

其實大家不用勞氣,相信當事人已得到應有懲罰.起碼她在此討論區的地位已經一筆勾銷,再沒有人願意回應她的問題.至於誰是無知婦孺,莫講話明眼人,連盲既都知道啦!所為公道自在人心,留番啖氣來教仔好過啦.

承媽,
星期六是最後一堂嗎?我唔得閒來道別,下次再一齊玩過.講開又講,我最近研究緊RNA,承少食緊幾多種,效果如何呀?因佢條line有好多枝.得閒入黎我寒舍聊下.

kawai,

你知啦~~你個班房o既英文水準咁高,我呢d無知婦孺d英文係有限公司嚟o架咋.......    我......我怕.......     

唔道別都唔緊要,因為我打算幫承少報佢地個聽講話小組,睇吓到時點......再唔係咪我搵個weekend殺上你樹囉~~咁近~~~     

至於你講邊隻RNA,我就真係唔知,醫生俾承少食邊隻就邊隻,我無乜IDEA,亦唔打算做埋醫生o個份.......因為我嚮屋企已經身兼港傭,ST,PT,同OT o個份,再加多一份我就真係死俾你地睇......   
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

由 張秋 於 2005-09-25 12:16:17
唉~~~
佢地咁樣真係
難為佢地個小朋友囉﹗

由 魚生 於 2005-09-25 12:23:52
唔怪之佢地個仔有問題啦!.............你唔好介意我咁講呀...........................

由 魚生 於 2005-09-25 12:28:02
不如我包
Carson's birthday in January 2000.

既然係咁, 請你以後都唔好再係度發言, 然後有野問你D有教養同聰明有禮ge好朋友啦, 佢地先幫到你, 我地呢度唔arm你, 亦唔歡迎你.

承媽,

咪講埋dee敢既野啦!其實我地呢班超級媽咪,由原來從不知變到無知,由無知變到今時今日既無所不知.都要多得隻馬騮仔.

另外聽講話小組,好似幾吸引咼!等我上網睇下最新課程先.

我衷心希望佢地唔係家長。

chanchanboy 寫道:
有講出以上說話的家長, 我要恭喜他的子女.
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

正所謂古語有云教學香腸...唔好意思係相長唔係香腸  

kawai 寫道:
承媽,

咪講埋dee敢既野啦!其實我地呢班超級媽咪,由原來從不知變到無知,由無知變到今時今日既無所不知.都要多得隻馬騮仔.

另外聽講話小組,好似幾吸引咼!等我上網睇下最新課程先.
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

簽名被屏蔽

我想提提大家,暫時全港只有二百多間小學是用那種'逐個比錢'的支援方法.另外,如果小一入學時無文件(eg專業報告),是不會有錢的.而且,那個所謂'特殊班'的老師,就是那舊錢請回來的.同時,那舊錢基本上不會用來添置'硬件'的.

我睇完都好嬲,但亦唔知講咩好!

簽名被屏蔽

1.是正確的.但前提是該校要參與了那個學習支援計劃,即今年那二百多間,否則也是無錢的.

2.部份正確.因政府從不會說資源不足,只是支援模式不同,鼓勵全校參與.所以支援因應學校需要.有的會以聘請老師模式,當然,一定要有一定數目學生才湊夠錢.我不知那家長的學校是否參與這計劃,如否,就無錢.如是,而學校又有所謂'得殊班',那老師就應該是那筆錢請來的.不過,另一方面,學校現在有很多途徑找到錢,亦有可能是另外的funding請的.
那筆錢理論上是不可以買硬件的.不過,理論還理論,也有不跟規矩的,可能是學校把錢調來調去.
‹ 上一主題|下一主題