用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問關於瑪利曼有關資料
go

請問關於瑪利曼有關資料 [複製鏈接]

請問關於瑪利曼有關資料

Dear Mummys,

大家好,本人欲想替小女報讀今年瑪利曼小一, 但我想知道此學校是否需要同時交學生成績表及Profile呢?

急,謝謝你們!!

Sindy
:  :-x      :cry:    

Re: 請問關於瑪利曼有關資料

yes!連同表格一齊交+回郵信封一個

I've heard that there will be short interview, do you know what sort of questions the teachers or Headmaster will ask to child and the parents, Please

Thousand Thanks
Sindy
:  :-x    :cry:    

flower,

想請問瑪利曼是否津校?.為何可面試?

flower

vincentjoan 寫道:
flower,

想請問瑪利曼是否津校?.為何可面試?

瑪利曼係津校,所以佢地話個面試係唔會影響個結果既
只interview小朋友,唔使見家長,記緊教屋企電話,因原來好多小朋友淨係識父母個手提,咁就ByeBye啦!答得果兩條,跟著後面d問題都冇機會答,死得真唔低!

Flower99

想問一聲要是津校為何Interview, 是否亦是計了分後才見. 小 女得15分有沒有機??
另Profile 是否簡而精還是要長篇大論.
請指教

Josephine
flower99 寫道:
瑪利曼係津校,所以佢地話個面試係唔會影響個結果既
只interview小朋友,唔使見家長,記緊教屋企電話,因原來好多小朋友淨係識父母個手提,咁就ByeBye啦!答得果兩條,跟著後面d問題都冇機會答,死得真唔低!
希望我的孩子茁壯成長

我都唔清楚點解要interview,收信時只係話唔會影響公佈結果,你交表後無幾內就會收到interview封信,好似係計分前
個file唔好咁長氣,我覺得多d比個小朋友參與一齊做好d,我見有d人個pofile係做得好靚仲好似成份計劃書咁,但無親切感,而家係個小孩讀嘛!同成意都好重要既!

早幾日我打去問過, 今年無面試喎

請問關於瑪利曼有關資料

flower99 寫道:
我都唔清楚點解要interview,收信時只係話唔會影響公佈結果,你交表後無幾內就會收到interview封信,好似係計分前
個file唔好咁長氣,我覺得多d比個小朋友參與一齊做好d,我見有d人個pofile係做得好靚仲好似成份計劃書咁,但無親切感,而家係個小孩讀嘛!同成意都好重要既!

Thank you.

Josephine
希望我的孩子茁壯成長

今校長轉左, 可能有d唔同, 但是佢地以前interview 年年不同, 有連家長一齊入, 有d話只有小朋友入, 而且依教署例, interview 絕對與派位無關.
interview 問的亦是很簡單問題, 問下你like 咩色, 問下今日天氣, 問下中英文名, 小朋友一定識答, 最多係怕醜唔答.

rr
‹ 上一主題|下一主題