用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問沙田區有邊間校風好的band 2中學?
go

請問沙田區有邊間校風好的band 2中學? [複製鏈接]

請問沙田區有邊間校風好的band 2中學?

band 1 英中易找
band 2 好校難尋

費煞思量!

Re: 請問沙田區有邊間校風好的band 2中學?

[quote]由 一舊雲 於 2005-09-10 01:21:05

band 1 英中易找
band 2 好校難尋

費煞思量!

何不親臨虎穴範圍睇老虎仔之日常生活?總會有點啟示!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

[quote]
櫺囹桼 寫道:
[quote]由 一舊雲 於 2005-09-10 01:21:05

band 1 英中易找
band 2 好校難尋

費煞思量!

所以我最後都唔轉去沙田網, 因為怕萬一失手, 咁就慘啦...

胡中

Sorry 一舊雲,  hi! 你教swimming果位Vi....? 我大仔Alex, 細Samuel? do you remember? 大細仔都經常提起swimming course, 好回味... 你小朋友升中學? 甘大個!
佔用你的topic 一下, 想同NT_man 打個招呼!
你姪仔在沙循編去那班 ? 佢課外活動揀左未?

Thank You   

Hi bettymomo,姨娚沙循編去了B班,選了三樣課外活動:數學學會,美術學會,游泳會...比矩激死, 三樣課外活動,感覺讀書時間太少.泳會好似要練4DAY, 排骨仔練了2day就生病啦.....要他報些"服務類活動"又不行.服務類活動有助/幫助將來面試其他又不聽 :evil: ...
唉..看來如果來時第一次考試後太差的話..就幫他 CUT 減 課外活動...   

bettymomo
仲記得我嗎?你小朋友去左邊間中學呀
:-o :-D :-o

anitatata

Hi!! 當然記得你!! 阿仔在林記讀得開心嗎 ? 我仔1st choice 去左沙田循道衛理, 好開心! 但路程就遠左d.
區記去左李國寶. 佢就近d.
NT_man
我仔去左c班, 佢就參加左電腦學會, 科學及天文學會, 今天可能報多樣笛子, 本都想報美術學會但同科學及天文撞time, 如果唔係就可以認識下你姨娚. f.1生活可以輕鬆d, 由他吧!.f.2 orf.3先部署吧.游泳在那兒練? 我仔投訴學校d飯好難吃, 話下個月想出去吃.

Sorry一舊雲, 認錯人,因我小朋友前游泳教練都係bk同HK farm D媽咪,網名與活躍地區都與你相同,所以我以為你係佢.sorry!!
我記得我仔老師推介過梁文燕及德信(直資男校). 

我女讀梁文燕
so far也覺得唔錯
雖然係中中
亞女的英文堂係由外籍老師教
(不是一星期一堂果d...)
校風方面...
我覺得無乜黑社會果d
但就有d係無心向學的...掛住拍拖的倒是有的

可考慮以下幾間:

梁文燕紀念中學
香港中文大學校友會聯會陳震夏中學
樂善堂楊葛小琳中學
東莞工商總會劉百樂中學
***靚湯送暖***

馬鞍山崇真都唔錯,D學生好純樸

ABCD媽咪 寫道:
我女讀梁文燕
so far也覺得唔錯
雖然係中中
亞女的英文堂係由外籍老師教
(不是一星期一堂果d...)
校風方面...
我覺得無乜黑社會果d
但就有d係無心向學的...掛住拍拖的倒是有的

Hi ABCD媽咪,
你囡囡報了那個課外活動?
我囡囡報了合唱團...感到佢都係好是但咁楝..都唔係好明佢想點.
不過算啦, 合唱團都ok.

**Loving You**

bunny510 寫道:
Hi ABCD媽咪,
你囡囡報了那個課外活動?
我囡囡報了合唱團...感到佢都係好是但咁楝..都唔係好明佢想點.
不過算啦, 合唱團都ok.

我個女又係合唱團呀...哈哈...o甘岩

多謝大家意見
我準備明天去一兩間大家介紹的中學睇睇放學情況........
‹ 上一主題|下一主題