用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請過來人分享~小提琴第一堂學咩野ga?
go

請過來人分享~小提琴第一堂學咩野ga? [複製鏈接]

請過來人分享~小提琴第一堂學咩野ga?

昨日搵左個上門老師教呀仔半小時鋼琴,同埋教個女半小時小提琴,唔知是否第一堂教小提琴是否淨教夾琴呢?連揸住支弓都無,呢個sir仔是否會拖慢教呢?因我女去柏斯學了一個月,第一堂已拉G弦    大定比比意見.

我呀仔學半小時鋼琴都係手勢,無點彈琴,是這樣嗎
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

Re: 請過來人分享~小提琴第一堂學咩野ga?

Dear Joey Mom,

It varies much according to the teaching style.

But I have read a book about violin teaching (Violin: Six Lessons With Yehudi Menuhin), the first two lessons taught about warming up exercises, posture, breathing..., etc.

While I introduced my daughter to violin, I just let her to play the bow only and I controlled the body myself, simply to give her a sense how the music flows out from the beautiful instrument.

For more info about violin learning, I suggest the forum:
www.fiddleforum.com  

我阿仔今天第一天學小提琴,不過係集體學果種。
咁,佢只係學楂弓,但阿仔都未搞掂,因為佢唔識放鬆,回家我就在一星期內訓練佢點楂弓(老師教左我點楂),咁,唔識楂弓又點彈呢??.......

我諗都係睇個別小朋友,如果佢一學就會,咁,進度緊係快d瓜??
至於piano....我諗個個老師唔同教法瓜,我阿仔由於初學時仲細,因此,老師買佢怕,教佢手指手勢仲難過乜,因此,剛開始只係學看譜.....彈....

咁,結果,後來換了老師,阿仔又大個d,咁咪補返教佢手指姿勢囉....
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

小兒第一堂學小提琴都是只學夾琴, 第二堂學拿弓. 那位小提琴老師是專業小提琴手.  我絕對信任他.  最緊要你清楚你兒子老師的資歷.   

我幫阿仔報了小提琴暑期班 (每堂上 30分鐘), 頭兩堂都係教拿弓 & 夾琴咋, 後來咪教拍子點拉........

係咪係咁上下咋!! 初學咋!!
Hei-Hei

仔仔學了一對一6堂VIOLIN,他已學了可以拉到兩句: 
Twinkle twinkle little star, how I wonder what you are ?
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

我仔上左6堂都係可以拉到以下呢幾句:

London bridge falling down, falling down, falling down, London bridge falling down, my fair lady.
Yesmee

多謝各位媽咪報料

看來打好基礎是專業老師嘅教學法,上次去柏斯學一個月小提琴係晒氣 ,如果我個女好似你地咁第六堂已拉到London bridge falling down, falling down, falling down, London bridge falling down, my fair lady.
就好喇!因比我預期快左 今個星期六呀女先上第二堂,我諗學拉弓都半個鍾
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

joey媽媽 :

唔好咁心急啦, 記得我仔上第一堂時, 都係學 '卒' 個支弓咋.

Yesmee

MayFair 寫道:
小兒第一堂學小提琴都是只學夾琴, 第二堂學拿弓. 那位小提琴老師是專業小提琴手.  我絕對信任他.  最緊要你清楚你兒子老師的資歷.   

How much is the fee?
‹ 上一主題|下一主題