用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學會唔會接送返學放學?
go

中學會唔會接送返學放學? [複製鏈接]

中學會唔會接送返學放學?

放唔放心佢自己過馬路?

Re: 中學會唔會接送返學放學?

clmutter 寫道:
放唔放心佢自己過馬路?

要放手喇,中一生,做父母要擔心的不是子女可不可以自己過馬路咁簡單(係就好囉…)。

老實,如你仔女話想你去接放學,你仲要擔心呀 !

一可能過份倚賴無自立能力
二可能係學校比人蝦嘮 !

放學後教佢報平安未得嘮 !

放手啦,你唔可以捉實佢一世嗎 !  
Msma

我聽過一個extreme case,一個由細到大被過分照顧的十五歲中三男生,假如冇賓賓帶佢返學,佢會企喺馬路邊腳都震埋唔敢過馬路,而家見緊心理醫生。

唔会接,会被人笑。

我初初都担心要接送她,但暑假上了英文銜接班,她已懂得自己返學,開學已不用接送,她說全班都冇家長接送架。

醒目開學勳章

除咗仔女要學習之外, 父母何嘗唔係要學習喺適當時候放手. 我初初都有擔心ga, 要佢返學放學都報平安, 而家, 佢只係放學先打俾我咋!
[img][/img]

醒目開學勳章

試過有啲家長唔只返學放學接送, 就連食飯都陪住, 結果係令到個小朋友同學圈子收窄, 有咩活動都冇預個小朋友, 因為唔想佢媽咪跟住.
[img][/img]

thymama 寫道:
我聽過一個extreme case,一個由細到大被過分照顧的十五歲中三男生,假如冇賓賓帶佢返學,佢會企喺馬路邊腳都震埋唔敢過馬路,而家見緊心理醫生。

我見過另一個極端的例子, 某些學校會聘任一些大專生做暑期班老師....我見過..果個導師..係mammy帶返學.

醒目開學勳章

一個爸爸 寫道:
[quote]
thymama 寫道:

我見過另一個極端的例子, 某些學校會聘任一些大專生做暑期班老師....我見過..果個導師..係mammy帶返學.[/quote]

想起我侄女,  因搬家關係但冇轉學,  她在小二開始已經由牛頭角搭地鐵去石硤尾上學(要過三四條街先到學校).  今年才小三.    :cry:

一個爸爸 寫道:

我見過另一個極端的例子, 某些學校會聘任一些大專生做暑期班老師....我見過..果個導師..係mammy帶返學.

可能是母子感情好,媽咪陪上路閒聊,我媽咪有時約我吃早餐到上班地點才分手..
但青春期的孩子會抗拒家長陪上學,姪女13歲剛做完手術復課,不適宜揹重量書包,佢媽咪要陪佢拎書包到學校門口也給拒絶,到學校之前一條街要媽咪走..

醒目開學勳章

Mimi_Ma,

我細個返小學跟你侄女情況一樣, 我都係小三, 個陣冇 MTR 搭, 我要行去彩虹村搭 #5 巴士去土瓜灣返學, 唔明阿媽咁放心, 冇辦法喇! 因為對下有兩個弟弟兩個妹妹要湊。  :cry:

我兒子去年剛升中一時,我在頭三日都有陪他乘地鐵,直至送到學校門口。而當時都有些家長和我一樣,在學校閘口和兒子揮手,還目送兒子走入校門為止,有些家長還在開學第一天拍埋video添!但放學便由得他自己放,咁大個仔都識得自己照顧自己的了!

在之後一年內,我多數早上都會和兒子一同出門口,陪他行到家居附近的地鐵閘口才分手。在這短短幾分鐘內,兩母子可以談談學校的事又或者天南地北,無所不談,我和兒子都覺得是很愉快的時光呢!(當然我是絕不會在這段時間對兒子訓話的)

不過,我有些朋友的兒子在返學/放學時,是決不會讓媽咪行近半步的,所以每個孩子的反應都不同!  

我個仔初初返中學, 我地都好緊張, 第一日都有帶佢去到學校門口, 第2日就佢自己返啦。

我諗番起自己當年返中學, 由觀塘去到何文田番學, 又無地鐵, 又無手機, 都係咁啦!

所以奉勸各位, 要放手啦, 而且而家D細路都醒過我地o個時啦!!!

應該唔須要啦. 我大仔五年班時已經自己返學放學啦. 所以就近入學有佢嘅好處.

之前帶阿女摸熟學校環境後,就由佢自己搞點啦,
其實,唔知係唔係男同女會唔同?
阿女三年級,我就叫佢自己背著書包返學,因學校都係屋企留下啫,但街坊就會好奇問:你放心俾自己個女返/放學呀?
困 電梯 點算呀? 連老師都係咁問 , 個次老師有個concert
聽,想帶阿女去(六年級), 係文化中心, 咁我話阿女會係果度等你, 佢就好奇怪問: 你唔帶佢黎呀? 如果你唔得閒, 等我約佢一齊搭車, 帶佢黎啦

王國長老

中學仲送唔好喇啩?!
而家D細路真係太受保護、太唔獨立喇!
我想問好耐架喇,你地以前係咪自己睇放榜架?
我同我D同學係架喎,之後自己搵學校囉。
就算出外留學都係自己攪的,
上去領事館攞visa都係自己咋。
點解而家睇電視放榜家長陪住,同埋一齊去搵學校既?

係呀, 以前係自己返學校攞成績, 搵學校, 都唔記得有無打番去報告考成點。

上次我個仔(14歲)要去上環文娛中心上堂, 我都係帶佢去, 之後佢自己食lunch, 上完就返屋企。

你唔放手佢就唔會獨立。  我昨晚都同老公講, 唔明奶奶對我大伯(4x歲)都唔放心, 比佢自己去交租, 交水費、電費, 而要自己頻頻撲撲。

是妳已為我 犧牲太大 是我這片心 一早變壞 豺狼沒法裝作綿羊 野生的畜牲怎變乖 是我仰慕妳 天生漂亮 為騙取妳心 假裝善良 然而沒法相愛得長 望困住我是個奢想 我愛你呀老婆!我老婆下年2月生得啦!

看性格喇! 如果真係太依賴既, 咪多半個學期佢適應, 下學期可以開始放手. 再唔放佢都會俾同學笑, 自己都冇面.

但如果用私家車接送呢?

我老公侄女高中都由媽咪用私家車接送返學放學 ga!!

‹ 上一主題|下一主題