用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 九龍城校網
go

九龍城校網 [複製鏈接]

九龍城校網

各位,
請問, 九龍城有冇比較好既band 2 學校.
唔該!
我的廚房 - 午餐盒http://hk.myblog.yahoo.com/decemlmk

Re: 九龍城校網

女校可選培道

Thanks,
仲有冇其他呀! 今年阿囡要擇中學呀, 唔該幫幫忙.
我的廚房 - 午餐盒http://hk.myblog.yahoo.com/decemlmk

進取些可選何文田官立,其次是德蘭

True Light is quite good.

Thanks. 仲有冇呀?
我仲想問點分小朋友是BAND 幾呀! 上年派成績表時, 班主任冇講阿囡是BAND 幾. 但囡囡名次是全級70/158, 所以我估是BAND 2. 是嗎?

[quote]由 Decem 於 2005-09-14 16:10:59
我仲想問點分小朋友是BAND 幾呀! 上年派成績表時, 班主任冇講阿囡是BAND 幾. 但囡囡名次是全級70/158, 所以我估是BAND 2. 是嗎?

不一定!有些小學band 1組別佔70%之強,但有些30%也不到...問清楚好d!否則一子錯,滿盤皆落索!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

Decem 寫道:

Depends on which primary school! Which one you are talking about?

九龍城較好的 band 2
除了,
何文田官立 (band 1-2)
TRUE LIGHT (band 2, & most of them from their  primary section)

還有

賽馬會官立 (band 2)
丘佐榮 (band 1-2)
胡兆熾 (band 2)

Decem 寫道:
各位,
請問, 九龍城有冇比較好既band 2 學校.
唔該!

女仔唯一可以搏的英中是丘佐榮,但個人認為麻麻,所以最好的選擇為何官、培道和九真。

freddy 寫道:
進取些可選何文田官立,其次是德蘭

德蘭是BAND3,BAND2學生不要揀,要女校就揀培道九真先。

岩, 德蘭不太好
校風亦一般.
(上她的校網 -public chat room 可略知一, 二)

何官比較難入,因為是男女校,而且位少,知道有人band2放第一志願也派唔到。

唔該晒各位,
你地好有經驗呀. 其實阿女想讀中中/男女校,因她的中文比較好,平均分為A, 英文平均分為B, 最差是數為平均分得C. 所以我想找多D學校既資料和她硏究一下, (我是想他讀英中,但驚揀錯.(#一子錯,滿盤皆落索. ).希望各位多多提醒.
另外: 如果揀他區學校, 會有機會嗎?(是指校網內)

Decem 寫道:
唔該晒各位,
你地好有經驗呀. 其實阿女想讀中中/男女校,因她的中文比較好,平均分為A, 英文平均分為B, 最差是數為平均分得C. 所以我想找多D學校既資料和她硏究一下, (我是想他讀英中,但驚揀錯.(#一子錯,滿盤皆落索. ).希望各位多多提醒.

無話無機會格, 統一派位=luchy draw, 邊個lucky d, 隨機 no. 前d 咪派位先law, 不過目前最緊要係向老師查詢清楚囡囡屬於那一個banding, 然後再鎖定目標, 親身到各被鎖定既學校做現場觀察, 睇睇該校學生既儀容、態度等....... 學校好唔好可以由此略知一二。  
我有一位朋友, 曾經在MTR 見過兩個LS 仔, 應該係F.4 / F.5 既學生, 佢聽到 lei 兩個學生講既話題係圍繞住準備會考既0野, 好成熟, 好識想......... 而自此之後, 朋友既 LS 情意結與日俱增

回正題 - 由於你囡囡只考完一次逞分試, 成績尚未可以作准, 等佢考完第二試 (即六年級上學期), 出離既結果會比較准碓。

Decem 寫道:
唔該晒各位,

你研究下本區的學校先,九龍城區係好好揀的區,換轉是油尖旺BAND2女仔都唔知點算。

其實我都問過banding, 但老師說這成績尚未可以作准, 所以唔方便講囡囡的banding, 但今年又不是那位老師做班主任, 所以真令我煩惱, # 如照這成績是否 band 2 呢? 請給我意見作參考. 謝謝.

醒目開學勳章

但係你囡囡今年o既報分試仲未考喎! 70哩個名次應該只係第1次報分試o既成績, 所以老師話俾你聽尚未作准, 因為有啲學生真係可以喺第2個報分試裏面追20, 30個名次ga, 有啲直情可以喺第3個報分試由1x o既名次追到去全級第1(不過可惜遲咗啲, 嗰時已過咗自行報考階段), 不過你都可以作兩手準備, 一手當個囡有機會入band 1嚟排, 另一手就當係band 2排. 如果你而家問老師, 佢邊得閒同你做咁多個假設同方案吖, 全班成40+人, 佢梗係等埋第2次報分試成績出咗先開始諗la.
[img][/img]

我女女在五年級報分試成績都是中等,跟住暑假我們幫她惡補中英數, 做了很多補充練習,結果六年級第二次和第三次都考全級十五名內,入到band1,並派到等一志願。所以不要放棄。

九龍城校網,好的band1中學多過band2, 女仔揀band2女校比較著數, 如九真和培道,但如果一定想讀男女校,除了何官,可以考慮五旬節、胡兆熾、賽馬会官立。

各位早,
是否要用六年級第一次考試的成績來做面試呢?
‹ 上一主題|下一主題