用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聽講取消宗教分?
樓主: Christy_Pau
go

聽講取消宗教分? [複製鏈接]

Re: 聽講取消宗教分?

咁夠究何時取消呢,消息是否真確???

我昨天打電話問過, 她說依然有宗教分喎       

OK,就算按地區派位,都要佢地真係係個地址住至公平.
否則,咪一大堆人誇區去揀名校.
到時,真正住名校區既都有可能派咗他區學校,你地睇下 Net41就知啦!
麟媽媽 寫道:
唔好啩...如果咁先叫公平,
你住柴灣抽左去荃灣,住天水圍又派左去大圍,
到時你又唔制架啫。

[quote]
homingm 寫道:
[quote]
Mrssslui 寫道:
我認為唔應該有計分制,全港既學童可通過抽籤揀任何一間小學至公平.

非常同意[/quote][/quote]

王國長老

按地區派位都有人說不公平的...
唉!不是人人都住得起九龍塘、中半山架嘛!
那時有的越有,無的越無...住雜區的又說不公平,個仔永無番身之日。
學校唔想龍蛇混雜,轉直資變私校咩...又有比唔起錢的說不公平。
9年免費教育?要讀名校,唔該比錢。
比得起錢的都說唔公平架喎!
點解亞陳太個仔考到,我仔點會差得過佢?點解收佢唔收我?!
...啊!因為陳生是大醫生!張太老爺是名人,唔怪得又收,真的唔公平啊!
香港地就係咁....真無奈....

OK,就算按地區派位,都要佢地真係係個地址住至公平.
否則,咪一大堆人誇區去揀名校.
到時,真正住名校區既都有可能派咗他區學校,你地睇下 Net41就知啦!
[quote]
麟媽媽 寫道:
唔好啩...如果咁先叫公平,
你住柴灣抽左去荃灣,住天水圍又派左去大圍,
到時你又唔制架啫。

[quote]
homingm 寫道:
[quote]
我認為唔應該有計分制,全港既學童可通過抽籤揀任何一間小學至公平.

非常同意[/quote][/quote][/quote]

Is it really? If this is true, that's great!!!     
‹ 上一主題|下一主題