用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急急急 - 請問有冇在大埔英藝讀的媽媽
樓主: 常喜
go

急急急 - 請問有冇在大埔英藝讀的媽媽 [複製鏈接]

Re: 急急急 - 請問有冇在大埔我英藝讀的媽媽

JonasMaMa

原來係甘,你係咪全職mami呀?若果是,我會辛苦D,每日帶BB番學。

我住大埔近St Paul nursery,雖然我們住近St Paul nursery,但仍選擇行25mins的英藝(我會自己帶佢番學)

Re: 急急急 - 請問有冇在大埔英藝讀的媽媽

常喜:
你試過找邊幾間?我個BB現在一歲,是個大埔新手媽媽.
除了英藝,你仲可以去問下明雅及St. Paul,另外,印象中,好似有人說過"廣福幼兒"也不錯(有錯請糾正,謝謝!),不妨去問問.
我BB在10月1日去了英藝面試(N1全日班),即場收了她.(不過BB的面試表現真係笑爆咀!)

JonasMaMa,

Funny in a way that my BB was doing the opposite of what the teacher told her to.

案件重演節錄如下:
(括號內是琬晴B當時動作,""內是琬晴媽估計BB的想法)

老師:晴晴,握握手丫?
晴B:(即刻縮埋隻手)"想握我隻手,好難喇!我隻手咁滑!!!"
老師:你拎起塊積木丫?
晴B:(望住積木,係都唔拎)"叫我拎就拎,我咪好無面!!!"

一兩分鐘後,積木已在琬晴手上....

老師:晴晴,俾返塊積木老師丫?
晴B:(又係即刻縮手)"到左我手,仲唔係我既,想拎返,難喇!!!"

JonasMaMa,

多謝你咁讚我BB,佢實在...受之有愧

我係working mom啊,所以盡量想俾佢讀全日,早點適應群體生活.

szeching & JonasMaMa:
我都係住粉嶺架, 我都有留意大埔區的幼稚園, 係上水粉嶺都冇心水, 得間呂明才幼稚園, 所以都諗住揀大埔區, 不過我唔打算比霖霖讀N1, 大埔區我打算報安基司 or 英藝, 但朋友話我雜費都幾勁下
我地bb都係2004年出世, 有機會一齊讀喎
另外, 安基司&英藝唔知可唔可以參加學費減免呢
父母的人生, 可比喻成栽種一棵樹, 把一棵樹苗栽種成大樹, 需要適當的養分, 適當的陽光, 適當的雨水. 在此過程中, 父母要扮演的角色是 - 樹苗需要水分, 就提供水分; 被暴風雨摧殘時, 要懂得保護, 就這麼簡單, 絕不是把樹苗養成蘋果樹, 梨樹或是很漂亮的盆栽.

得架, 不過要全日生!
霖格格 寫道:
szeching & JonasMaMa:
我都係住粉嶺架, 我都有留意大埔區的幼稚園, 係上水粉嶺都冇心水, 得間呂明才幼稚園, 所以都諗住揀大埔區, 不過我唔打算比霖霖讀N1, 大埔區我打算報安基司 or 英藝, 但朋友話我雜費都幾勁下
我地bb都係2004年出世, 有機會一齊讀喎
另外, 安基司&英藝唔知可唔可以參加學費減免呢

Kwan:
乜半日制學生唔可以申請架, 但我唔想囡囡咁細個就讀全日, 好似困住係學校咁呀   
父母的人生, 可比喻成栽種一棵樹, 把一棵樹苗栽種成大樹, 需要適當的養分, 適當的陽光, 適當的雨水. 在此過程中, 父母要扮演的角色是 - 樹苗需要水分, 就提供水分; 被暴風雨摧殘時, 要懂得保護, 就這麼簡單, 絕不是把樹苗養成蘋果樹, 梨樹或是很漂亮的盆栽.

‹ 上一主題|下一主題